Πολιτικη & Οικονομια

Το ύφος ως ήθος (συνέχιση του θέματος της ΕΡΤ)

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19680-48812.jpg

Απόψε θα σας κουράσω λίγο, αλλά αξίζει. Γιατί θα δείτε με τα μάτια σας και θα συγκρίνετε δυο κείμενα, τα οποία - πέραν της ουσίας - τα χωρίζει επίσης χαώδης διαφορά ύφους. Πρόκειται για τις ανακοινώσεις του βουλευτή Ηλία Μόσιαλου και των συνδικαλιστών της ΠΟΣΠΕΡΤ για το ίδιο θέμα, την ΕΡΤ. Τα δικά μου σχόλια θα τα βρείτε στο τέλος, μετά και από τα δύο κείμενα.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το ότι κατά 99% δεν αλλάζει τίποτα στην ΕΡΤ είναι γνωστό. Έγραψα εδώ χτες σχετικά, και είδα με χαρά ότι σχεδόν όλα τα σχόλια ήταν υπέρ. Το κείμενό μου είναι εδώ

Ο Ηλίας Μόσιαλος, που ως υπουργός Επικρατείας είχε ετοιμάσει το σχέδο εξυγίανσης της ΕΡΤ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΔΣ της εταιρίας, έκανε σήμερα την εξής δήλωση:

«Χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ, υπό την πίεση του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού, ακύρωσε τις προσπάθειες και τις προτάσεις που είχα καταθέσει για αναδιάρθρωση και ενίσχυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών και της τηλεθέασης/ακροαματικότητας των δημόσιων ΜΜΕ. Με τις χθεσινές αποφάσεις διατηρούνται δραστηριότητες, όπως το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», που δεν καλύπτουν καμία ανάγκη στον συγκεκριμένο χώρο. Δημιουργούνται έτσι μόνο περιττές δαπάνες, οι οποίες καλύπτονται με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων.

Η ΕΡΤ εισπράττει από το ανταποδοτικό τέλος ποσό 300 εκατ. ευρώ, ποσό που περίπου αντιστοιχεί στο σύνολο της διαφημιστικής δαπάνης για τα ιδιωτικά ΜΜΕ. Θα περίμενε λοιπόν κανείς να έχει τουλάχιστον το 50% της τηλεθέασης. Εξάλλου αυτό είναι το ποσοστό τηλεθέασης και ακροαματικότητας που διατηρούν, παρά τον μεγάλο ανταγωνισμό που έχουν να αντιμετωπίσουν, τα δημόσια ΜΜΕ σχεδόν στο σύνολο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών.

Στην περίπτωση των ελληνικών δημόσιων ΜΜΕ επιβεβαιώνεται, για ακόμη μια φορά ο ελληνικός κανόνας, σύμφωνα με τον οποίο όσα περισσότερα ξοδεύει κανείς στο ελληνικό Δημόσιο, τόσο λιγότερα ποιοτικά και ποσοτικά αποτελέσματα έχει.

Στον ελληνικό δημόσιο διάλογο για τα δημόσια ΜΜΕ κυριαρχούν τρεις μύθοι.

Ο πρώτος μύθος υποστηρίζει πως τα δημόσια ΜΜΕ δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Η στρεψοδικία είναι εμφανής, αφού είναι γνωστό πως οι Έλληνες φορολογούμενοι επιβαρύνονται με το ειδικό τέλος για την ΕΡΤ.

Ο δεύτερος μύθος αφορά πως για το κριτήριο της τηλεθέασης δεν ισχύει για τη δημόσια τηλεόραση, γιατί αυτή προσφέρει ποιοτικά προγράμματα σε αντιδιαστολή με την ιδιωτική. Λες και τα υπόλοιπα δημόσια κανάλια στην Ευρώπη, τα οποία διατηρούν το μισό τηλεοπτικό μερίδιο δεν έχουν ποιοτικά προγράμματα.

