Πολιτικη & Οικονομια

Κανένα παιδί σε κελί

Αυτό το κελί λέγεται «Πρότυπο Κέντρο Φιλοξενίας»

Τάκης Σκριβάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αυτή η φωτογραφία είναι από το «Πρότυπο Κέντρο Φιλοξενίας Ανηλίκων Αλλοδαπών Αμυγδαλέζας». Αυτή η φυλακή με το ωραίο όνομα αποτελείται από 4 θαλάμους, χωρητικότητας 10 ατόμων ο καθένας, με τσιμεντένια, χτιστά κρεβάτια, και μπάνια με 8 βρύσες από τις οποίες λειτουργεί η μία. Σήμερα κρατούνται εκεί 24 παιδιά, διαφόρων εθνικοτήτων, από 12 έως 18 ετών, μέχρις ότου απελαθούν καθώς δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα.

Στους κρατούμενους δεν επιτρέπονται προσωπικά αντικείμενα, δεν τους παρέχονται μαξιλάρια και σεντόνια, παρά μόνο ό,τι τους δίνουν διάφορες ΜΚΟ, ενώ τους έχουν αφαιρέσει τα κορδόνια από τα παπούτσια για να μην αυτοκτονήσουν. Πριν από ένα μήνα 7 κρατούμενοι έβαλαν φωτιά στα στρώματά τους (η φωτογραφία είναι από τον συγκεκριμένο θάλαμο), διεκδικώντας την ελευθερία τους. Και με εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι. Παρεμπιπτόντως, οι κρατούμενοι παραλίγο να καούν ζωντανοί. Αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης δεν υπάρχει, ούτε οι πόρτες ανοίγουν αυτόματα σε περίπτωση πυρκαγιάς, καθώς κλειδώνουν με λουκέτο. Και την ώρα της φωτιάς χρειάστηκε τροχός για να σπάσει.

Την Αμυγδαλέζα επισκέφθηκαν στις 30 Νοεμβρίου μέλη της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων και του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών και σε ερώτησή τους προς τους υπεύθυνους του «Πρότυπου Κέντρου Φιλοξενίας» εάν οι κρατούμενοι πρέπει να βάλουν φωτιά για να αποκτήσουν την ελευθερία τους, πήραν την απάντηση «και αυτή είναι μια ερμηνεία».

 * Η εκστρατεία «Κανένα παιδί σε κελί» ξεκίνησε το 2008 από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Μπορείτε να συνυπογράψετε στέλνοντας email στο kratoumenoi@yahoo.gr. Περισσότερες πληροφορίες στο www.keli.gr.

ΥΓ.: Με την ευκαιρία της 60ής Επετείου της Σύμβασης για τους Πρόσφυγες του 1951, και της συνάντησης των αρμοδίων υπουργών των κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη στις 7 και 8/12, η Διεθνής Αμνηστία, η «Διεθνής Συμμαχία για τη Κράτηση» (IDC) και το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους» (ECRE) συνυπέγραψαν έκκληση προς τα κράτη-μέλη να δεσμευθούν για τον τερματισμό της κράτησης των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο παιδιών.