Πολιτικη & Οικονομια

Υπόθεση Αθήνα: Ο Μ. Χρυσοχοϊδης για τα νέα μέτρα κατά της εγκληματικότητας

«Με εξοργίζει η υποβάθμιση των ιστορικών περιοχών»

4835-79724.jpg
Αγγελική Μπιρμπίλη
ΤΕΥΧΟΣ 389
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εικονογράφηση : Θοδωρής Μπαργιώτας
Εικονογράφηση : Θοδωρής Μπαργιώτας

O Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μιλάει στην AthensVoice για τα νέα μέτρα κατά της εγκληματικότητας 

Αυτή τη στιγμή, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις σας αλλά και από τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ., το πρόβλημα της εγκληματικότητας στην Αθήνα είναι ταυτόσημο με την έννοια του αλλοδαπού. Είναι όμως αυτή η πραγματική εικόνα; Υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν σύνδεση της αύξησης της εγκληματικότητας με το μεταναστευτικό ρεύμα;

Eθελοτυφλούμε και κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, αν θεωρούμε ως πηγή του κακού τους παράνομους μετανάστες. Οι παράνομοι μετανάστες είναι μέρος ενός ευρύτερου μωσαϊκού ανομίας και ελλείμματος δικαιοσύνης που αντιμετωπίζει η χώρα και η ελληνική κοινωνία συνολικά. Επιτρέψαμε να γίνει η Αθήνα μία πόλη που καθημερινά λεηλατείται, υποβαθμίζεται, απαξιώνεται από δεκάδες χιλιάδες δυστυχισμένους ανθρώπους, οι οποίοι στο όνομα της επιβίωσης γίνονται την ίδια στιγμή θύματα εγκληματικών δικτύων και θύτες εις βάρος των υπολοίπων πολιτών. Και όταν λέω επιτρέψαμε, εννοώ εμάς, τους πολιτικούς. Διότι, για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Αθήνα, ευθύνη έχει πρωτίστως το πολιτικό σύστημα και ο τρόπος που διαχειρίστηκε ορισμένες καταστάσεις. Την ίδια στιγμή που επιτρέψαμε την υποβάθμιση της πόλης μας, την ίδια στιγμή επιτρέψαμε και την εξάπλωση των επικίνδυνων φαινομένων της ανομίας και της αυθαιρεσίας. Αυτά τα φαινόμενα, σε συνδυασμό με την κρατική αναλγησία που υπήρξε σε ορισμένες περιπτώσεις, δημιούργησαν κυριολεκτικά μία «τορπίλη» στα θεμέλια της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής ειρήνης και της ασφάλειας της χώρας.

Η κρίση έχει παίξει κατά τη γνώμη σας ρόλο στη διαμόρφωση αυτού του τοπίου στην πόλη;

Σαφώς και έχει συμβάλει στη συνολική εικόνα που παρουσιάζει η πόλη μας σήμερα. Γι’ αυτό η λύση στο πρόβλημα γίνεται πλέον επιτακτική. Λύση συνολική και συλλογική. Το στοίχημα για την Αθήνα είναι ανθρωπιστικό, αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό και απαιτεί, επαναλαμβάνω, ολοκληρωμένες και αποφασιστικές λύσεις. Όσον αφορά το δικό μου τομέα αρμοδιότητας, πραγματικά παλεύω σκληρά, ώστε να απαλείψουμε οριστικά τα φαινόμενα του παρεμπορίου, της διακίνησης ναρκωτικών, της πορνείας, της επαιτείας και ό,τι άλλο δημιούργησε αυτό το τοπίο εξαθλίωσης στην πόλη. Στόχος μου είναι η Αθήνα να επανακτήσει την πολιτιστική της ταυτότητα, να γίνει και πάλι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Ποιες είναι οι άμεσες, απαραίτητες κινήσεις για να αλλάξει αυτή η κατάσταση;

