Πολιτικη & Οικονομια

Φάρμακα και από το περίπτερο

216 από τα Μη Συνταγογραφούμενα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
128787-290807.jpg

216 από τα 1.582 ΜΗΣΥΦΑ (ποσοστό 13% του συνόλου) χαρακτηρίζονται «Γενικής Διάθεσης Φάρμακα» (ΓΕΔΙΦΑ), φεύγουν από το μονοπώλιο των φαρμακείων και θα μπορούν πια να πουλιούνται στα περίπτερα, σούπερ μάρκετ, ψιλικατζίδικα, μίνι μάρκετ κλπ. 

Αυτό προβλέπει διάταξη του υπουργείου Υγείας, που έχει ενταχτεί «σφήνα» στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης και αναμένεται να υπερψηφιστεί, εκτός απροόπτου, την Κυριακή.  

Τα ΓΕΔΙΦΑ θα πρέπει ν΄ανταποκρίνονται στις παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Να είναι ήδη ενταγμένα στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ

2. Να είναι φάρμακα που να αντιμετωπίζουν συμπτώματα εύκολης αυτοδιάγνωσης και αντιμετώπισης τα οποία είναι προφανή και δεν συγχέονται με συμπτώματα άλλης νόσου.

3. Η οδηγία του δοσολογικού σχήματος να είναι απλή.

4. Οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες και, εφόσον υπάρχουν, να είναι χαμηλού κινδύνου.

5. Να μη χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης και διακίνησης.

6. Οι συσκευασίες τους να είναι μικρές και, σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα, η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μην ξεπερνά δόση που να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη.

7. Να μην υπάρχουν έγκριτες και τεκμηριωμένες ενδείξεις για σοβαρούς κινδύνους λόγω μακροχρόνιας χρήσης από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σε επιστημονικά περιοδικά που διαθέτουν κριτική επιτροπή αξιολόγησης.

Για κάθε μελλοντικό ΓΕΔΙΦΑ, θα παίρνεται ad hoc υπουργική απόφαση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρέος μας να θεσπίσουμε την επιστολική ψήφο για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές
Χρέος μας να θεσπίσουμε την επιστολική ψήφο για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές

Βαδίζουμε σε δύσκολους και αχαρτογράφητους δρόμους και η χώρα και η δημοκρατία μας έτσι δυναμώνουν με τη συμμετοχή στα κοινά και τη συμπερίληψη όλων μας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.