Πολιτικη & Οικονομια

Περί Boris Johnson

Άλλοι γελάνε, άλλοι ντρέπονται, άλλοι λυπούνται αλλά σίγουρα όλοι ασχολούνται. Διαβάστε τις διεθνείς αντιδράσεις για τον νέο ΥΠΕΞ της Μεγάλης Βρετανίας.

Μυρσίνη Λιοναράκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πολλοί είναι οι λόγοι για τους οποίους ο Boris Johnson δεν είναι συμπαθής στο εξωτερικό – από την κάπως κωμική φάτσα του μέχρι τον ρόλο του υπέρ του Brexit. Τα περισσότερα μαργαριτάρια του όμως ο Johnson για κακή του τύχη επέλεξε να τα εκφράσει γραπτώς, δημοσίως και επωνύμως. Στην εβδομαδιαία στήλη του σε γνωστή βρετανική εφημερίδα έχει πει τις απίστευτες χοντράδες για χώρες, ηγέτες, θρησκείες και όχι μόνο. Έχει προσβάλει προσωπικά τον Obama, την Clinton, τον Erdogan ενώ ακόμα και σήμερα δεν σταματά να εξαπολύσει απειλές και επιθέσεις σε διάφορους.

Για τον ρόλο του στο δημοψήφισμα και το Brexit μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι θεωρείται πλέον σήμερα από τις Βρυξέλλες και όχι μόνο ως ο αδίστακτος ψεύτης και οπορτουνιστής που οδήγησε τη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς σχέδιο και – φυσικά – χωρίς καμία αίσθηση ευθύνης. Ας δούμε όμως αναλυτικά τις αντιδράσεις:

ΓΑΛΛΙΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Jean-Marc Ayrault εκφράζοντας όπως διευκρίνισε το σύνολο της κυβέρνησης αποκάλεσε τον Johnson ψεύτη και συμπλήρωσε «τώρα βρίσκεται ο ίδιος με την πλάτη στον τοίχο» 

Η εφημερίδα Le Monde στο κεντρικό άρθρο που παρουσιάζει την νέα κυβέρνηση της Τερέζα May αναφέρει για τον Johnson: «Το θεατρικό του ταλέντο είναι γνωστό, μένει τώρα να δούμε πόσο ταλέντο έχει στη διεθνή διπλωματία».

ΗΠΑ

Είναι κάτι προφανές ότι στις ΗΠΑ – τουλάχιστον στους κόλπους των Δημοκρατικών – ο Johnson είναι κάτι παραπάνω από πολιτικός αντίπαλος. Πρόσφατα σε κείμενό του παροιμοίασε την υποψήφια του κόμματος Hillary Clinton με σαδίστρια νοσοκόμα σε ψυχιατρείο ενώ όσα έχει πει για τον Obama δεν περιγράφονται. Αποκαλώντας τον «μισό Κενυάτη», εξήγησε ότι έχει μία «προγονική αντιπάθεια για τη βρετανική αυτοκρατορία».

Στην είδηση της υπουργοποίησης του ωστόσο, η επίσημη δημόσια αντίδραση των ΗΠΑ ήταν απλώς μία… προσπάθεια συγκράτησης του γέλιου. Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Mark Toner όταν ενημερώθηκε ότι ο Johnson έγινε ο νέος ΥΠΕΞ μπροστά στις κάμερες, κατέβαλε εμφανώς μεγάλη προσπάθεια για να μην ξεκαρδιστεί στα γέλια. Τελικά με ένα ειρωνικό χαμόγελο που δεν κατάφερε και δεν ενδιαφέρθηκε καν να κρύψει είπε το τυπικό ποίημα ότι οι ΗΠΑ ανυπομονούν να συνεργαστούν με τον υπουργό.

image

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel μιλώντας σε δημοσιογράφους επέλεξε να αγνοήσει το γελοίο της υπόθεσης και ήταν αρκετά μαζεμένη και τυπική λέγοντας απλώς: «Πιστεύω ότι είναι χρέος μας να συνεργαζόμαστε στενά με τις συμμαχικές κυβερνήσεις. Ο κόσμος έχει αρκετά προβλήματα και εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής με τη Μεγάλη Βρετανία όπως κάναμε πάντα».

Ο Ralf Stegner, ωστόσο, ηγετικό στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και κυβερνητικού εταίρου της Merkel, δεν κρατήθηκε και τόσο: «Η May δείχνει πιο αδύναμη μετά από την επιλογή προσώπων που έκανε» είπε και σημείωσε ότι ο Johnson δεν ήταν και πρότυπο διπλωμάτη σχολιάζοντας: «Τώρα διαπραγματεύεται το Brexit! Απολαύστε το ταξίδι!».