Η προσπάθεια που γίνεται για την ελάφρυνση του κέντρου της Αθήνας, για την αποκατάσταση της τάξης, για την προστασία της κοινωνικής ειρήνης στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, είναι μία ολοκληρωμένη επιχείρηση. Το πρώτο βήμα έχει ξεκινήσει ήδη και περιλαμβάνει δύο δράσεις. Η πρώτη δράση στοχεύει στο παρεμπόριο. Πρέπει να προστατεύσουμε και τους καταστηματάρχες οι οποίοι δοκιμάζονται από την κρίση, να προστατέψουμε τα πανεπιστήμιά μας, τις πλατείες, τους δρόμους, τις γειτονιές μας. Η δεύτερη δράση περιλαμβάνει την εκκαθάριση όλων των χώρων, οι οποίοι είναι κατειλημμένοι ή παράνομα νοικιασμένοι από μη νόμιμους μετανάστες. Νομίζω ότι όλοι μας θα συμφωνήσουμε με το γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν σε ένα διαμέρισμα 50 έως 100 τ.μ. να ζουν 20 και 30 άνθρωποι μέσα σε συνθήκες άθλιες που προσβάλλουν την ηθική μας, προσβάλλουν τον ανθρωπισμό μας, που προσβάλλουν τη δημόσια υγεία. Πρέπει να δοθεί μία υπεύθυνη και οριστική λύση.

Οι 200 παράνομοι οίκοι ανοχής στην Αθήνα είναι αλήθεια; Τι σκοπεύετε να κάνετε γι’ αυτό το κομμάτι της εγκληματικότητας στην Αθήνα;

Η λειτουργία των παράνομων οίκων ανοχής στην πόλη μας είναι μια υγειονομική βόμβα που απειλεί τη δημόσια υγεία της πόλης και των κατοίκων της. Γι’ αυτό και απαιτεί από εμάς να προχωρήσουμε δραστικά και αποφασιστικά με λύσεις που στηρίζονται στη συνέργια και στην αποτελεσματικότητα των αρμοδίων φορέων. Έχω απόλυτη γνώση και εικόνα της κατάστασης στις γειτονιές του Μεταξουργείου, της Φυλής και αλλού στην πόλη. Με εξοργίζει η υποβάθμιση αυτών των ιστορικών περιοχών. Και είμαι αποφασισμένος αυτό να αλλάξει. Άμεσα. Και πριν τις εκλογές. Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε κλειστούς χώρους φιλοξενίας, ώστε να μεταφερθούν εκεί όσοι παράνομοι μετανάστες συλλαμβάνονται για αυτές τις δραστηριότητες. Γι’ αυτό δημιουργούμε τον πρώτο χώρο κλειστής φιλοξενίας τις προσεχείς ημέρες στην Αμυγδαλέζα. Ταυτόχρονα, συνεργαζόμαστε και με το Υπουργείο Υγείας για την προστασία της δημόσιας υγείας. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η νέα υγειονομική διάταξη που προωθήσαμε και ψηφίστηκε προσφάτωςαπό τη Βουλή. Σας διαβεβαιώνω ότι σε καμία περίπτωση δεν θα εφησυχάσουμε.

Τι έχει προσφέρει κατά τη γνώμη σας η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. στην καταστολή της εγκληματικότητας; Η έντονη αστυνομική παρουσία στους δρόμους της Αθήνας λειτουργεί τελικά με θετικό τρόπο;

Αυτή τη στιγμή κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξουμε μία εικόνα που υποτιμά και υποβαθμίζει την πιο ιστορική πόλη της Ευρώπης και απαξιώνει την οικονομία και τα εισοδήματα των ανθρώπων δημιουργώντας τρόμο και μία γενικευμένη ανασφάλεια. Η ενίσχυση, λοιπόν, της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. με 750 επιπλέον αστυνομικούς μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες είναι μέρος μίας συνολικής δράσης που έχουμε ξεκινήσει να αναπτύσουμε και έχει ένα και μόνο στόχο: Τη δημιουργία κλίματος ασφάλειας και σιγουριάς στη χώρα, στην ελληνική κοινωνία, στις γειτονιές των πόλεων μας.