Ο τρίτος μύθος αφορά την άποψη που υποστηρίζει πως χρειάζεται να ενισχυθούν με οικονομικούς πόρους τα δημόσια ΜΜΕ για να αντιπαρατεθούν στα ιδιωτικά. Και όμως οι δαπάνες στα μεγάλα δημόσια ΜΜΕ στις ευρωπαϊκές χώρες αναλογικά δεν είναι καθόλου υψηλότερες από τις δαπάνες των ιδιωτικών, ενώ παραμένουν οι ισχυροί παράγοντες στο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό τοπίο.

Η ΕΡΤ χρειάζεται να αλλάξει ριζικά το μοντέλο λειτουργίας της και παραγωγής. Χρειάζεται να στοχεύσει στη διεύρυνση του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού μεριδίου της. Ο καλύτερος δρόμος για να το πετύχει αυτό είναι να επικεντρώσει τις δραστηριότητές της σε δυο μεγάλα κανάλια και να μειώσει με ορθολογικό τρόπο τους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ως υπουργός πρότεινα τη συγκρότηση Επιτροπής για τη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την ΕΡΤ. Γνωρίζω πως η προσπάθεια συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Ελπίζω σύντομα να έχουμε τα πορίσματα αυτής της Επιτροπής, για να ανοίξει πλέον ένας σοβαρός διάλογος για το ρόλο και τον χαρακτήρα της δημόσιας τηλεόρασης και κατά συνέπεια και των δημόσιων ΜΜΕ.

Η ΕΡΤ σήμερα έχει πολλές ποιοτικές εκπομπές, θα έπρεπε να συνεχίσει και να επικεντρώσει την προσπάθεια της στην ενίσχυση των ελληνικών παραγωγών, μειώνοντας ταυτόχρονα τις γραφειοκρατικές και διοικητικές δαπάνες. Χρειάζεται άμεσα να γίνουν ριζικές προσπάθειες για την αναδιάρθρωση του πλαισίου λειτουργίας των δημόσιων ΜΜΕ. Αντιθέτως οι χθεσινές αποφάσεις του ΔΣ αποτελούν βήματα υποχώρησης στον συντεχνιακό συνδικαλισμό, βήματα που βλάπτουν τη δημόσια τηλεόραση, αλλά και εκείνους από τους εργαζόμενους σε αυτήν που μοχθούν και παράγουν σημαντικό έργο. Έργο που χάνεται, γιατί ο συντεχνιασμός το εμποδίζει να αναδειχθεί.

Θα πρέπει όμως να υπενθυμίσουμε σε αυτούς τους 'συνδικαλιστές' πως η ΕΡΤ ανήκει στον ελληνικό λαό και όχι σε αυτούς. Αυτοί δεν είναι ούτε καν οι εκπρόσωποί του. Τέτοιος είναι η ελληνική κυβέρνηση και αυτή θα πρέπει καθαρά να εκφράσει τη θέση της για τις χθεσινές εξελίξεις».

Πηγή

Στην ανακοινωση Μόσιαλου, η ΠΟΣΠΕΡΤ απάντησε ως εξής:

«Αγ. Παρασκευή 01/02/12

Κύριε Μόσιαλε,

Βαλθήκατε πάλι να μας κάνετε να χάσουμε την ώρα μας. Κατά καιρούς το ίδιο κάνει και ο κύριος Μανδραβέλης κι αναρωτιόμαστε, “τι σόι δίαυλο επικοινωνίας έχουν αυτοί οι δύο;”

Λέτε ότι με τις αποφάσεις του ΔΣ της ΕΡΤ διατηρείται το περιοδικό ραδιοτηλεόραση, που δεν καλύπτει καμιά ανάγκη στο χώρο. Αμ δεν είναι αυτό. Είναι ότι άμα κλείσει, θα ευνοηθούν όσοι θέλουν να εκδώσουν ένα παρόμοιο έντυπο. Ξέρετε κανέναν απ’ αυτούς; Κι επειδή αφορίζετε πολύ εύκολα ένα έντυπο που εκδίδεται από το 1939, εξ ίσου εύκολα μπορούμε κι εμείς να ρωτήσουμε: Νομίζετε ότι η αφεντιά σας καλύπτει κάποια συγκεκριμένη ανάγκη στο χώρο της πολιτικής;

Λέτε ότι στην περίπτωση των ελληνικών ΜΜΕ, επιβεβαιώνεται ο κανόνας ότι όσα περισσότερα ξοδεύει κανείς στο ελληνικό δημόσιο, τόσο λιγότερα ποιοτικά και ποσοτικά αποτελέσματα έχει.

