Πολιτικη & Οικονομια

Ατζέντα χωρίς... μνημόνιο (ξανα)γράφει η κυβέρνηση

...που θα «αποσπάσει» την προσοχή της κοινής γνώμης από το δυσάρεστο κεφάλαιο των μέτρων 

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
129391-292543.JPG

Tην ατζέντα της επόμενης μέρας προσπαθεί να καταρτίσει η κυβέρνηση, αναζητώντας εναλλακτικές προτάσεις που θα «αποσπάσουν» την προσοχή της κοινής γνώμης από το δυσάρεστο κεφάλαιο των μέτρων για την αξιολόγηση.
 Συζητώντας με κυβερνητικά στελέχη σταχυολογήσαμε ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που θα επιχειρήσει το Μαξίμου το προσεχές διάστημα –πέραν των αναγκαίων μέτρων που ψηφίστηκαν, των ιδιωτικοποιήσεων και του ταμείου αλληλεγγύης που ακούσαμε την περασμένη Κυριακή.


Συνταγματική αναθεώρηση. Το θέμα αυτό έχει ήδη απασχολήσει την κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι αποτελεί όπλο «πρώτης γραμμής» για την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών. Δεν αποκλείεται το αμέσως προσεχές διάστημα η πρωτοβουλία αυτή να εκδηλωθεί με προτάσεις που θα αφορούν τη Δικαιοσύνη, το νόμο περί ευθύνης υπουργών, την Παιδεία.


Εκλογικός νόμος. Θέμα, που εφάπτεται των συνταγματικών αλλαγών που θα επιδιώξει η κυβέρνηση. Προς το παρόν τα κυβερνητικά στελέχη παραμένουν διχασμένα, με τον Ν. Βούτση να εμμένει στην απλή αναλογική και τον υπουργό Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή να έχει ήδη διαμοφρωμένη πρόταση για ενισχυμένη, με μείωση του μπόνους στο πρώτο κόμμα και σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. 


Διαφθορά. Αμέσως μετά την ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής, υπήρξε κινητικότητα για το θέμα με την αξιοποίηση που (δεν) γίνεται με τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς για περιπτώσεις φοροδιαφυγής, ενώ θα δοθεί μεγάλη προβολή στα νομοσχέδια για τις αδήλωτες καταθέσεις, τις δημόσιες συμβάσεις και την πάταξη του λαθρεμπορίου.


Τηλεόραση-ΜΜΕ. Η κυβέρνηση θα επιμείνει στη διαδικασία της αδειοδότησης των καναλιών με τον πρώτο διαγωνισμό ήδη να έχει και επίσημα δημοσιοποιηθεί. Ο δρόμος βέβαια για την ολοκλήρωσή του αργεί, αλλά ασφαλώς θα αποτελέσει «πιλότο» για τη συνολική ανακατάταξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Παράλληλα, προχωρεί το μητρώο για τα sites –κάτι που μεταξύ άλλων θα συναρτηθεί και με τη χορηγία κρατικής διαφήμισης– ενώ δρομολογούνται και ρυθμίσεις για τις δημοσκοπήσεις και έρευνες μετρήσεων.


Ανασχηματισμός. Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση αυτή θα παραμείνει με την ίδια σύνθεση μέχρι το φθινόπωρο. Ο πρωθυπουργός έκρινε πως τώρα θα φανούν οι δυνατότητες των υπουργών, μετά το κλείσιμο της συζήτησης για την αξιολόγηση, αν και άλλα στελέχη –όπως ο ευρωβουλευτής Δημ. Παπαδημούλης– επιμένουν πως τώρα είναι που επιβάλλεται η ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.