- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η υπουργός Εργασίας κ. Κατσέλη σε τηλεοπτική της συνέντευξη την περασμένη Τρίτη ένιωσε την ανάγκη να δώσει συνέχεια στην παγκόσμια και διαχρονική συζήτηση περί κράτους. Μπορεί-είπε- ένα μεγαλύτερο κράτος να είναι λειτουργικό και ένα μικρότερο μη λειτουργικό-ειρήσθω εν παρόδω, η συζήτηση αφορούσε στην Ελλάδα.
Το θέμα βεβαίως δεν είναι τι δηλώνει η κ. Υπουργός ή τι «καταραμένο» επιτάσσει το μνημόνιο. Το θέμα είναι τι υπαγορεύει η κοινή λογική, εδώ που έχουμε φτάσει. Στην Ελλάδα υπήρξε ένα τεράστιο κράτος, πρότυπο ανελαστικότητας και δυσλειτουργίας, αντιπαραγωγικό και σπάταλο. Τελεία. Το μέγεθος μέτρησε με τραγικές συνέπειες για όλους μας. Ο Λεβιάθαν της ελληνικής γραφειοκρατίας χρειάζεται ετησίως γύρω στα 60 δις ευρώ για να τα βγάλει πέρα μέχρι την επόμενη χρονιά-και πάει λέγοντας. Και η ανάγκη επιτακτικής συρρίκνωσής του αποτελεί- γι αυτό ακριβώς- μια από τις βασικές προϋποθέσεις για το ξεπέρασμα της κρίσης. Κι όμως ένα χρόνο μετά το μνημόνιο, υπάρχουν υπουργοί που φιλοσοφούν ότι και ένα μεγαλύτερο κράτος από το εντελώς απαραίτητο στις μέρες μας μικρό, μπορεί να είναι και λειτουργικό!
Η χώρα πρέπει να υπηρετήσει ένα πρόγραμμα μεσοπρόθεσμης σωτηρίας 2012-2015 ύψους άνω των 20 δις ευρώ και επίσης να καλύψει την περσινή «τρύπα» της μη επίτευξης των οικονομικών στόχων ύψους 1,4 δις ευρώ. Την ίδια ώρα, το 90% των δαπανών του κράτους είναι ανελαστικό, δηλαδή πάει σε μισθούς στο δημόσιο, επιδόματα, υπερωρίες, και επιχορηγήσεις προς ταμεία, σχολεία, δήμους και νοσοκομεία. Ας μας πουν η κ. Υπουργός και η κυβέρνηση συνολικά πώς θα λυθεί αυτή η εξίσωση, αντί να φληναφούν για το μέγεθος του κράτους και να καλλιεργούν αυταπάτες όψιμου αλλά καθόλου ανέξοδου κομφορμισμού για τη σωτηρία της χώρας.
Στο μεταξύ την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι της τρόικας εκτιμούσαν πως τα σχέδια της κυβέρνησης είναι απλώς ασκήσεις επί χάρτου και ότι χωρίς δραστικές περικοπές στα υπουργεία, συμπεριλαμβανομένων και νέων περικοπών στις αποδοχές-χωρίς δηλαδή μικρότερο κράτος-, δεν υπάρχει περίπτωση να σταθεί μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ούτε να καλυφθούν τα περσινά ελλείμματα.
Ας μας πουν τελικά οι «φιλόσοφοι» της κυβέρνησης σε ποιον θεό πιστεύουν, πριν οι κοινοί θνητοί σπεύσουμε να προσκυνήσουμε...