Πολιτικη & Οικονομια

ΔΝΤ: Από εχθρός, σωτήρας!

 «Ξαφνικός έρωτας» της κυβέρνησης με το ΔΝΤ

Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Tην ώρα που ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος εξηγούσε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι η χώρα βρίσκεται στην αρχή τους τέλος (για τη συμφωνία περί αξιολόγησης), ορισμένοι από αυτούς δεν έκρυβαν την έκπληξή τους, προχτές με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Η Αυγή»: «Το ΔΝΤ ανεβάζει τον πήχυ για το Βερολίνο», ο κεντρικός τίτλος. «Βαθιά αναδιάρθρωση του χρέους ζητάει το Ταμείο».

Ο «ξαφνικός έρωτας» της κυβέρνησης με το ΔΝΤ είχε και άλλα επεισόδια. Μια μέρα πριν, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης κ. Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμιζε: «Από την πλευρά του ΔΝΤ ήταν σαφής η θέση του από πάρα πολύ καιρό, και ήταν σημείο συμφωνίας με το ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Σας είπα ότι πιστεύαμε πάντα πως οι απόψεις του ΔΝΤ ήταν στη σωστή κατεύθυνση, όσον αφορά το θέμα του ελληνικού χρέους».

Η εφημερίδα, πάντα στην πρώτη της σελίδα, σημείωνε πως «πρόταση για περίοδο χάριτος έως το 2040, παράταση αποπληρωμής των δανείων έως το 2080 και σταθερά επιτόκια για 30-40 χρόνια στο 1,5% βάζει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το ΔΝΤ προκαλώντας την αντίδραση του Βερολίνου, το οποίο, ωστόσο, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να κρατήσει το διεθνές ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα». Αυτά υποστήριξε το... «επάρατο» ΔΝΤ, μόνο που το ρεπορτάζ της εφημερίδας έχει μια παράλειψη. Μόλις προ ολίγων ημερών, ο υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης κ. Νίκος Παππάς, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ σημείωνε πως η χώρα μας ποτέ δεν ζήτησε την απομάκρυνση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. «Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι δεδομένη γιατί είναι μέρος της συμφωνίας. Δεν βάλαμε εμείς θέμα για τη συμμετοχή του» δήλωνε σε συνέντευξή του, διαλύοντας τις όποιες αμφισημίες για τη στάση της κυβέρνησης σήμερα. Γιατί μόλις στις αρχές Απριλίου, η κυβέρνηση σήκωνε τα όπλα κατά του ΔΝΤ, μετά τις αποκαλύψεις των διαλόγων Τόμσεν-Βεκουλέσκου μέσω των wikileaks, προκαλώντας μείζονα κρίση στις σχέσεις με το Ταμείο.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια ακόμη εντυπωσιακή στροφή της κυβέρνησης που πάντως έχει την εξήγησή της. Το ζήτημα του χρέους αποτελεί ένα από τα τελευταία αναχώματα του πρωθυπουργού στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και είναι διακαής η επιθυμία για άμεση δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους, σε αντιστάθμισμα με τα βαριά μέτρα που ψηφίζονται. Η διατύπωση του τελευταίου Eurogroup δεν έδινε τον αέρα που προσδοκούσε η κυβέρνηση. Η όποια συμβιβαστική –και ικανοποιητική για τη χώρα– λύση περνά πλέον από ένα συμβιβασμό μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το χρέος, με το ΔΝΤ να διατυπώσει προτάσεις που δεν αποτόλμησε ούτε ο κ. Τσίπρας να ψελλίσει. Συνεπώς η βελτίωση της στάσης της κυβέρνησης απέναντι στο ΔΝΤ αποτελεί απότοκο αυτής της εξέλιξης. Και η «εξέγερση» του Απριλίου; Ο πόλεμος ανακοινώσεων κυβέρνησης και ΔΝΤ; Αυτή μπαίνει στο αρχείο. Προς το παρόν...