- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«Πού σε βρίσκω;» «Σε μια φίλη, ήρθα να μου βάλει ένα φερμουάρ στο παντελόνι. Για αντάλλαγμα, την άλλη εβδομάδα θα της κρατήσω λίγες ώρες το παιδί». Η Μαρία Χούπη είναι από τα ιδρυτικά μέλη που πριν από 2 χρόνια δημιούργησαν το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας, που σήμερα αριθμεί περισσότερα από 600 μέλη. Παρόμοιες προσπάθειες γίνονται κατά δεκάδες σε όλη την Ελλάδα, η οποία, στα χρόνια της κρίσης, ανακαλύπτει όλο και περισσότερο την έννοια της αλληλεγγύης και πως το «εμείς» έχει περισσότερες πιθανότητες από το «εγώ».
Η ιδέα είναι απλή και πολύ πρακτική. Είναι, για παράδειγμα, μια παρέα 10 ατόμων. Και λέει ο καθένας τι μπορεί να κάνει. Ο ένας μπορεί να βάλει το αμάξι του για να μεταφέρει κάποιον άλλον στη δουλειά κάποιες συγκεκριμένες μέρες και ώρες. Ο άλλος μπορεί να μαγειρέψει, να σιδερώσει, να επισκευάσει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Κάποιος άλλος ίσως να πάει για ψώνια στο σούπερ μάρκετ ή για να μαζέψει τις ελιές. Και ανάλογα με τις ώρες που μπορεί να διαθέ\σει ο καθένας, και τη «δουλειά» που μπορεί να κάνει, συγκεντρώνει και τους αντίστοιχους πόντους, με τους οποίους «αγοράζει» αντίστοιχες υπηρεσίες.
Εάν τώρα τα 10 άτομα γίνουν 50 και μετά 1.000, η αρχική παρέα μετατρέπεται σε ένα κανονικό δίκτυο που καλύπτει μια μεγάλη γκάμα από υπηρεσίες και προϊόντα, χωρίς να χρειαστεί να διαθέσει κανείς ούτε ένα ευρώ, παρά μόνο την καλή του διάθεση. «Εννοείται πως όλα αυτά τα δίκτυα λειτουργούν βοηθητικά, δεν μπορούν να δώσουν άμεσες λύσεις σε μεγάλα οικονομικά προβλήματα, να πληρώσουν, ας πούμε, ένα λογαριασμό ή ένα δάνειο. Μας φέρνουν όμως πιο κοντά και ενισχύουν την ιδέα της αλληλεγγύης, την οποία είχαμε ξεχάσει λιγάκι στα χρόνια της καταναλωτικής ευμάρειας, της βιτρίνας και του ατομισμού», λέει η Μαρία.
Τα δίκτυα
Είναι απίστευτος ο ρυθμός με τον οποίο εξαπλώνεται η «τάση» της ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων, που άλλες φορές λειτουργεί με «πόντους», άλλες με εικονικά/κοινωνικά νομίσματα και άλλες με μπόνους, αλλά πάντα με το ίδιο αποτέλεσμα και (σχεδόν) πάντα μέσα από το Ίντερνετ. Ενδεικτικά στην Αθήνα: Δίκτυο Φασούλι (fasouli.wordpress.com), Τράπεζα Χρόνου Πλατείας Συντάγματος (www.txgr.herocu.com), Χρονοτράπεζα του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης (www.enow.gr), Σύστημα Μονάδων Κοινωνικών Ανταλλαγών Λυκόβρυσης - Πεύκης (pelykoia.wordpress.com), Τράπεζα Χρόνου και Αλληλεγγύης Μοσχάτου (www.mesopotamia.gr), Δώσε - Πάρε (www.dwsepare.ning.com), Λόγω Τιμής (www.logo-timis.gr). Και εκτός Αθήνας: Λαμία - www.lamia-city.gr, Βέροια – antalaktikoveria.blogspot.com, Κατερίνη - noe.motherearth.gr, Χανιά -www.diktyoantallagonxanion.gr, Κέρκυρα - mpoutsouni.blogspot.com, Αλεξανδρούπολη - www.emro.gr, Ιεράπετρα - www.kaereti.gr/krt (από 1/12), Πάτρα - www.ovolos.gr, Λήμνος - sporilimnou.blogspot.com, Δράμα - www.peliti.gr.
Για ρίξε μια ματιά κι εδώ
www.parkaro.gr. Ανταλλάσσεις το δικό σου πάρκινγκ τις ώρες που δεν το χρησιμοποιείς με κάποιον άλλον.
www.freecycle.org/group/GR/Greece. Η ελληνική «πλευρά» του δικτύου The Freecycle Network, όπου μπορείς να ανταλλάξεις τα αντικείμενα που δεν σου χρειάζονται και να πάρεις άλλα. Δες και το www.xariseto.gr.
www.carpooling.gr. Διαδικτυακό 0τοστόπ. Από το να πας στη δουλειά, μέχρι ταξίδι στο εξωτερικό.
elladahomeexchange.gr. Πρόγραμμα ανταλλαγής εξοχικών. Δίνεις το δικό σου και μένεις σε κάποιου άλλου. Για καλοκαίρι, χειμώνα, Σαββατοκύριακα και αργίες.
Χάρισε ρούχα, τρόφιμα, προϊόντα
Στους Γιατρούς του Κόσμου. www.mdmgreece.gr, Σαπφούς 12, Αθήνα, 210 3213.150
Στο Ίδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, www.kyada.gr, Πειραιώς 35, 210 5239.465
Στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, www.redcross.gr, Λυκαβηττού 1, Αθήνα, 210 3603.449
Στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, www.gcr.gr, Σολωμού 25, Αθήνα, 210 3800.990
Στην Κιβωτό του Κόσμου, Ζηνοδώρου 3 & Καλλικλέους, Κολωνός, 210 5141.935
Διαβάστε όλο το δημοσιογραφικό αφιέρωμα της Athens Voice στην Παγκόσμια Μέρα Κατά της Φτώχειας εδώ