Πολιτικη & Οικονομια

∆εν σβήνεται πλέον καµία κλήση χαριστικά

Συνέντευξη µε τον κ. Τάσο Αβραντίνη, αντιδήµαρχο της ∆ηµοτικής Αστυνοµίας του ∆ήµου Αθηναίων

Δημήτρης Φύσσας
ΤΕΥΧΟΣ 337
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο αντιδήµαρχος δεν µασάει τα λόγια του, ιδίως όταν αναφέρεται στις κλήσεις που αφορούν το παράνοµο παρκάρισµα και στα νυχτερινά κέντρα που ηχορρυπαίνουν.  

Κύριε Αβραντίνη, πόσο κόσµο απασχολεί η ∆ηµοτική Αστυνοµία; 1.070 άτοµα, σε δυο µεγάλες διευθύνσεις: Στάθµευση και λοιπή ∆ηµοτική Αστυνοµία. 

Ποια είναι τα κύρια προβλήµατα µε τα οποία ασχολείται η υπηρεσία σας; Οι τοµείς είναι πολλοί. Αλλά αν πούµε ότι ασχολούµαστε ταυτόχρονα µε όλους, δεν θα κάνουµε τίποτα. Για παράδειγµα, το κάπνισµα µέσα στα καταστήµατα δεν είναι αυτή τη στιγµή ο πρώτος µας στόχος. Εµείς επιδιώκουµε να λειτουργήσει η πόλη. Γι’ αυτό δίνουµε τις εξής προτεραιότητες: παράνοµη στάθµευση, παραεµπόριο, οχληρά καταστήµατα.

Σας κατηγορούν ότι, όσον αφορά τη στάθµευση,  κόβετε πολλές κλήσεις για εισπρακτικούς λόγους. Μας ενδιαφέρουν, κατά φθίνουσα σειρά: πεζοί, µέσα µαζικής µεταφοράς, αυτοκίνητα. Το 60% των κλήσεων δίνεται για αντικοινωνική στάθµευση, δηλαδή πάνω στα πεζοδρόµια ή στις ράµπες. Κι αυτό γιατί τέτοια στάθµευση αναγκάζει τους πεζούς (ιδίως υπερήλικους, άτοµα µε ειδικές ανάγκες, µάνες µε καρότσι κ.λπ.) να µείνουν σπίτι τους. Σου λέει ο άλλος: «∆εν έχω πεζοδρόµιο, πού να πάω;». Αν δεν δράσουµε, εµπεδώνεται κλίµα ανοµίας. Το πρόστιµο που επιβάλλεται σ’ αυτή την περίπτωση δεν έχει εισπρακτικό, αλλά φρονηµατικό χαρακτήρα για τον παραβάτη (ώστε µην το επαναλάβει) και ευεργετικό-κοινωνικό για τον πεζό.    

Τι γίνονται οι κλήσεις αφού κοπούν; Επιτρέπονται οι ενστάσεις και συζητιούνται. Εκείνο που έχει εξαφανιστεί 100% είναι το χαριστικό σβήσιµο των κλήσεων. Καµιά κλήση δεν σβήνεται χαριστικά ποτέ πλέον και για κανέναν. Επιπλέον, ελέγχω εγώ προσωπικά τη διαδικασία µέχρι την ατοµική ειδοποίηση και την ταµειακή βεβαίωση. 

Οι θέσεις µόνιµης στάθµευσης; Έχουν δοθεί άδειες για 1.200 τέτοιες θέσεις µέσα στα όρια του δήµου µας, αλλά όχι όλες από το δήµο. Πολλές είναι παλιές, άλλες είχαν χορηγηθεί µε ρουσφετολογικά κριτήρια. Ας πούµε, κάποιος έχει ακόµα τέτοια κάρτα, επειδή ήταν βουλευτής το 1980. Αυτό τον καιρό επανεξετάζονται όλες από µηδενική βάση. Θα µειωθούν οπωσδήποτε, προκειµένου ν’ αποδεσµευτεί πολύτιµος δηµόσιος χώρος. 

Το δεύτερο πεδίο, το παρεµπόριο; Έχουµε µεγάλη ευαισθησία στο ζήτηµα, γιατί το τεράστιο ποσοστό κέρδους αποτελεί αθέµιτο ανταγωνισµό προς το νόµιµο έµπορο, Έλληνα ή αλλοδαπό. Σε συνεργασία µε την ΕΛΑΣ, καθαρίσαµε το εµπορικό κέντρο. Την Ερµού. Τη Βουκουρεστίου. Καθαρίσαµε τα Προπύλαια. Υπάρχουν φυσικά πολλές άλλες εστίες, αλλά τις κυνηγάµε κι αυτές. Μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως το χοντρεµπόριο. Σε  συνεργασία µε το Σ∆ΟΕ, έχουµε πιάσει τέσσερις µεγάλες αποθήκες αδασµολόγητων προϊόντων. Πιάσαµε ολόκληρη πολυκατοικία. Κάνουµε και κατασχέσεις: ανάλογα µε το είδος και τις προδιαγραφές των εµπορευµάτων, άλλα δωρίζονται σε ιδρύµατα και άλλα καταστρέφονται στην υψικάµινο.

Τι εννοείτε µε τον όρο «οχληρά καταστήµατα»; Εννοούµε, πρώτον, καταστήµατα (καφετέριες κ.λπ.) που καταλαµβάνουν πεζόδροµους και πεζοδρόµια µε τραπεζοκαθίσµατα, δίχως άδεια β) νυχτερινά κέντρα που ηχορρυπαίνουν. Το πρώτο σχετίζεται µε την απρόσκοπτη κυκλοφορία των πεζών, που σας έλεγα πριν. Για την ηχορρύπανση τα πρόστιµα έχουν αυξηθεί 40%. Επίσης έχουν µηνυθεί οι υπεύθυνοι κατ’ επανάληψη. Υπάρχουν καταστήµατα που έχουν µηνυθεί 40 ή 50 φορές. Τα έχουµε σφραγίσει κι έχει γίνει αναστολή της λειτουργίας τους. Όµως πολλές φορές βρίσκουµε τις σφραγίδες σπασµένες. Τόση επιρροή έχουν µερικοί ισχυροί καταστηµατάρχες. Άλλοτε, πάλι, πηγαίνουν οι υπεύθυνοι των καταστηµάτων και παίρνουν προσωρινές διαταγές λειτουργίας από το ∆ιοικητικό Πρωτοδικείο: οπότε και λειτουργούν και δεν πληρώνουν πρόστιµο. Ζητάµε, όταν συζητιέται το θέµα, οι δικαστές να ακούνε και το δήµο, όχι µόνο τους επιχειρηµατίες. Ζητάµε, να καλείται κι ένας υπάλληλος του δήµου στο ∆ικαστήριο. 

Είστε ευχαριστηµένος από την απόδοση της Αστυνοµίας; Κοιτάξτε, η απόδοση µετριέται καθηµερινά κατά διεύθυνση και υπηρεσία. Ο απολογισµός θα γίνει στο τέλος. Καλά έχουµε ξεκινήσει, ευχαριστηµένος είµαι για τους λίγους µήνες που λειτουργούµε ως νέα διοίκηση, αλλά µπορούµε να γίνουµε πολύ καλύτεροι. Οι δυνατότητες της ∆ηµοτικής Αστυνοµίας να βοηθήσει την Αθήνα να λειτουργήσει σαν κανονική πόλη είναι τεράστιες.

d.fyssas@gmail.com