Κάτι τέτοια λέει και ο ΣΚΑΪ. Ξέρουμε, ξέρουμε εσείς δεν έχετε καμιά σχέση με αυτόν. Εμείς από την πλευρά μας λέμε: Πολύ σωστός ο παραπάνω δικής σας εμπνεύσεως κανόνας και ισχύει σε αντίθεση με ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ και ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ των υπηρεσιών που μας χαρίζουν πολλοί Έλληνες πολιτικοί. Κι αν δεν μας πιστεύετε ρωτήστε την άποψη των πολιτών γι’ αυτούς τους πολιτικούς.

Κάνετε εκτενείς αναφορές στα όσα συμβαίνουν στα δημόσια ΜΜΕ των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Ορθά κοφτά σας λέμε ότι δεν σας πιστεύουμε. Πρώτον διότι εμείς ξέρουμε άλλα και δεύτερον διότι σας πιάσαμε να ψεύδεστε ασύστολα όταν στη συνέντευξη που δώσατε στην ΕΡΤ, ψευδώς ισχυριστήκατε ότι το BBC έχει μόνο δύο κανάλια, ενώ έχει οχτώ. Τότε σας είχαμε πεί: “Επομένως λέγοντας ότι το BBC έχει μόνο δύο εθνικά τηλεοπτικά κανάλια, ή έχετε άγνοια, ή ψεύδεστε, ή θέλετε να εξυπηρετήσετε άλλα συμφέροντα. Σας ρωτούμε ευθέως κύριε Μόσιαλε: Ποιο από τα παραπάνω τρία ενδεχόμενα συμβαίνει; (χωρίς να αποκλείουμε και κάποιους συνδυασμούς ανάμεσά τους).

Πηγή πληροφοριών: ιστοσελίδα BBC

Λέτε ότι πρέπει να υπενθυμιστεί στους συνδικαλιστές, ότι η ΕΡΤ ανήκει στον Ελληνικό λαό κι όχι σε αυτούς. Κι εμείς απ’ την πλευρά μας λέμε ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες κι όχι σε μια δράκα αλητών της πολιτικής που τη μετέτρεψαν σε περίγελο του κόσμου και τώρα μας νουθετούν κι από πάνω. Κι αν ως συνδικαλιστές φταίμε για όσα μας κατηγορείτε για την ΕΡΤ, τότε τι να πούμε εμείς γι’ αυτούς τους πολιτικούς που κατέστρεψαν την Ελλάδα μας;

Κι εσείς απ’ όσο θυμόμαστε πολιτικός δεν είστε; Και μάλιστα διορισμένος;

Για να τελειώνουμε (άλλωστε δεν αξίζει να ξοδεύουμε το χρόνο μας) και για να σας δώσουμε ένα αντίστοιχο της δικής σας συμπεριφοράς, που επιμένετε να παριστάνετε τον γνώστη σε θέματα τηλεόρασης, σας λέμε ότι κάνετε το ίδιο με έναν δικηγόρο που επιμένει να έχει άποψη σε θέματα καρδιοχειρουργικής, επειδή έχει παρακολουθήσει ένα δίωρο σεμινάριο για πρώτες βοήθειες. Χώρια ότι αποδεικνύεστε και πολύ μεγαλόψυχος επιμένοντας να αντιμάχεστε με αξιοθαύμαστο πείσμα κάθε διαφορετική άποψη από τη δική σας. Τόσο όταν αναλάβατε τις τύχες της ΕΡΤ, “χτυπώντας” τον προκάτοχό σας κύριο Χυτήρη που υποστήριζε την αναγκαιότητα της ύπαρξής της, όσο και τώρα που προφανώς για δικούς σας αλλά απόκρυφους λόγους, χτυπάτε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, επιθυμώντας το θάνατό της, προς όφελος όσων θέλουν να μας στουμπώσουν τούρκικη, βραζιλιάνικη και αμερικάνικη υποκουλτούρα.

