Πολιτικη & Οικονομια

Ιδιωτικοποιήσεις: Σημαντική υστέρηση εσόδων

Αλλά υπάρχουν ελπίδες μέχρι το τέλος της χρονιάς

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

80-90 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα προγραμματισμένα θα είναι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού μέχρι στιγμής. Η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στην αργοπορία της μεταβίβασης των μετοχών του ΟΛΠ (αξία2 280 εκατ. ευρώ), από το ΤΑΪΠΕΔ στην Cosco.

Ο στόχος για φέτος είναι 1,802 δισ. ευρώ, απόλυτα εφικτός κατά το ΤΑΪΠΕΔ του κ. Στέργιου Πιτσιόρλα, και πιθανό να ξεπεραστεί φτάνοντας τα 2 δισ. Για σύγκριση: το 2014 είχαν εισπραχτεί μόνο 384 εκατ. ευρώ και το 2015 μόνο 254 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», εκτός από το θέμα της Coco που αναμένεται να κλείσει μέσα στο μήνα, τα δεδομένα των περαιτέρω εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις είναι στα εξής στάδια:

«1 Το τίμημα για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ (Σ.Σ..: η συμφωνία αφορά τη μεταβίβαση του 67% των μετοχών σε δύο φάσεις) το οποίο ανέρχεται στα 368,5 εκατομμύρια ευρώ. Το 51% των μετοχών επρόκειτο να μεταβιβαστεί στην Cosco μέσα στον Ιούλιο, με την κινεζική εταιρεία να αποδίδει 280 εκατ. ευρώ. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η μεταβίβαση θα γίνει μέσα στον Αύγουστο.

2 Το τίμημα για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, διαχείρισης, ανάπτυξης, επέκτασης, συντήρησης και εκμετάλλευσης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Η Fraport θα καταβάλει 1,234 δισ. ευρώ, ενώ το τίμημα περιλαμβάνει και 22,9 εκατ. ευρώ ως ετήσιο μίσθωμα. Το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας με τη Fraport και η καταβολή του τιμήματος εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.

3 Το τίμημα από την πώληση του Astir Pallas στη Βουλιαγμένη. Από τη συγκεκριμένη συμφωνία το ΤΑΙΠΕΔ έχει λαμβάνειν περίπου 95 εκατ. ευρώ. Μπορεί το συνολικό τίμημα να διαμορφώνεται στα 400 εκατ. ευρώ, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος του τιμήματος θα καταλήξει στην Εθνική Τράπεζα, είναι και ο κάτοχος του πλειοψηφικού ποσοστού της εταιρείας».