Πολιτικη & Οικονομια

Στουρνάρας προς κυβέρνηση: Κάντε μεταρρυθμίσεις και μειώστε φόρους

Οικονομικοί κίνδυνοι για τη χώρα η υπερβολική φορολογία, η έκρηξη του προσφυγικού και το ενδεχόμενο Brexit

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Υπέρ των αλλαγών, των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων που αυξάνουν την ένταση του ανταγωνισμού στους τομείς των αγαθών και των υπηρεσιών, τάχθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, και κάλεσε χθες την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μαζί με την ΤτΕ και τις εμπορικές τράπεζες, επισημαίνοντας πως «αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα αλλά είναι επίσης και μια μεγάλη ευκαιρία».

Τον κ. Στουρνάρα δέχθηκε χθες στη Βουλή, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης, προκειμένου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας να του υποβάλει την «Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2015-2016», σύμφωνα με το Καταστατικό της ΤτΕ.

«Ελπίζουμε και με τη βοήθεια της ΤτΕ, σε θέματα που αφορούν πολύ περισσότερο την κοινωνία, που έχει υποφέρει όλα αυτά τα χρόνια, να βρεθούν γρήγορα θετικές λύσεις υπέρ των κοινωνικά αδύναμων... Στο θέμα των κόκκινων δανείων, του κώδικα δεοντολογίας και του ρυθμιστικού πλαισίου θα πρέπει να υπάρχει η καλύτερη δυνατή συνεργασία έτσι ώστε να δίνονται σοβαρές λύσεις υπέρ των αδυνάτων, και που σε τελευταία ανάλυση και τη δανειοδοτική ικανότητα των τραπεζών να ενισχύσουν με την επίλυση αυτού του προβλήματος», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής, θέτοντας επίσης και το ζήτημα της ισχύος των capital controls και του θέματος με ποιον οδικό χάρτη και όσο το δυνατόν πιο σύντομα θα φύγουμε από αυτό το status.

«Με το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να δούμε ποιοι παράγοντες δημιουργούν ανάπτυξη τώρα και ποια είναι τα εμπόδια στην ανάπτυξη», ανταποκρίθηκε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχουν μπροστά μας κίνδυνοι, όπως το πώς θα εξελιχθεί το προσφυγικό, το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά και της φορολογίας στο εσωτερικό, ξεκαθαρίζοντας πως πρέπει «να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αντισταθμίσουμε τις υφεσιακές επιπτώσεις αυτών των κινδύνων, εφόσον βεβαίως υλοποιηθούν». «Η ΤτΕ είναι στη διάθεση και της Βουλής και της κυβέρνησης, για συζήτηση και λήψη των κατάλληλων μέτρων», τόνισε επίσης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στα πρωτογενή πλεονάσματα, σημειώνοντας ότι ο στόχος θα πρέπει να μειωθεί στο 2% με παράλληλη αναδιάρθρωση του χρέους, «η οποία δεν θα επιφέρει ζημιές στους δανειστές αλλά θα είναι μια κατάσταση όπου θα κερδίσει και ο δανειζόμενος, δηλαδή και η Ελλάδα, και οι δανειστές».

Όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και ΤτΕ, διαπίστωσε ότι «είναι πολύ καλύτερες σήμερα», από ό,τι ήταν πριν από ενάμιση χρόνο.

Κάτι ανάλογο αναφέρει και στο εισαγωγικό του σημείωμα στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, γράφοντας πως «μια μεγαλύτερη του αναμενομένου υφεσιακή επίπτωση του αυξημένου φορολογικού βάρους θα είχε ως δευτερογενή επίδραση την απόκλιση των δημοσιονομικών στόχων για τα έσοδα».

Παράλληλα τονίζει ότι «τυχόν καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα θα περιορίσει την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα αναζωπύρωση της αβεβαιότητας, υπονόμευση του κλίματος εμπιστοσύνης και εξασθένηση των προοπτικών οριστικής εξόδου από την κρίση».

Προειδοποιεί ακόμα ότι «τυχόν επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης θα μπορούσε να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και το εμπόριο, επιβραδύνοντας την ανάκαμψη της οικονομίας».

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/ ΑΛΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