- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Πόσω μάλλον οι ίδιοι οι άνθρωποι που έχουν εξουσιοδοτηθεί να τον επιβάλλουν». Με αυτή τη φράση ο αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία David Diaz-Jogeix έδωσε την εικόνα της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στην Ελλάδα, έτσι όπως προκύπτει από έκθεση της οργάνωσης, η οποία παρουσιάστηκε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου.
Το γενικό συμπέρασμα της έκθεσης ήταν ότι η αστυνομία στην Ελλάδα χρησιμοποιεί συστηματικά υπερβολική βία, περιλαμβανομένων χημικών, εναντίον κυρίως ειρηνικών διαδηλωτών. Και πως παρά τις πολυάριθμες περιπτώσεις κακοποίησης ανθρώπων κατά τη σύλληψη ή την κράτηση, οι αρχές αρνούνται να αναγνωρίσουν την έκταση του προβλήματος, δημιουργώντας κλίμα ατιμωρησίας.
Όπως ανέφερε ο David Diaz-Jogeix, «η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να αναγνωρίσει την έκταση της αστυνομικής βίας και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι αστυνομικοί ασκούν αυτοσυγκράτηση και ότι φέρουν σαφή στοιχεία ατομικής αναγνώρισης κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, καθώς και να αντιμετωπίσει τη συχνή παράλειψη της αστυνομίας, των εισαγγελέων και των δικαστών να διεξάγουν έγκαιρες, αμερόληπτες και αποτελεσματικές έρευνες και να οδηγούν στη δικαιοσύνη αστυνομικούς που έχουν διαπράξει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσω, μεταξύ άλλων, της δημιουργίας ενός πραγματικά ανεξάρτητου μηχανισμού διερεύνησης καταγγελιών. Αν δεν το εκπληρώσουν, θα συνεχίσουν να μένουν ατιμώρητες ακόμα περισσότερες παραβιάσεις».
Περισσότερα για την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, με τίτλο «Αστυνομική βία στην Ελλάδα: Όχι μόνο μεμονωμένα περιστατικά», η οποία παρουσιάστηκε σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, καθώς και για συγκεκριμένες υποθέσεις, μπορείτε να βρείτε στο