Ε, σε τέτοιες ορέξεις θα μας βρίσκετε απέναντί σας εσείς και όποιος άλλος σκέφτεται σαν εσάς .

Η ΕΡΤ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΟΥΣ Κ. ΜΟΣΙΑΛΕ, ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ !

Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση. Και επί τη ευκαιρία, μήπως έχετε να μας πείτε τίποτα για το λαθρεμπόριο πετρελαίου στην Ελλάδα; Σας ρωτάμε διότι δεν μπορεί, εσείς που φαίνεται ότι τα ξέρετε όλα, κάτι θα ξέρετε και γι΄αυτό»

Πηγή

Αν φτάσατε μέχρι εδώ, παρακαλώ σκεφτείτε λίγο πάνω στα δυο κείμενα.

Από τη μια έχουμε ένα πολιτικό γραπτό, συγκροτημένο, μη υβριστικό, με σαφή στοιχεία. Ο άνθρωπος που το συντάσσει αντιμάχεται τη διακοπή του έργου του με αξιοπρέπεια, προβάλλει το συμφέρον των φορολογουμένων πολιτών, μιλάει συγκεκριμένα για τρεις μύθους, αποδίδει πολιτικούς χαρακτηρισμούς στους αντιπάλους του, δηλαδή τη συντεχνία της ΠΟΣΠΕΡΤ, και αφήνει δυο θετικές προοπτικές, ή μάλλον πιθανότητες: αφενός να προχωρήσει το έργο της Επιτροπής Αλιβιζάτου και να υιοθετηθούν τα πορίσματά της και αφετέρου η κυβέρνηση να ανατρέψει την απόφαση του ΔΣ της ΕΡΤ, να υιοθετήσει το σχέδιο Μόσιαλου και να συνεχίσει το έργο του από εκεί που τα συντεχνιακά συμφέροντα το διέκοψαν.

Από την άλλη έχουμε ένα κείμενο που αρχίζει τονίζοντας συμβολικά το πού γράφτηκε, λες και υπήρχε καμιά αμφιβολία για το ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ εδρεύει στην Αγ. Παρασκευή, και απευθύνεται στο πρώην υπουργό προσωπικά, σε δεύτερο πρόσωπο. Το ύφος του είναι κουτσαβάκικα ιταμό, γεμάτο παλικαρισμούς, ψευτομαγκιές, μιμήσεις λαϊκού ιδιώματος και ελάχιστα συγκαλυμμένες απειλές : «βαλθήκατε να μας κάνετε να χασουμε την ώρα μας… το σόι δίαυλο επικοινωνίας … Αμ δεν είναι αυτό… η αφεντιά σας καλύπτει κάποια συγκεκριμένη ανάγκη… κάτι τέτοια λένε και στο Σκάι… ορθά κοφτά … μια δράκα αλητών της πολιτικής … μας νουθετούν κι από πάνω … απ’ όσο θυμόμαστε πολιτικός δεν είστε; Και μάλιστα διορισμένος;… Για να τελειώνουμε (άλλωστε δεν αξίζει να ξοδεύουμε το χρόνο μας … Θα μας βρίσκετε απέναντί σας… Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση…».

Όσον αφορά το περιεχόμενο του κειμένου της ΠΟΣΠΕΡΤ, υπάρχει ένα (1) μόνο στοιχείο, κι αυτό ελάσσονος σημασίας: το αν τα κανάλια του BBC είναι δύο ή οχτώ. Από κει και πέρα, υπάρχουν μόνο ηθελημένες στρεψοδικίες, παραλογισμοί και παράλογες αναλογίες, ασύνδετες αναφορές, εθνικιστικές κορώνες, αλλά και υπαινιγμοί ποινικά και αστικά κολάσιμοι. Συγκεκριμένα:

