Πολιτικη & Οικονομια

Συνέντευξη: Κυριάκος Μητσοτάκης

Οφείλουμε να συγκρουστούμε με τις διεφθαρμένες νομενκλατούρες

Ευτύχης Παλλήκαρης
ΤΕΥΧΟΣ 390
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το κλειδί για την έξοδο από την κρίση το έχουν οι δυνάμεις εκείνες της κοινωνίας που πιστεύουν στη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και αναζητούν πολιτική σταθερότητα, διαπερνούν οριζόντια το πολιτικό σύστημα και ξεπερνούν τα όρια του οποιουδήποτε κόμματος, επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην A.V.

Γιατί ένας νέος σήμερα να ψηφίσει ένα παραδοσιακό κόμμα; Μήπως για κάλπικες υποσχέσεις; Μήπως για κάποιο διορισμό στο Δημόσιο;

Είναι αλήθεια ότι και κάλπικες υποσχέσεις έχει δώσει το πολιτικό σύστημα και διορισμούς έχει κάνει και πολλά έχει τάξει και σε πολλές περιπτώσεις έχει ταυτιστεί με τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Όχι, όμως, όλοι. Δεν είμαστε όλοι οι πολιτικοί το ίδιο, δεν έχουμε το ίδιο μερίδιο ευθύνης. Ειδικά εκείνοι οι πολιτικοί που από την πρώτη στιγμή της εκλογής μας έχουμε επισημάνει τα προβλήματα και έχουμε προτείνει συγκεκριμένες λύσεις. Τότε μάλιστα το «σύστημα» έκανε κάθε προσπάθεια για να ακυρώσει αυτές μας τις πρωτοβουλίες. Κατά συνέπεια οι νέοι άνθρωποι, που αντιλαμβάνομαι πλήρως τα αδιέξοδα στα οποία έχουν περιέλθει, μπορούν να επιλέξουν με ποιοτικά κριτήρια υποψηφίους και από τα δύο παραδοσιακά, όπως λέτε, κόμματα. Να ξέρουν δε ότι θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους. Ας μας δώσουν την ευκαιρία.

Φοβάστε μια Βουλή των άκρων την επομένη των εκλογών; Μια Βουλή με τη Χρυσή Αυγή;

Θα σας έλεγα ψέματα, αν σας έλεγα πως όχι. Την ίδια στιγμή, όμως, πιστεύω στις νέες και δημιουργικές δυνάμεις της πατρίδας μας, στους πολίτες εκείνους που δεν γοητεύονται από τον καταγγελτικό λόγο κάποιων οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το δίκαιο θυμό και την αγανάκτησή τους. Η σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας ζητά να της πούμε χωρίς περιστροφές πώς θα σταματήσουμε την κατρακύλα και θα βάλουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο. Απαιτεί από τους πολιτικούς διαχειριστική επάρκεια και τη βούληση να συγκρουστούν με τις διεφθαρμένες νομενκλατούρες, όπου κι αν βρίσκονται. Από εκεί και πέρα ό,τι ανεβαίνει γρήγορα ενδέχεται να κατέβει απότομα. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι ο παραδοσιακός υποστηρικτής της ΝΔ θα μετρήσει με προσοχή την ψήφο του και δεν θα τη δώσει εύκολα σε κόμματα που δεν λένε τίποτε για το διά ταύτα της επόμενης μέρας.

Τι έθρεψε τους Ανεξάρτητους Έλληνες; Πού έκανε το λάθος η ΝΔ;

Η απόφαση της ΝΔ να στηρίξει το Μνημόνιο 2 δημιούργησε κλυδωνισμούς, αποχωρήσεις και τη δημιουργία κόμματος από τον κ. Πάνο Καμμένο. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν θα πιάσουμε κανέναν από το λαιμό για να γυρίσει στη ΝΔ. Το γεγονός ότι κάποιοι επέλεξαν να διαβούν τον εύκολο αντιμημονιακό δρόμο των φτηνών λεονταρισμών μάς δίνει την ευκαιρία να αποσαφηνίσουμε το ιδεολογικό μας στίγμα και να εγκαταλείψουμε μια για πάντα πρακτικές που τραυμάτισαν την παράταξη στο παρελθόν. Αυτοί που επιθυμούν να συμπορευτούν με τον Γιάννη Δημαρά και τον Αλέξη Τσίπρα, προφανώς δεν έχουν θέση στη σημερινή ΝΔ.