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Η καθημερινή και στοχευμένη παρουσία της ΔΙ.ΑΣ. έχει δώσει θετικό πρόσημο στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας. Επιτέλους, το κέντρο της Αθήνας αρχίζει να θυμίζει και πάλι ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Με την πρώτη ευκαιρία σάς προσκαλώ να κάνουμε μαζί μία βόλτα στο ιστορικό κέντρο και να συζητήσουμε «επί σκηνής» τη νέα όψη της Αθήνας μας.

Τι θα γίνει με το ζήτημα της αστυνόμευσης στις πορείες; Η πολύ κακή εικόνα που καταλήγει να δίνει η πόλη στο τέλος των μεγάλων διαδηλώσεων δεν είναι αποτέλεσμα μόνο των πράξεων μερίδας των διαδηλωτών. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αλλά και ρεπόρτερ στο εξωτερικό κάνουν λόγο για κατάχρηση χημικών και δακρυγόνων και απροκάλυπτη πολλές φορές βία – βλ. και τα πρόσφατα παραδείγματα των τραυματισμένων φωτορεπόρτερ ή το κυνηγητό και τα δακρυγόνα μέσα στην Πλάκα δίπλα από τους τουρίστες.

Το δικαίωμα της διαδήλωσης είναι αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο. Γι’ αυτό και πρέπει να προστατεύεται από την αστυνομία, στο πλαίσιο πάντα της αποστολής της, αλλά και να περιφρουρείται από τους ίδιους τους πολίτες που συμμετέχουν σε αυτές τις διαδηλώσεις. Η κατάσταση όπου οι δρόμοι γύρω από τη Bουλή μετατρέπονται από χώρο ελεύθερης έκφρασης και αγωνιστικών διεκδικήσεων σε πεδίο μάχης και αντιπαράθεσης ορισμένων πρέπει να εκλείψει. Και δεν θα χαριστώ ούτε σε εκείνες τις περιπτώσεις, μεμονωμένες θα έλεγα, όπου τα σώματα ασφαλείας παρεκκλίνουν του καθήκοντός τους. Η καταδίκη κάθε περιστατικού αυθαίρετης βίας, από όπου και αν προέρχεται, είναι δεδομένη. Θεωρώ μάλιστα πως η πρόταση του δημάρχου Αθηναίων που κατατέθηκε πριν λίγες εβδομάδες στους αρχηγούς των κομμάτων, και έχει συνταχθεί από κορυφαίους συνταγματολόγους, είναι στη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να συζητήσουμε ως κοινωνία ανοιχτά, χωρίς ταμπού και επί της ουσίας για αυτά τα θέματα. Να πάψουμε να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να υποκλινόμαστε στις «ιερές αγελάδες» της μεταπολίτευσης. Να τα δούμε όλα από την αρχή. Και τη χρήση χημικών.

Είστε ευχαριστημένος από τη συνεργασία σας με τη Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας; Πιστεύετε ότι λειτουργεί προς τη σωστή κατεύθυνση;

Με το δήμαρχο της Αθήνας κ. Καμίνη συνεργαζόμαστε και δουλεύουμε αποφασιστικά ώστε να κλείσουμε επιτέλους αυτή τη «μαύρη τρύπα» που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στο κέντρο της Αθήνας. Διαμορφώσαμε έτσι από την πλευρά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το πλαίσιο συνεργασίας αστυνομίας και δήμου που, μεταξύ άλλων, εστιάζεται στη δραστική πάταξη του παρεμπορίου και τα σαββατοκύριακα, στη δημιουργία μεικτών συνεργείων και στη σύσταση μεικτής ομάδας ΕΛ.ΑΣ. και δΔήμου που υλοποιεί στοχευμένες δράσεις στο κέντρο.

Πόσο έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. με επίκεντρο τους αλλοδαπούς μέσα στα κτίρια; Πολλοί μιλούν για άλλο ένα πακέτο «επιχειρήσεων σκούπας» ενόψει της προεκλογικής περιόδου.