1. Η «Ραδιοτηλεόραση» (Οι τίτλοι των περιοδικών θέλουν κεφαλαίο, κύριοι συνδικαλιστές) φυσικά και δεν κυκλοφορεί από το 1939. Τότε άρχισε να κυκλοφορεί ένα απλό Δελτίο με το πρόγραμμα του ραδιοφώνου. Αργότερα, το Δελτίο αυτό έγινε «Ραδιοπρόγραμμα» και πολύ πολύ αργότερα, κατέληξε «Ραδιοτηλεόραση». Επίσης, στην περίπτωση που δεν το έχουν πληροφορηθεί οι κ.κ., συνδικαλιστές, υπάρχουν καμιά δεκαριά περιοδικά σαν τη «Ραδιοτηλεόραση», με πολύ μεγαλύτερη κυκλοφορία και δίχως να επιβαρύνουν τον ελληνικό λαό. Ευτυχώς, το περιοδικό τους εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει πια μονοπώλιο. Οπότε, ο υπαινιγμός ότι ο Μόσιαλος θέλει να κλέισει τη «Ραδιοτηλέοραση» για να βγάλει αυτός ή κάποιος φίλος του άλλο ανταγωνιστικό περιοδικό, είναι απλά αστείος.

2. Υπονοείται «ειδκή σχέση» Σκάι - Μόσιαλου. Άρα, δεν έχει σημασία τι λέει ο αντίπαλος, σημασία έχει με ποιο κανάλι / σταθμό σχετίζεται. Το ότι μπορεί ο Σκαί να υπακούει σε δημοσιογραφικά - ειδησεογραφικά κριτήρια και να θέλει αποκλειστική συνέντευξη / συνετέυξεις με ένα υπουργό, δεν περνάει από το μυαλό των συνδικαλιστών μας.

3. Οι συνδικαλιστές παραλληλίζουν τους εαυτούς τους με τους πολιτικούς, λέγοντας ή υπονοώντας: «εμείς δεν κάναμε και τίποτα, οι πολιτικοί κατέστρεψαν την Ελλάδα» και «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, άρα η ΕΡΤ σε μας». Εδώ μπορούμε λοιπόν να τους ρωτήσουμε: εσάς πολιτικοί δε σας διόρισαν με ρουσφέτια στην ΕΡΤ; Εσείς εργάζεστε όλοι εκεί, ή μήπως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό απλά εισπράττετε μισθό; Αν έστω και οι 300 βουλευτές είναι άχρηστοι (που δεν είναι), αυτό δίνει σε σας το δικαίωμα να είστε επίσης άχρηστοι; (που ούτε όλοι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ είναι); Η ΕΡΤ υπάρχει για να είναι ιδιοκτησία σας και να σας πληρώνουμε όλα όσα θέλετε (ακόμα και τις μέρες των απεργιών σας); Εσείς γιατί δεν κρίνεστε, όπως όλοι οι συνάδελφοί σας στα ιδιωτικά κανάλια και σταθμούς;

4. Η Ελλάδα «μας», που γράφουν, είναι ένα πασπαρτού, βοηθάει πάντα. Βάλε λίγη Ελλάδα «μας» μέσα, καλή είναι για να πάρουμε τους ουδέτερους μαζί μας.

5. Με κουτοπονηριά, ένας βουλευτής Επικρατείας χαρακτηρίζεται «διορισμένος». Σα να μη ξέρουν οι (ρουσφετολογικά μήπως διορισμένοι στην ΕΡΤ συνδικαλιστές;) ότι οι βουλευτές επικρατείας εκλέγονται με βάση το πανελλαδικό ποσοστό των κομμάτων τους

6. Γράφουν ότι ο Μόσιαλος για δικούς του «απόκρυφους λόγους» επιθυμεί το θάνατο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Το κορυφαίο ψεύδος, η κορυφαία στρεψοδικία του κειμένου τους. Το σχέδιο Μόσιαλου πρόβλεπε να κλείσει ΕΝΑ κανάλι στα τρία (η ΕΤ1) και να διατηρηθούν τα άλλα δύο, και πρόβλεπε επίσης συγχωνεύσεις ραδιοσταθμών, ΔΕΝ πρόβλεπε κλείσιμο της ΕΡΤ. Και ποιοι ήταν οι «αποκρυφοι λόγοι» του; Υπονοείται ότι ο Μόσιαλος προωθεί τα ιδιωτικά κανάλια και ατ ξενα σίριαλ. Γελοιότηες. Αιτία είναι μόνο η διάσωση των χρημάτων του ελληνικού λαού εν μέσω κρίσης, τίποτα το απόκρυφο.

