Πολιτικη & Οικονομια

Διαπόμπευση ή προστασία της δημόσιας υγείας;

Διχάζει η δημοσίευση της φωτογραφίας της ιερόδουλης με AIDS

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21875-53148.jpg

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας και 5 ακόμα οργανώσεις κατήγγειλαν ως «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ιατρικού απορρήτου», τη δημοσιοποίηση στοιχείων και φωτογραφιών μιας κοπέλας, φορέα του AIDS, που εκδιδόταν σε οίκο ανοχής στην περιοχή της Αχαρνών. Το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) από την άλλη, απαντά ότι το ιατρικό απόρρητο μπορεί να αρθεί εάν συντρέχουν λόγοι δημόσιας υγείας.

Πριν δούμε πού βασίζουν τα επιχειρήματά τους, μερικά εντυπωσιακά στοιχεία: Το ΚΕΕΛΠΝΟ δημοσιοποίησε την υπόθεση την Παρασκευή και από τότε μέχρι και τη Δευτέρα το μεσημέρι 700 άνδρες τηλεφώνησαν για πληροφορίες. Από αυτούς, το 60% στάλθηκαν σε Μονάδες Λοίμωξης για εξετάσεις, γιατί παραδέχτηκαν ότι ήρθαν σε επαφή με την κοπέλα χωρίς προφύλαξη. Είτε με ενεργοπαθητικό στοματικό σεξ, που διαφημιζόταν έτσι κι αλλιώς στις υπηρεσίες του οίκου ανοχής, είτε με κανονική σεξουαλική επαφή, που γινόταν αποδεκτή από τις δύο πλευρές με την καταβολή ενός επιπλέον αντιτίμου. Επίσης εντυπωσιακό είναι ότι η συγκεκριμένη κοπέλα παραδέχθηκε ότι γνώριζε πως ήταν φορέας του AIDS από την εποχή που βρισκόταν ακόμα στην πατρίδα της (Ρωσία), και πως δεν ακολουθούσε ιατρική αγωγή.

Διαπόμπευση ή προστασία της δημόσιας υγείας;

Την ανακοίνωση των 6 οργανώσεων, που καταγγέλλουν «πρωτοφανή ενέργεια στιγματισμού» και «άνευ προηγουμένου ρατσιστική πρωτοβουλία των ελληνικών αρχών», μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ

Ακολουθεί συζήτηση με τη διευθύντρια του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας Μαριανέλα Κλώκα.

Δεν είναι κίνδυνος για τη δημόσια υγεία μια ιερόδουλη φορέας του AIDS;

Κοιτάξτε, το ΚΕΕΛΠΝΟ προχώρησε σε μια εκστρατεία, όπου μεταξύ άλλων άρχισε να κάνει ελέγχους σε οίκους ανοχής, την οποία χαιρετίσαμε. Όμως δεν μπορεί να δίνει στην αστυνομία τα στοιχεία μιας συγκεκριμένης γυναίκας που είναι οροθετική και στη συνέχεια αυτή να διαπομπεύεται.

Κι αν εκείνη συνέχιζε να εργάζεται;

Θα μπορούσε η ανακοίνωση να βγει διαφορετικά. Να λέει, για παράδειγμα, ότι σε τόσους ελέγχους που έγιναν σε οίκους ανοχής, προέκυψε το τάδε ποσοστό ιεροδούλων που είναι φορείς του ιού ή τα τάδε κρούσματα και οι «ενδιαφερόμενοι» να πάνε να εξεταστούν. Όχι όμως να βγουν το όνομά της και η φωτογραφία της στη δημοσιότητα. Άλλωστε, ο HIV δεν είναι σαν τη φυματίωση, για να κολλήσεις πρέπει να κάνεις σεξ χωρίς προφύλαξη. Και η αμέλεια για τη μη χρήση προφυλακτικού βαραίνει κυρίως τους πελάτες των οίκων ανοχής, αφού είναι ευρέως γνωστό ότι η απαίτηση για τη μη χρήση μέσων προστασίας συνήθως προβάλλεται από τους άνδρες πελάτες των ιεροδούλων γυναικών ως προαπαιτούμενο για τη συνεύρεσή τους.

Υπάρχει θέμα δημόσιας υγείας

Εκ μέρους του ΚΕΕΛΠΝΟ μας απαντά ο Σταμάτης Πουλής, από το Τμήμα Παρεμβάσεων στην Κοινότητα

Ο Σύλλογος Οροθετικών λέει ότι παραβιάσατε το ιατρικό απόρρητο…

Μπορεί να υπάρξει άρση του ιατρικού απορρήτου υπό προϋποθέσεις και η συγκεκριμένη περίπτωση πληρούσε αυτές τις προϋποθέσεις. Δεν δημοσιοποιήσαμε τα στοιχεία ενός τυχαίου περιστατικού διάγνωσης οροθετικότητας, αλλά μιας γυναίκας που εκδιδόταν χωρίς προφύλαξη όντας φορέας του AIDS. Η απόφαση για την άρση του απορρήτου ήταν εισαγγελική, καθώς κρίθηκε ότι έπρεπε να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Η κοπέλα γνώριζε ότι ήταν φορέας;

Κατά δήλωσή της ναι.

Και παρ’ όλα αυτά συναίνεσε να εξεταστεί;

Ναι. Πάντα υπάρχει έγγραφη συγκατάθεση.

Οι άνδρες που ήρθαν σε επαφή μαζί της χωρίς προφύλαξη δεν έχουν ευθύνη;

Υπάρχει η ατομική ευθύνη, αλλά πιστεύω πως η συγκεκριμένη κοπέλα, που γνώριζε ότι ήταν φορέας, είχε μεγαλύτερη.

Έχετε κάνει ελέγχους σε όλους τους οίκους ανοχής;

Όχι ακόμα.

Περισσότερα για το ΚΕΕΛΠΝΟ εδώ

(ΥΓ.: Στην απολογία της στον ανακριτή η κοπέλα υποστήριξε ότι δεν γνώριζε πως είναι φορέας του AIDS). 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.