Οι επιχειρήσεις αυτές δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία «ανάσα» στην αντιμετώπιση μίας υγειονομικής βόμβας που βρίσκεται στα θεμέλια της Αθήνας και μας ακουμπά όλους. Όσο για το επιχείρημα περί προεκλογικής περιόδου, αυτά είναι αστειότητες. Τι σημαίνει προεκλογική περίοδος; Καθόμαστε και περιμένουμε; Προεκλογικά, δηλαδή, δεν μεταδίδονται οι ασθένειες; Προεκλογικά δεν εγκληματούν τα δίκτυα; Προεκλογικά δεν στοιβάζονται ανθρώπινες ζωές σε 50 και 60 τ.μ.; Νομίζω ότι είναι καιρός να «ξεκολλήσουμε» από αυτή την αντίληψη, αν θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Τι πρέπει να κάνουμε, να κατεβάσουμε κάτω τα μολύβια και να περιμένουμε να γίνουν εκλογές; Άρα η λύση δεν είναι να κρύψουμε το πρόβλημα τώρα κάτω από το χαλί για να το θυμηθούμε μετά τις εκλογές όταν ενδεχομένως να έχει διογκωθεί ακόμη περισσότερο.

Πώς προχωράει το θέμα των «κέντρων φιλοξενίας»; Το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας κάνει λόγο για «τσουβάλιασμα» όλων αδιακρίτως των αλλοδαπών μέσα σε αυτά. Θα οδηγούνται εκεί π.χ. κι οι αιτούντες άσυλο ή ανήλικα παιδιά που έχουν μπει στην Ελλάδα ασυνόδευτα; Η καχυποψία απέναντι σε αυτά τα κέντρα ενισχύεται από την ομολογουμένως κακή εικόνα που δίνουν άλλα αντίστοιχα κέντρα κράτησης (βλ. την Παγανή στη Μυτιλήνη).

Κατανοώ τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών γιατί δεν έχουν δει στην πράξη το έργο που θα προσφέρουν τα κέντρα φιλοξενίας. Σε αυτές τις ανησυχίες απαντώ ότι τα κέντρα φιλοξενίες είναι η ουσιαστική και αξιοπρεπής λύση για ό,τι «απάνθρωπο» επιτρέψαμε με την αδράνεια ετών να συμβαίνει σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Οι χώροι φιλοξενίας διαμορφώνονται με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές και πρότυπα. Καλούνται να βοηθήσουν ένα σημαντικό αριθμό μεταναστών να ζήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες για όσο καιρό παραμένουν στη χώρα. Θα διαθέτουν όλες τις υπηρεσίες υγείας, φύλαξης και καθαριότητας, που ως σήμερα αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν, αφού διαβιούν –αναγκαστικά– κατά δεκάδες σε «τρώγλες». Τι είναι πιο υπεύθυνο και αποτελεσματικό, τελικά; Να διαιωνίζεται αυτό και όλοι αυτοί οι δυστυχισμένοι άνθρωποι να κυκλοφορούν στις πόλεις μας, έρμαια, στην κυριολεξία, των εγκληματικών δικτύων και των μεταδοτικών ασθενειών ή να διαμένουν σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας και φύλαξης για σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να επιστρέφουν με έξοδα της ελληνικής πολιτείας στις πατρίδες τους;

Το «Δουβλίνο ΙΙ» είναι τελικά μια συμφωνία που ευνοεί την Ελλάδα ή μας έχει καταστήσει μια χώρα «αποθήκη ψυχών», η οποία πρέπει να αναλάβει τη δύσκολη δουλειά της απομάκρυνσης των μεταναστών από τα ευρωπαϊκά σύνορα;

Είναι γεγονός ότι ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ δεν συνάδει ούτε με την Αρχή της Αλληλεγγύης και του Καταμερισμού των Ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, ούτε και με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ανθρώπων που χρήζουν ανθρωπιστικής βοηθείας. Γι’ αυτό και διεκδικούμε ως χώρα που σέβεται τις διεθνείς συνθήκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα να υπάρξει άμεσα τροποποίηση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ. Η παράνομη μετανάστευση είναι μια βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής, ένα ογκώδες κοινωνικό ζήτημα, το οποίο είναι εθνικό, αλλά πρωτίστως ευρωπαϊκό και κάτω από αυτή την ομπρέλα οφείλουμε να το διαχειριστούμε.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.