Πολιτικη & Οικονομια

Η μεταπολίτευση της μεταπολίτευσης

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19954-49292.jpg

Πώς θα μεταβληθεί στ’ αλήθεια το πολιτικό-κομματικό τοπίο, μετά την ψηφοφορία για το νέο μνημόνιο; Όσοι τολμήσουν να κάνουν προβλέψεις, ας κρατηθούν. Ο επανασχεδιασμός του πολιτικού χάρτη θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, αν κρίνει κάποιος το κλίμα στη Βουλή, την περασμένη Κυριακή.

Έχουμε και λέμε. Στο χώρο του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ οι τάσεις είναι...αμέτρητες. Υπάρχει ο «κορμός» της συμμαχίας Βενιζέλου-Λοβέρδου, που πιθανόν να αποτελέσει και τη «μαγιά» για την προεκλογική εμφάνιση του (όποιου) ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος(ακόμη...) Γ. Παπανδρέου υπέστη καίρια χτυπήματα από τις απώλειες ορισμένων «παπανδρεϊκών» βουλευτών αλλά εξακολουθεί να ελέγχει έναν αριθμό και κανείς δεν ξέρει πώς θα πορευτεί. Παράλληλα, η (διαγραφείσα) Λούκα Κατσέλη δήλωνε προχτές την πρόθεσή της για ένα νέο κομματικό σχήμα. Αλλά και ο (διαγραφείς) Χάρης Καστανίδης με τους πέντε –ανάμεσά τους και η Κυρ. Τεκτονίδου-, που απείχαν από την κρίσιμη ψηφοφορία και διαγράφτηκαν, φλέρταραν με την ιδέα μιας σύμπλευσης σε άλλο κομματικό σχήμα ενόψει εκλογών. Παράλληλα, διαμορφώθηκε και μια άλλη ομάδα άλλων επτά (μεταξύ αυτών ο Γ. Ραγκούσης και ο Ηλ. Μόσιαλος), που ψήφισαν μεν το μνημόνιο αλλά θέτουν ζήτημα για μείζονες ανατροπές στο πολιτικό σύστημα ως προϋπόθεση για μια πιο τολμηρή τροχιά στις μεταρρυθμίσεις.

Στην (πάλαι ποτέ) αντίπερα όχθη, η ΝΔ βρίσκεται αντιμέτωπη με τον... αντιμνημονιακό εαυτό της και τις παρενέργειες που προκλήθηκαν. Ήδη στα σκαριά βρίσκεται το κόμμα του (διαγραφέντα) Πάνου Καμμένου, που συμπλέει με το σκληρό πυρήνα της ΔΑΚΕ, της συνδικαλιστικής παράταξης της ΝΔ. Ο Π. Καμμένος διατηρεί ανοιχτή γραμμή με τον Παν. Ψωμιάδη αλλά και τον (διαγραφέντα) βουλευτή Χρ. Ζώη. Παράλληλα, μια άλλη αντιμνημονιακή κίνηση-και μάλιστα με εσωτερική οργάνωση και πειθαρχία...-αναδείχτηκε την Κυριακή από ορισμένους μέχρι πρόσφατα στενούς υποστηρικτές του Α. Σαμαρά, με επικεφαλής τον (διαγραφέντα) Κώστα Μαρκόπουλο- κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος- αλλά και τον Κώστα Γκιουλέκα, Ελίζα Βόζεμπεργκ και τα άλλα τα παιδιά μέχρι και την Τσαμπίκα Ιατρίδη- όλοι τους πλέον εκτός ΝΔ.

Λίγο πιο δεξιά, άγνωστο είναι τι θα πράξουν πολιτικά οι Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης, που διαγράφτηκαν από το ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη, την ώρα που ακόμα πιο ακροδεξιά προβάλλει απειλητική στις δημοσκοπήσεις η «Χρυσή Αυγή».

Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά την επιθυμία ορισμένων για ένα νέο μεταρρυθμιστικό σχηματισμό (Τάσος Γιαννίτσης), την επιθυμία άλλων για ένα «κόμμα Παπαδήμου» μετά τις εκλογές, το «παρών» του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρη Αυγενάκη σε σχέση με το «ναι» της Ντόρας Μπακογιάννη για το νέο μνημόνιο, την πιθανότητα εξαγγελίας ενός ακόμη μεταρρυθμιστικού πολιτικού σχηματισμού, έχουμε στο πιάτο όλο το «πολιτικό μενού» των προσεχών εβδομάδων και μηνών.

Για την Αριστερά, τι να πούμε, είναι σταθερά τριχοτομημένη.

Φίλες και φίλοι, καλωσήρθατε στην εποχή της νέας μεταπολίτευσης!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανήσυχες μέρες του Αυγούστου στην οικονομική πολιτική
Ανήσυχες μέρες του Αυγούστου στην οικονομική πολιτική

Συνήθως τον Αύγουστο οι περισσότεροι Έλληνες, περιλαμβανομένων των εξειδικευμένων επαγγελματιών που είναι σε θέση να σχολιάσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες των νομοσχεδίων, κάνουν χρήση της καλοκαιρινής τους άδειας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.