Πολιτικη & Οικονομια

Η γενιά των 20χρονων και η κρίση

Μια ποσοτική έρευνα της Focus Bari

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Aκολουθούν στοιχεία από την ποσοτική έρευνα με θέμα «Η οικονομική κρίση μέσα από τα μάτια των 20χρονων» με κύρια έμφαση στο φαινόμενο της επιθυμίας για μετανάστευση ως απόρροια της κρίσης. Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο εργασίας εξαμήνου στο μάθημα Έρευνας Αγοράς της κ. Ξ. Κούρτογλου στo Πάντειο Πανεπιστήμιο (τμήμα ΕΜΠΟ).

Κύρια Ευρήματα

  • Επηρεασμένοι από την κρίση δηλώνουν 7 στους 10 νέους
  • Και αφού τα πράγματα είναι δύσκολα, 76% πιστεύουν ότι η μετανάστευση αποτελεί ιδανική λύση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.
  • Εξάλλου φαίνονται απογοητευμένοι από την Ελλάδα μιας και 7 στους 10 δηλώνουν ότι είναι καλύτερα να φεύγουν οι νέοι από την Ελλάδα αν μπορούν και δεν πιστεύουν ότι μένοντας μπορούν να διαμορφώσουν μια καλύτερη Ελληνική κοινωνία.
  • Προς το παρόν φαίνεται να υπάρχει απόσταση μεταξύ πράξης και σκέψης: η πλειοψηφία (53%) δηλώνει ότι το εξωτερικό υπάρχει ως λύση στο πίσω μέρος του μυαλού, χωρίς να έχουν προβεί σε ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.
  • Ωστόσο ένα σημαντικό 17% είναι αποφασισμένο να φύγει στο εξωτερικό και έχει ήδη κάνει ενέργειες, γιατί δεν βρίσκει επαγγελματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα
  • Τα καλά νέα για το ενεργό ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας είναι ότι 16% των νέων θέλουν να προσαρμοστούν στις υπάρχουσες συνθήκες της χώρας, ενώ 14% δηλώνει ότι μένει συνειδητά στην Ελλάδα , ανήκοντας σε αυτούς που πιστεύουν ότι αυτή η γενιά μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση.

     

Πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τη ζωή & καθημερινότητα των νέων

image


Τρόποι αντιμετώπισης των συνεπειών της οικονομικής κρίσης

image


Άποψη των νέων πάνω στο θέμα της μετανάστευσης

image


Ενέργειες που έχουν κάνει ως τώρα για να φύγουν στο εξωτερικό

image


Ταυτότητα έρευνας

Πληθυσμός: Νέοι, 18-24 ετών, Αττική

Δείγμα: 444 ερωτώμενοι

Διεξαγωγή: προσωπικές ατομικές συνεντεύξεις μέσω προσχεδιασμένου ερωτηματολογίου

Ημερομηνίες διεξαγωνής: 10-17/01/2012

Στάθμιση των αποτελεσμάτων βάσει πληθυσμιακών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ (απογραφή 2001) για την προβολή των στοιχείων στον πληθυσμό και την εξομάλυνση πιθανών αποκλίσεων του δείγματος από τις αναλογίες του πραγματικού πληθυσμού.