Πολιτικη & Οικονομια

Μην κοιτάξεις πίσω. Κάηκες!

Φεύγοντας από τη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου, προσπαθούσα να συνέλθω από την παράσταση που άρχισε πριν από 15 και κάτι ημέρες- και συνεχίζεται. Έχουμε και λέμε.

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
17885-45569.jpg

Φεύγοντας από τη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου, προσπαθούσα να συνέλθω από την παράσταση που άρχισε πριν από 15 και κάτι ημέρες- και συνεχίζεται. Έχουμε και λέμε.

Στις 26 Οκτωβρίου οι κορυφαίοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταλήγουν σε συμφωνία για την Ελλάδα και ο έλληνας πρωθυπουργός χαιρετίζει τη συμφωνία και ευχαριστεί τους εταίρους. Τέσσερις μέρες αργότερα ο Γ. Παπανδρέου ανακοινώνει δημοψήφισμα για την έγκριση ή όχι της συμφωνίας! Δυο μέρες μετά, στις Κάννες, καλείται από τους Μέρκελ και Σαρκοζί για να εισπράξει τελεσίγραφο ότι το δημοψήφισμα θα αφορά στην παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ. Μύλος. Η κοινοβουλευτική ομάδα ξεσηκώνεται, το δημοψήφισμα βαίνει προς απόσυρση και η 6η δόση χάνεται κάπου στη μετάφραση...

Η Βουλή συγκαλείται στο μεταξύ για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό. Και ιδού το θαύμα: το βράδυ της περασμένης Παρασκευής οι 153 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης σε έναν πρωθυπουργό που τον καλούν να... παραιτηθεί πάραυτα!

Δυο μέρες μετά, Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαράς-που μέχρι τότε δεν δεχόταν τίποτα λιγότερο από εκλογές- συμφωνούν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας για το σχηματισμό κυβέρνησης κοινής αποδοχής. Ο παραιτηθείς από πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μετά από αναζητήσεις και παλινωδίες, καταλήγει να προτείνει τον Φ. Πετσάλνικο και προκαλεί νέα εξέγερση στο κόμμα του. Οι πιστοί παπανδρεικοί βουλευτές- γύρω στους 50- στέλνουν τελεσίγραφο ότι αν δεν αποσυρθεί η υποψηφιότητα Πετσάλνικου θα παραιτηθούν ομαδικά. Ο Α.Σαμαράς δηλώνει ότι δεν έχει πρόβλημα όποια και να είναι η πρόταση του Γ. Παπανδρέου και βρίσκεται και αυτός αντιμέτωπος με μίνι ανταρσία στην κοινοβουλευτική του ομάδα-με επικεφαλής πέντε βουλευτές που αποστασιοποιούνται από τους ακραίους. Οι βασικοί σύμβουλοι του προέδρου διχάζονται ενώπιόν του. Ο πρόεδρος μπαίνει στο αμάξι και τους καλεί να τα έχουν βρει όταν επιστρέψει.

Με την παρέμβαση αρκετών βουλευτών από τα δύο κόμματα, οι αρχηγοί των κομμάτων συμφωνούν τελικά στο πρόσωπο του Λ. Παπαδήμου. Ο Γ,. Παπανδρέου όμως εξακολουθεί να είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αν και η θητεία του έχει λήξει από τις 11 Νοεμβρίου. Την επομένη του σχηματισμού κυβέρνησης τηλεφωνεί σε Ομπάμα, Μέρκελ και Ερντογάν ωσεί πρωθυπουργός... Ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει ότι η νέα κυβέρνηση δεν είναι συγκυβέρνηση, αλλά σε αυτήν συμμετέχουν οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος και άλλοι τέσσερα στελέχη της ΝΔ. Μυστήριο. Ο Γ. Καρατζαφέρης συμμετέχει σε μια κυβέρνηση, που στόχο έχει τη διασφάλιση της έκτης δόσης από την τρισκαράρατη κατά το ΛΑΟΣ Μέρκελ και με υφυπουργό τον Αστ. Ροντούλη, που χαρακτήριζε γομάρια τους νυν συναδέλφους του του ΠΑΣΟΚ στο υπουργικό.

Στο μεταξύ ο Σωτ. Χατζηγάκης διαγράφεται με συνοπτικές διαδικασίες από τη ΝΔ, αν και υπερασπίστηκε την επιλογή του προέδρου του κόμματος να συναινέσει στο νέο κυβερνητικό σχήμα και κατήγγειλε τα «ακροδεξιά σταγονίδια»- ή αλλιώς «φιρφιρίκους» και «μορμολύκια»-, που υπονόμευσαν την επιλογή αυτή. Ενώ χρειάστηκαν δύο μέρες και ατελείωτες διαβουλεύσεις για να απομακρυνθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα- και όχι από το κόμμα- ο Π. Καμμένος που καταψήφισε τη νέα κυβέρνηση. Ο βουλευτής της ΝΔ μάλιστα στο περιστύλιο της Βουλής επικαλέστηκε χρησμό από τη μονή Εσφιγμένου ότι ο πρωθυπουργός που θα οριζόταν στις 11-11-11 εκπροσωπεί τον...Σατανά!

Συμπέρασμα; Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος καλά θα κάνει να μη γυρίσει και κοιτάξει πίσω του. Θα μείνει...στήλη άλατος! Όσο για εμάς περιμένουμε με αγωνία την (έκτη) δόση μας και το PSI μας ώστε να πετάξουμε στην άκρη τη-μεταβατική- κυβέρνηση για ένα γερό ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Επί ερειπίων...

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.