Πολιτικη & Οικονομια

Τζακ Λιου: Η αναταραχή στην Τουρκία κάνει πιο σημαντική την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

«Για να μπορεί η Ελλάδα να αποτελέσει μια άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η αναταραχή στην Τουρκία καθιστά πιο σημαντική από ποτέ την επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ελλάδας, ώστε να μπορεί η χώρα να αποτελέσει μια άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times.

Ο κ. Λιου χρησιμοποίησε το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία για να ενισχύσει το εδώ και χρόνια επιχείρημα των ΗΠΑ ότι οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να επιτρέψουν την αναδιάρθρωση του χρέους της στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για να σταθεί η οικονομία της σε στερεή βάση.

«Θα ήλπιζα (ότι η πρόσφατη αναστάτωση στην περιοχή) θα άλλαζε το κλίμα, στο οποίο γίνονται οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, ακριβώς επειδή είναι σωστό να γίνει αυτή ούτως ή άλλως, και σε μία περίοδο που η Ελλάδα είναι σε μία θέση με γεωπολιτική σημασία, είναι η κατάλληλη ώρα να ενισχύσουν το δημοσιονομικό τους μέλλον», δήλωσε ο κ. Λιου, εν όψει της επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι ακόμη και πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο κεντρικός ρόλος της Ελλάδας ως χώρας διέλευσης των μεταναστών που κινούνται προς την Ευρώπη από τη Συρία, το Ιράκ και αλλού, είχε οδηγήσει σε μία νέα έμφαση στη γεωπολιτική σημασία της χώρας. «Πρέπει να σταθεροποιηθούν τα θεμέλια για να είναι ισχυρή η Ελλάδα», δήλωσε, καλώντας τους Έλληνες ηγέτες να γίνουν πιο δραστήριοι στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μαζί με το όποιο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ο κ. Λιου εξέφρασε την ανακούφισή του ότι η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ φαίνεται να έχουν συμφωνήσει τώρα, τουλάχιστον κατ' αρχήν, σε μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία δεν θα μειώσει το ποσό που θα αποπληρωθεί στους πιστωτές. «Νομίζω ότι διαβήκαμε το κατώφλι ως προς το ότι υπάρχει ευρεία συμφωνία πως πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους», δήλωσε, προσθέτοντας: «Οι λεπτομέρειες θα έχουν προφανώς μεγάλη σημασία».