Μήπως ήρθε η ώρα της Αριστεράς; Ο Αλ. Τσίπρας καλπάζει στις δημοσκοπήσεις, η Αλ. Παπαρρήγα μιλάει για λαϊκή εξουσία, αλλά και ο μετριοπαθής Φ. Κουβέλης εμφανίζει δυναμική ανόδου. Γιατί να μην πιστωθούν αυτοί τα αδιέξοδα των κομμάτων εξουσίας;

Σας απαντώ μονολεκτικά. Όχι. Άλλωστε ούτε οι ίδιοι θέλουν να κυβερνήσουν. Είτε δεξιός είτε αριστερός, πρέπει να δοκιμάσεις να δώσεις στην πολιτική σου οντότητα και περιεχόμενο. Και αυτό η Αριστερά δεν μπορεί να το κάνει, καθώς μόνο καταγγέλλει. Αυτό το έχει καταλάβει η κοινωνία και δεν την εμπιστεύεται. Επιπλέον, δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις ευθύνες των συνδικαλιστών της Αριστεράς στο κλείσιμο επιχειρήσεων, άρα στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, και τις… τρικλοποδιές σε κάθε προσπάθεια διαρθρωτικών αλλαγών που θα συνέβαλλαν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Είστε υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών, που πολλοί την παρομοιάζουν με «ναρκοπέδιο» και Βατερλό για μεγάλα κόμματα. Η δική σας εμπειρία;

Η ανεργία, η εγκληματικότητα, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και άλλα πολλά είναι τα προβλήματα που ταλανίζουν τις ανομοιογενείς περιοχές της εκλογικής μου περιφέρειας. Σε αυτά τα προβλήματα προσπάθησα ως βουλευτής Β΄ Αθηνών να δώσω λύσεις. Με ερωτήσεις στη Βουλή, με τη φυσική μου παρουσία, με συζήτηση και διάλογο με τους πολίτες. Αυτό, άλλωστε, ζητάει η κοινωνία από τους πολιτικούς. Να διαπιστώνει ότι προσπαθούν να δώσουν λύσεις. Οι ίδιοι οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν να διορθωθούν όλα με ένα μαγικό τρόπο. Θέλουν, όμως, να τους το λες. Να τους κοιτάς στα μάτια και να τους μιλάς τη γλώσσα της αλήθειας.

Εσείς, προσωπικά, γιατί ζητάτε την επανεκλογή σας;

Γιατί ήμουν συνεπής βουλευτής, με παραπάνω από 200 ομιλίες και παρεμβάσεις στην Ολομέλεια και στις Επιτροπές της Βουλής τα τελευταία δύο χρόνια. Γιατί προσπάθησα ως βουλευτής Β΄ Αθηνών να δώσω λύσεις σε πολλά μικρά και μεγάλα προβλήματα της εκλογικής μου περιφέρειας. Γιατί, ως Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας συνέβαλα ώστε να αποκτήσει η ΝΔ μια σύγχρονη περιβαλλοντική πολιτική και να μην αποτελεί πια η προστασία του περιβάλλοντος προνομιακό χώρο της Αριστεράς. Και γιατί κατέβαλα φιλότιμες προσπάθειες για την αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος με τολμηρές προτάσεις περιστολής των προνομίων των βουλευτών, τις οποίες και έκανα πράξη ο ίδιος.

