Πολιτικη & Οικονομια

Ο «δορυφόρος Βουλή» του «πλανήτη Ελλάδα»

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19468-48412.jpeg

Εκτός από τον «πλανήτη Ελλάδα» (edito, Α.V. τρέχον τεύχος 376) υπάρχει και ο «δορυφόρος Βουλή». Εκεί που εξελίσσεται μια εικονική πραγματικότητα, μέσα στην εικονική πραγματικότητα της χώρας.

Στο «δορυφόρο Βουλή» η συζήτηση μεταξύ των βουλευτών για το περιβόητο PSI είναι επιεικώς περιθωριακή. Η ιδεοληψία που κυριαρχεί είναι η εξής: Υπάρχει ένας Παπαδήμος που κάνει τις διαβουλεύσεις και οι οποίες, κατά τον Ευ. Βενιζέλο, θα έχουν αίσιο τέλος. Αλλά εδώ στο «δορυφόρο Βουλή» του «πλανήτη Ελλάδα» έχουμε με άλλα να αναμετρηθούμε...

Η κυβέρνηση έφερε ένα νομοσχέδιο, που στην πορεία έγινε πολυνομοσχέδιο καθώς κάθε υπουργός πρόσθετε και μια διάταξη, ενώ έγιναν δεκτές αρκετές τροπολογίες από ομάδες βουλευτών. Προχειροδουλειά... Όμως ήταν στραβό το κλήμα, το απόφαγε και ο γάιδαρος κατά την ονομαστική ψηφοφορία της περασμένης Τρίτης.

Αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφιζαν κρίσιμες διατάξεις του νομοσχεδίου, αναλογιζόμενοι τις συνέπειες που θα είχαν στις εκλογικές του περιφέρειες από τους «αγανακτισμένους» δικηγόρους και τους «εξεγερμένους» φαρμακοποιούς. Κάποιοι άλλοι θεώρησαν καλό να «μαυρίσουν» τον υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο που φιλοδοξεί να διεκδικήσει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Όλοι αυτοί- σαράντα τον αριθμό και βάλε- εξάντλησαν την ευαισθησία τους σε αυτούς τους «ευγενείς» σκοπούς, αφού προηγουμένως είχαν συναινέσει σε οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, σφυρίζοντας αδιάφορα για τις αναπηρικές συντάξεις-μαϊμού, που κοστίζουν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό, αδυνατώντας να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με τον κρατισμό. Ορισμένοι μάλιστα άρχισαν δημόσια τις μετάνοιες για το «προπατορικό αμάρτημα» του μνημονίου, που δεν πρόκαναν να διαβάσουν!

Στον «δορυφόρο Βουλή» υπάρχουν όμως και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για τους περισσότερους, το PSI ισοδυναμεί απλώς με την έναρξη της προεκλογικής καμπάνιας στη χώρα. Καμιά 20αριά βουλευτές της ΝΔ φρόντισαν να αποχωρήσουν από την ψηφοφορία, αναλογιζόμενοι - και αυτοί - τους «αγανακτισμένους» δικηγόρους και τους «εξεγερμένους» φαρμακοποιούς των εκλογικών τους περιφερειών. Οι άλλοι που έμειναν και ψήφισαν διαπίστωσαν με τρόμο ότι το νομοσχέδιο - πλην της ρύθμισης για τους φαρμακοποιούς- πέρασε με τη δική τους ψήφο. «Γίναμε μνημονιακότεροι των μνημονιακών» έλεγε περίλυπος βουλευτής (κοψοχέρης;) της ΝΔ, την επομένη της ψηφοφορίας.

Όλα αυτά με τον Γιώργο Παπανδρέου να διεκδικεί την προεδρία μιας Σοσιαλιστικής Διεθνούς - σκέτο φάντασμα στην Κόστα Ρίκα και τον Αντώνη Σαμαρά να κάνει δημόσιες σχέσεις με τον Πούτιν στη Μόσχα, με τη βοήθεια της Ορθοδοξίας…

Αν έγιναν όλα αυτά σε ένα νομοσχέδιο, τι να περιμένουμε ότι θα συμβεί στο «δορυφόρο Βουλή» όταν έρθει η ώρα ψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης, που θα συνοδεύει απαραίτητα την υλοποίηση του PSI; Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανήσυχες μέρες του Αυγούστου στην οικονομική πολιτική
Ανήσυχες μέρες του Αυγούστου στην οικονομική πολιτική

Συνήθως τον Αύγουστο οι περισσότεροι Έλληνες, περιλαμβανομένων των εξειδικευμένων επαγγελματιών που είναι σε θέση να σχολιάσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες των νομοσχεδίων, κάνουν χρήση της καλοκαιρινής τους άδειας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.