Σύμπλεγμα κατωτερότητας ή ανάγκη ενσωμάτωσης;
Συζητώντας με κάποιους φίλους, τέθηκε το θέμα της ενσωμάτωσης και της αφομοίωσης των μεταναστών σε μια ξένη χώρα και κατά πόσο αυτό το γεγονός αποτελεί σύμπλεγμα κατωτερότητας για τους μετανάστες που επιθυμούν να ενταχθούν και να αφομοιωθούν στην χώρα στην οποία ζουν και εργάζονται. Και συνάμα αν αυτό τους κάνει να «απωθούν» και να απαρνιούνται την δική τους κουλτούρα, τα ήθη και έθιμά τους.
Οι γνώμες διίστανται. Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι επιθυμούν να ενσωματωθούν και να αφομοιωθούν στην κοινωνία (εν προκειμένη περίπτωση στην ελληνική) για να μη διαφέρουν από τους υπόλοιπους, για να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους πολίτες της χώρας στην οποία ζουν και γενικώς να είναι ενεργοί πολίτες με αυτό συνεπάγεται (δικαίωμα ψήφου στις εκλογές, δικαίωμα απόκτησης ιθαγένειας κ.λπ.), χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι αρνούνται την καταγωγή τους ή την κουλτούρα τους. Άλλωστε, το γεγονός ότι ένας άνθρωπος προσπαθεί και θέλει να τον αντιμετωπίζουν ισάξια με τους γηγενείς, να μην είναι δακτυλοδεικτούμενος και να ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον χωρίς δεν σημαίνει ότι απαρνείται την μητρική του γλώσσα, ούτε τα ήθη και έθιμα του, αλλά απλά ότι επιθυμεί να εξελιχθεί και να προοδεύσει. Αν αυτό θεωρείται απώθηση της κουλτούρας ενός μετανάστη τότε γιατί η πλειοψηφία επιδιώκει να πάρει την ιθαγένεια στην χώρα στην οποία ζει; Γιατί επιθυμεί να συμμετέχει στα πολιτικοκοινωνικά δρώμενα της χώρας αυτής;
Βέβαια, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος η οποία υποστηρίζει ότι παρόλο που ζούμε σε μια ξένη χώρα η οποία μας έδωσε τη δυνατότητα να εξελιχθούμε σε πολλά επίπεδα, θεωρούν ότι το να προσπαθήσει κάποιος να ενταχθεί και να αφομοιωθεί στη χώρα αυτή σημαίνει ότι προσπαθεί να ξεχάσει τη δική του κουλτούρα, τα ήθη και έθιμα του. Και μερικές φορές κάποια ιδιαίτερα θέματα όπως το συγκεκριμένο θα πρέπει να τα προσεγγίζουμε με ένα ιδιαίτερο τρόπο και χωρίς προκαταλήψεις.
Ωστόσο, καλώς ή κακώς, όταν ζεις σε μια άλλη χώρα θέλοντας και μη υιοθετείς κάποια στοιχεία της κουλτούρας της και τα προσαρμόζεις στην καθημερινότητα σου. Και αυτό δεν θα πρέπει να συγχέεται με την αυταπάρνηση της καταγωγής ή της κουλτούρας της χώρας από την οποία προέρχεσαι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετατίθεται η συνάντηση με Σακελλαροπούλου
Κατηγόρησε τον βουλευτή Χανίων ότι χρωστάει στο κόμμα 190.000 ευρώ
Στις 11:30 στο Προεδρικό Μέγαρο η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Αναφέρθηκε και στο μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα του ηγεσία
Ποιοι αξιωματικοί θα αναλάβουν τη Διοίκηση της Αστυνομίας Χανίων
Οι τρεις τομείς στους οποίους διακρίνει περιθώρια για μια διαφορετική προσέγγιση ο πρωθυπουργός
«Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης και αναθεωρητικές αντιλήψεις είναι απορριπτέες»
Ο μεγάλος χαμένος από μια μη ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δεν θα είναι φυσικά η ίδια, αλλά η Ελλάδα
Η συζήτηση με μαθητές του ΕΠΑΛ Περάματος και το όραμά του για την Ελλάδα του αύριο
«Δεν είμαι ομοφοβικός, υπερασπίζομαι κατηγορούμενους, όχι εγκληματίες», δηλώνει ο γνωστός ποινικολόγος
«Υπάρχει πρόβλημα με το νόμο για απόδημους Έλληνες», τόνισε ο Χαράλαμπος Πελέκης
Ανάρτηση - αποχαιρετισμός του ευρωβουλευτή της ΝΔ - Το συγκινητικό μήνυμα που της αφιέρωσε
Όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Η Ελλάδα μπορεί να είναι η πύλη της Ασίας και της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη», τόνισε ο Πρωθυπουργός
Ο Αλέξης Χαρίτσης τοποθετήθηκε για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά και οι δικαιούχοι
«Περιμένουμε αισθητές διαφορές», τόνισε ο Υπουργός Υγείας
Η ανακοίνωση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
«Είναι ξεκάθαρο ότι πλέον η κατάσταση ξεφεύγει», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.