Πολιτικη & Οικονομια

Αρχαία μνα και «λεπτομέρειες»

Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό αυτό που περιορίστηκα να του πω είναι κάτι πολύ παραπάνω από τις εκλογές...Τώρα, αν θέλετε οι εκλογές είναι ένα σημαντικό αλλά επιμέρους θέμα».

Τρεις εβδομάδες μετά την αποκατάσταση του Ν. Ζαχαριάδη, η κ. Παπαρρήγα φλερτάρει με «ανεβασμένες μορφές πάλης και ριζοσπαστικά αιτήματα», που απαιτούν ή και οδηγούν σε λαϊκή εξουσία. Μέσα στην κρίση και τη χλαπαταγή, το ΚΚΕ ανακαλύπτει τη γοητεία της εφόδου στα χειμερινά ανάκτορα-ας μην ξεχνάμε, διανύουμε και το μήνα Οκτώβριο. Από την «ανυπακοή» και την «παραγραφή» του Συντάγματος φτάνουμε και στα επιμέρους.

Γιατί μέχρι σήμερα ξέραμε πως αν οι πολίτες ψήφισαν μια κακή κυβέρνηση- όπως η σημερινή- έχουν κάθε δικαίωμα όταν έρθει η ώρα της κάλπης να την καταψηφίσουν. Αν δεν θέλουν και τη ΝΔ, ιδού η Ρόδος για την Αριστερά, να πάρει την πλειοψηφία στις εκλογές και να μας βγάλει από την Ε.Ε. μέχρι να επαναφέρει την αρχαία μνα ως εθνικό νόμισμα. Αυτά επιτάσσει η δημοκρατία. Είναι ο κανόνας της πλειοψηφίας που σώζει μια χώρα από την καταστροφή ακόμα και στις πιο κρίσιμες καμπές. Γι αυτό και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι άλλες δυνάμεις της Αριστεράς τις επιζητούν.

Αλλά για την γραμματέα του ΚΚΕ αυτό είναι ένα επί μέρους ζήτημα! «Εμείς», είπε μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, «δεν θέλουμε η κύρια γραμμή αντιπαράθεσης που πρέπει να έχει ο λαός να υποκαθίσταται από επιμέρους ζητήματα». Η αποκήρυξη της «λεπτομέρειας» και η αποθέωση της μειοψηφίας αποτελούν, κατά το ΚΚΕ, τη μαγιά της νέας εξουσίας που όπου νάναι έρχεται.

Ιδού και μια εξήγηση για την αποκατάσταση του Ζαχαριάδη- που εσχάτως εκτός από κομματικά, επιχειρείται και λογοτεχνικά. Ο κραταιός επί Στάλιν ηγέτης του ΚΚΕ ακόμα και όταν καρατομήθηκε από τα Σοβιέτ, είχε τη βαθιά πεποίθηση ότι ο εμφύλιος δεν τέλειωσε ποτέ στην Ελλάδα και το όπλο έπρεπε να είναι παρά πόδα...