- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Κάτι συμβαίνει στον Καναδά
Φοιτητές vs κυβέρνησης, με φόντο την απαγόρευση των διαδηλώσεων
Ακούει κανείς «Καναδάς» και φέρνει στο μυαλό του λίμνες, δάση, ευημερία, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις αντιθέσεις. Κι όμως, αυτές τις μέρες η βορειοαμερικανική χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας για έναν… αναπάντεχο λόγο: η τοπική κυβέρνηση του Κεμπέκ απαγόρευσε τις διαδηλώσεις.
Για την ακρίβεια, τις διαδηλώσεις άνω των 50 ατόμων, εάν δεν έχει ενημερωθεί η αστυνομία τουλάχιστον 8 ώρες πριν για τον ακριβή χρόνο και τόπο διεξαγωγής της διαμαρτυρίας. Και με πρόστιμο 5.000 δολάρια στους παραβάτες. Μάλιστα, πριν τον συγκεκριμένο «νόμο εκτάκτου ανάγκης», με την κωδική ονομασία “bill 78”, είχε προηγηθεί απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που προβλέπει ποινή κάθειρξης 10 ετών σε όποιον διαδηλωτή έχει καλυμμένο το κεφάλι του με μαντίλι ή μάσκα.
Όλα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο, όταν ο κυβερνήτης του Κεμπέκ αποφάσισε να αυξήσει τα δίδακτρα των πανεπιστημίων κατά 80%. Έκτοτε, οι φοιτητές βρίσκονται στους δρόμους. Στο Μόντρεαλ, την Οτάβα, το Τορόντο, το Βανκούβερ, παντού. Με την κυβέρνηση του Κεμπέκ να επιμένει στην απόφασή της για την αύξηση των διδάκτρων και τους φοιτητές να συγκρούονται κάθε τόσο με την αστυνομία. Οι αρχές, μάλιστα, απαγόρευσαν στους πάντες να φορούν το κόκκινο τετράγωνο σηματάκι της εξέγερσης, μια κονκάρδα, παρά μόνο στη διάρκεια των «νόμιμων» διαδηλώσεων. Τους τελευταίους 3 μήνες έχουν συλληφθεί 3.000 φοιτητές.
Και δίπλα τους, και πολύ περισσότερο ενάντια στην ποινικοποίηση της διαδήλωσης που επέβαλε η κυβέρνηση του Κεμπέκ, τάσσονται όλο και πιο πολλοί. Ο σύλλογος Καναδών πανεπιστημιακών, ο Μάικλ Μουρ, ο Μανού Τσάο, ο Μικ Τζάγκερ. Ο Καναδός σκηνοθέτης Ξαβιέ Ντολάν πήγε στις Κάνες με το σηματάκι της φοιτητικής εξέγερσης στο πέτο, στη Νέα Υόρκη μέλη του κινήματος Occupy Wall Street ξεκίνησαν απεργία πείνας σε ένδειξη συμπαράστασης. Και η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε το νόμο “bill 78” ως «μια προσβολή στις θεμελιώδεις ελευθερίες», ζητώντας την ακύρωσή του.
Για την ώρα, η κυβέρνηση επέδειξε μια (μικρή) τάση υποχώρησης, προτείνοντας τη σταδιακή και όχι απότομη αύξηση των διδάκτρων. Και οι φοιτητές δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν. Ανεβάζοντας, μεταξύ άλλων, φωτογραφίες τους στο www.arretezmoiquelquun.com, προκαλώντας την αστυνομία να τους συλλάβει.