Η Simone Peter επικεφαλής των Πρασίνων χρησιμοποίησε μία παρομοίωση για να εξηγήσει την υπουργοποίηση του Johnson και είπε ότι είναι σαν να εμπιστεύεται κανείς μία γάτα να φυλάει τα ποντίκια. Ο έτερος επικεφαλής του ίδιου κόμματος Anton Hofreiter σχολίασε την είδηση ως πολύ κακό σημάδι που «γεννάει αμφιβολίες για τις ικανότητες της νέας Πρωθυπουργού».

Ο δημοσιογράφος Nikolaus Blome της εφημερίδας Bild τουιτάρισε: «Υπάρχει δικαιοσύνη τελικά. Σαν υπουργός εξωτερικών, ο Boris Johnson πρέπει τώρα να κοιμηθεί όπως ο ίδιος έστρωσε». 

image

ΚΙΝΑ

Στην Κίνα ο Johnson είναι αρκετά γνωστός, έχει μάλιστα και το δικό του κινέζικο όνομα, το Bao Li Si. Είναι όμως γνωστός περισσότερο σαν μία εκκεντρική διασημότητα, παρά σαν ένας σοβαρός πολιτικός. Αξέχαστη έχει μείνει και η επίσκεψή του ως Δήμαρχος Λονδίνου πριν λίγα χρόνια που τρέλανε τους μεταφραστές χρησιμοποιώντας όλο περίεργες λέξεις ενώ δεν δίστασε να κάνει και πλάκα σε ανώτατο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος διηγούμενος τα χρόνια του στο κλειστό αριστοκρατικό Bullington Club της Οξφόρδης.

Μπορεί επίσημες και επώνυμες δηλώσεις για την υπουργοποίησή του να μην υπήρξαν, κυκλοφόρησαν ωστόσο στον τύπο, μέσω διαρροών αρκετά σχόλια κινέζων αξιωματούχων που μιλούν για μία επιλογή ρίσκου της βρετανίδας Πρωθυπουργού, σαν μία βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Πολλές ήταν και οι μπιχτές γνωστών δημοσιογράφων και opinion makers της Κίνας που σχολίαζαν από το κούρεμα μέχρι τους τρόπους του Johnson χαρακτηρίζοντάς τον «αστεία μασκότ».

image

image

Από το ταξίδι του Boris Johnson στην Κίνα

ΤΟΥΡΚΙΑ

Κανείς δεν περίμενε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα χαρεί με την είδηση ότι ο Johnson είναι πλέον ο ΥΠΕΞ της Μεγάλης Βρετανίας. Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύς καιρός που ο ίδιος κέρδισε διαγωνισμό ποίησης βρετανικής εφημερίδας με ένα ποίημα που έβριζε χυδαία τον τούρκο πρόεδρο Erdogan. Μιλούσε για έναν «μάστορα στην μ….ία» τον οποίο μάλιστα έβαζε να τεκνοποιεί μία… γίδα!

image

Η ανακοίνωση του διαγωνισμού στην εφημερίδα The Stectator

Επισήμως πάλι δεν έγινε δήλωση ωστόσο κυκλοφόρησε δήλωση «υψηλόβαθμου αξιωματούχου» που επαναλάμβανε ότι τα αρνητικά (ποιητικά) σχόλια κατά της Τουρκίας και του προέδρου της ήταν και είναι απαράδεκτα «αλλά οι σχέσεις Μεγάλης Βρετανίας – Τουρκίας είναι σημαντικότερες και δεν μπορούν να γίνουν όμηροι τέτοιων δηλώσεων». Παράλληλα επισήμανε ότι «αναμένουμε όλοι μία καλύτερη συμπεριφορά από τον νέο ΥΠΕΞ».

Η μεγάλη καθημερινή εφημερίδα Sabah που πρόσκειται στην κυβέρνηση σε κεντρικό της άρθρο χαρακτηρίζει τον Johnson «γνωστό για την αντιτουρκική και ευρωσκεπτικιστική στάση του» ενώ σημειώνει ότι «ο διορισμός του ως ΥΠΕΞ δημιουργεί πολλές αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον της εξωτερικής πολιτικής της Μεγάλης Βρετανίας».

Πριν ακόμα ανακοινωθεί η υπουργοποίηση του Johnson, ο τούρκος πρωθυπουργός Binali Yildirim είχε ερωτηθεί σε συνέντευξη σχετικά με το πρόσωπό του και είχε απαντήσει: «Ας τον βοηθήσει ο θεός και να τον συμμορφώσει και ελπίζω ότι δεν θα κάνει άλλα λάθη». Κατά διαβολική σύμπτωση, η συγκεκριμένη συνέντευξη προβλήθηκε τη μέρα της ανακοίνωσης της νέας κυβέρνησης από την Theresa May. 

image