Πολιτικη & Οικονομια

Ο γρίφος του 2% + 4%

Ο Γιάννης Στουρνάρας στηρίζει... Κυριάκο Μητσοτάκη!

Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μια αναπάντεχη στήριξη από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας δέχεται ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας στην ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη νομισματική πολιτική 2015-2016 επανήλθε σε ένα θέμα που είχε θίξει ένα περίπου μήνα πριν, στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Στουρνάρα, η βιωσιμότητα του χρέους είναι επιτεύξιμη και με 2% του ΑΕΠ τελικό πρωτογενές πλεόνασμα και μια μάλλον ήπια ανακούφιση χρέους που δεν επιβάλλει ζημιές στους δανειστές. Ο ίδιος θεωρεί ως μη ρεαλιστικό στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018.

Τον ίδιο ακριβώς στόχο προβάλει εδώ και λίγο διάστημα και ο αρχηγός της ΝΔ − κάτι που δεν διαφεύγει της προσοχής της κυβέρνησης και προκαλεί εκνευρισμό. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο πλέον για την επίτευξη μιας νέας «συμφωνίας αλήθειας» που θα βασίζεται στην «εξίσωση» 2%+4% για την προσεχή πενταετία. Το 4% θα αφορά στην ανάπτυξη και αύξηση του ΑΕΠ ετησίως αλλά το 2% είναι που κεντρίζει: Η ελληνική οικονομία −λέει ο κ. Μητσοτάκης− είναι αδύνατον να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για τα επόμενα 15 χρόνια και αντιπροτείνει επαναδιαπραγματεύση με τους δανειστές για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2%.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης έθεσε τον προβληματισμό αυτό και κατά τη συνάντησή του με τη γερμανίδα καγκελάριο κ. Άγκελα Μέρκελ.

Δύο είναι τα θέματα που ανακύπτουν από την εξέλιξη αυτή. Το πρώτο έχει να κάνει με τις αντιδράσεις του Μαξίμου. Ο κ. Τσίπρας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση των φορολογικών μέτρων, είχε επιτεθεί με δριμύτητα κατά του κ. Μητσοτάκη, αναφερόμενος μάλιστα και στο στόχο «2%+4%» που πρωτοδιατύπωσε την ίδια μέρα ο αρχηγός της ΝΔ. Ωστόσο, η εμπλοκή του κ. Στουρνάρα στη συζήτηση περιπλέκει τα πράγματα, καθώς οι σχέσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας με την κυβέρνηση έδειχναν να είχαν ομαλοποιηθεί τους τελευταίους μήνες. Ο κ. Μητσοτάκης ασφαλώς δεν θα αφήσει να περάσει ανεκμετάλλευτη αυτή η συμμαχία...

Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με τη στάση και την αντίδραση των δανειστών σε ένα καθοριστικό αίτημα για ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας για την αξιολόγηση. Δύσκολο να προβλέψει κανείς τη στάση τους, αφού στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση περνά τη μεγάλη δοκιμασία με το δημοψήφισμα για το Brexit, ενώ ακολουθούν και οι εκλογές στην Ισπανία που ασφαλώς θα καθορίσουν και τη στάση των Θεσμών απέναντι στο ελληνικό πρόβημα − με παραμέτρους που δεν γνωρίζουμε.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για το «2%+4%» γίνεται πλέον πεδίο κλιμακούμενης αντιπαράθεσης, με τη ΝΔ να επιχειρεί να προσδώσει στοιχεία εναλλακτικού πολιτικού λόγου και την κυβέρνηση να θέτει ως στόχο την αποδόμηση των επιχειρημάτων του κ. Μητσοτάκη. Μένει να φανεί πώς θα επιδράσει σε όλα αυτά το... 2% του κ. Στουρνάρα.