Γιατί αν ο Αντώνης Σαμαράς δεν πετύχει αυτοδυναμία, δηλώνει ότι θα ξαναέχουμε εκλογές; Γιατί δεν μπορούν να τα βρουν και να κυβερνήσουν μαζί οι ευρωπαϊκές δυνάμεις του κοινοβουλίου; Πότε θα μάθουμε επιτέλους να συνυπάρχουμε και να συνεργαζόμαστε;

Ο κ. Σαμαράς δεν έχει πει αυτό. Εκείνο το οποίο έχει πει είναι ότι εφόσον μέσα από τη διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα δεν μπορέσει να υπάρξει βιώσιμη κυβέρνηση, τότε θα οδηγηθούμε εκ νέου σε εκλογές. Από εκεί και πέρα θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σας στη λογική ότι και αυτοδύναμη να είναι η ΝΔ, οφείλει να αναζητήσει ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις για να υλοποιήσει την πολιτική της. Οι δυνάμεις εκείνες της κοινωνίας που πιστεύουν στη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και αναζητούν πολιτική σταθερότητα διαπερνούν οριζόντια το πολιτικό σύστημα και ξεπερνούν τα όρια του οποιουδήποτε κόμματος. Η ΝΔ μπορεί και πρέπει να είναι ο κεντρικός πυλώνας μιας ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας που θα οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα έξω από την κρίση.

Μιλήστε ειλικρινά: Αν κερδίσετε τις εκλογές στις 6 Μαΐου θα πάρετε τα μέτρα που απαιτεί η Τρόικα τον ερχόμενο Ιούνιο ή όχι;

Κατανοώ απολύτως το ερώτημά σας. Αυτό που μπορώ, όμως, να σας πω –γιατί με ξέρετε καλά και δεν μου αρέσει να λέω και να υπόσχομαι πράγματα που ενδεχομένως δεν θα μπορέσουν να γίνουν– είναι ότι όσο πιο αξιόπιστα και γρήγορα προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές η επόμενη κυβέρνηση τόσο μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών θα έχει απέναντι στους δανειστές μας. Οι οποίοι συμφωνούν σήμερα με την ανάγκη ύπαρξης μιας ισχυρής αναπτυξιακής πολιτικής, κάτι που όταν το έλεγε πριν δύο χρόνια η ΝΔ δεν υπήρχαν ευήκοα ώτα, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά ούτε στην Ευρώπη.

Είστε από αυτούς που παραδώσατε το βουλευτικό σας αυτοκίνητο και καταψηφίσατε τη διάταξη για τη χρηματοδότηση των κομμάτων εξουσίας. Μήπως κάνατε και το ένα και το άλλο εκ του ασφαλούς;

Και όχι μόνον. Σταμάτησα να λαμβάνω και τα χρήματα από τη συμμετοχή μου στις συνεδριάσεις των Επιτροπών της Βουλής και παραιτήθηκα από το προνόμιο της βουλευτικής μου σύνταξης. Σε καμία περίπτωση δεν λειτούργησα εκ του ασφαλούς. Λειτούργησα με γνώμονα ότι την ώρα που οι πολίτες είναι άνεργοι και μειώνονται οι μισθοί τους, το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα. Μόνο με ριζικές ανατροπές δεν θα χρεοκοπήσει ανεξέλεγκτα το πολιτικό σύστημα. Τότε, ήμουν πολύ μόνος. Πλέον, όμως, και το κόμμα μου, η ΝΔ, έχει αγκαλιάσει πολλές από αυτές τις θέσεις και τις έχει εντάξει στον προγραμματικό της λόγο.

Πείτε μας ένα μέτρο που θα έπρεπε η νέα Βουλή να πάρει ώστε να πείσει, ιδιαίτερα τους νέους, ότι υπάρχει βούληση για δραστικές αλλαγές στην πολιτική ζωή του τόπου.

Η δημοκρατία μάς κοστίζει πιο ακριβά απ’ ό,τι χρειάζεται. Εδώ και δέκα μήνες έχω καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που μειώνουν σημαντικά αυτό το κόστος. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200, κάτι που μπορεί να γίνει με πολιτική απόφαση. Η αντιπροσωπευτική μας δημοκρατία μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά και με 200 βουλευτές. Εξάλλου και σήμερα, με 300 βουλευτές, η Βουλή δεν σφύζει ακριβώς από ζωή!

* Ο Κ.Μ. είναι βουλευτής της ΝΔ, υποψήφιος στη Β΄ Αθήνας