7. «Η ΕΡΤ δεν είναι για μερικούς. Είναι για όλους», γράφουν. Είναι πράγματι για όλους όσον αφορά το υποχρεωτικό τέλος της ΔΕΗ. Αλλά είναι για μερικούς, μερικότατους, που ζουν από την ύπαρξή της: τους συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ για παράδειγμα. Και για ακόμα πιο μερικούς, όσον αφορά την τηλεθέαση της ΕΤ1.

8. Τα σχετικά με το λαθρεμπόριο πετρελαίου αποτελούν ένα ακόμα υπαινιγμό κατά Μόσιαλου. Εγώ θα υποθέσω, για τη συνέχιση της ανάλυσής μου, ότι ο Μόσιαλος είναι ο μεγαλύτερος λαθρέμπορος πετρελαίου όχι στη Ελλάδα, αλλά στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και στον κόσμο όλο. Αυτό δίνει το δικαίωμα στην ΕΡΤ να ζει σε βάρος των Ελλήνων πολιτών ανεξυγίαντη, και στους συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ να απειλούν; Υπάρχει καμιά λογική ανάμεσα στα δύο αυτά;

9. Ακόμα πιο εξοργιστικά είναι όσα ΔΕΝ αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστές μας, δηλαδή τα αποσιωπούν. Ούτε μια λέξη για την αποκομματικοποίηση της ΕΡΤ, που προωθούσε ο Μόσιαλος. Ούτε μια λέξη για την επιτροπή Αλιβιζάτου. Ούτε μια λέξη για τους τρεις μύθους που αναφέρει ο Μόσιαλος στην ανακοίνωσή του. Ούτε μια λέξη για τα 300 εκατομμύρια ευρώ, που συλλέγονται εξαναγκαστικά κι από όσους δεν βλέπουν / ακούν ποτέ τους ΕΡΤ. Ούτε μια λέξη για το ότι η χώρα είναι σε κρίση και πρέπει να γίνουν περικοπές δαπανών και συγχωνεύσεις, ότι οι οι ίδιοι της ΕΡΤ με δανεικά πληρώνονται. Ούτε μια λέξη για τη μη αξιολόγηση τους. Ούτε μια λέξη για το ότι πληρώνονταν ενώ απεργούσαν. Ούτε μια λέξη για το ότι είναι κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές, κρατικοποιημένοι κανονικά και οι ίδιοι. Ούτε μια λέξη αυτοκριτικής, για μια οποιαδήποτε δική τους ευθύνη.

Όλα καλώς καμωμένα, όλα όμορφα, δεν αλλάζει τίποτα, προβάλλουμε την Ελλάδα «μας», τον «ελληνικό λαό», δεν κρινόμαστε ποτέ δουλεύουμε δε δουλεύουμε, κονομάμε, κοιτάμε μόνο την τσέπη μας, τον εαυτούλη μας και τη συντεχνία μας, βρίζουμε τον κακό Μοσιαλο που τάραξε τα νερά - είδες, έχασε και τη θέση του κιόλας - τι ωραία τι καλά, κάτω το μνημόνιο, κάτω η τρόικα, έξω οι κακοί ξένοι, φέρτε όμως τώρα την επόμενη δόση να πληρωθούμε ξανά, φέρτε και την εισφορά από τη ΔΕΗ.

Αλλά τι να περιμένεις από ανθρώπους που (κάνουν πως) δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά ανάμεσα σε ΕΡΤ και ΕΤ1; Ή που διακόπτουν την (αμειβόμενη) απεργία τους για να μεταδίδουν θρησκευτικές τελετές;

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.