Πολιτικη & Οικονομια

Ανασχηματισμός: τώρα ή λίγο αργότερα;

Eπόμενος σταθμός η συζήτηση στη Βουλή για τα φορολογικά, τα κόκκινα δάνεια και το νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποήσεων

Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να απομάκρυνε το ενδεχόμενο για πρόωρες κάλπες έφερε όμως στον αφρό τα σενάρια για ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Το σίγουρο είναι πως ο πρωθυπουργός επιθυμεί μια αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος. Ήδη από χτες κυκλοφόρησαν φήμες για άμεσες αλλαγές στην κυβέρνηση, κατονομάζοντας μάλιστα ως «θύματα» τον υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά. Ωστόσο η κυβέρνηση επισήμως διαψεύδει τα σενάρια αυτά. Και όλα δείχνουν πως υπάρχουν ακόμα αρκετοί σκόπελοι να ξεπεραστούν, πριν φτάσουμε στις όποιες αλλαγές.

Κατ’ αρχάς υπάρχει μια –τουλάχιστον– κρίσιμη ψηφοφορία ακόμη στη Βουλή για την ολοκλήρωση των κυβερνητικών δεσμεύσεων απέναντι στους δανειστές. Η ψηφοφορία αφορά στην υιοθέτηση των σκληρών φορολογικών μέτρων και την επιβολή δυσβάστακτων έμμεσων φόρων και θα γίνει τις προσεχείς ημέρες. Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να διατηρήσει τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή, μετά την αξιοθαύμαστη πειθαρχία που επέδειξαν οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στην ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής. Είναι σίγουρο ότι η φιλολογία για ανασχηματισμό δεν ευνοεί τη διατήρηση αυτού του κλίματος που επιθυμεί το Μαξίμου.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως όλα δείχνουν ότι θα διεξαχθεί τελικά του Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ εντός του καλοκαιριού, συνεπώς τα σενάρια αναδόμησης της κυβέρνησης δεν θα ήταν συνετό –κατά την κυβέρνηση– να προηγηθούν του Συνεδρίου.

Υπάρχει και ένας ακόμη λόγος που συνηγορεί για τη μετάθεση του ανασχηματισμού το φθινόπωρο. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη άτυπες συζητήσεις τόσο με εξωκομματικούς παράγοντες και τεχνοκράτες όσο και με πολιτικά στελέχη από άλλους χώρους όπως το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου. Και αυτές θέλουν το χρόνο τους να «ωριμάσουν».

Από την άλλη, υπάρχουν ενδείξεις ότι παρά το σχεδιασμό του Μαξίμου είναι πιθανό να υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις που θα επιταχύνουν τον ανασχηματισμό. Κανείς δεν φιλάει σταυρό, για παράδειγμα, ότι ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει την υπομονή να παραμείνει υπουργός Οικονομικών μετά την πιθανή συμφωνία της 24ης Μαΐου. Οπότε στην περίπτωση αυτή, θα έχουμε ντόμινο αλλαγών και αντικαταστάσεων στο σύνολο του κυβερνητικού σχήματος.

Παράλληλα, παράγοντες του ευρωπαϊκού πολιτικού στερεώματος εξακολουθούν να πιέζουν –και να ελπίζουν– για αλλαγή φρουράς σε ό,τι αφορά τις συμμαχίες. Δεν είναι τυχαίο ότι αναθερμάνθηκαν τα τελευταία 24ωρα τα σενάρια για προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ ώστε να υπάρξει μια πιο «καθαρή» συμμαχία... Πολλοί συσχετίζουν τις διεργασίες αυτές με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις υποστήριξης της κυβέρνησης από τον κ. Πιτέλα, επικεφαλής της ευρωομάδας των σοσιαλιστών και δημοκρατών.

Σε κάθε περίπτωση, ο επόμενος σταθμός για ανάλογες αποφάσεις θα είναι η συζήτηση στη Βουλή για τα φορολογικά, τα κόκκινα δάνεια και το νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποήσεων – για τα οποία καταγράφονται ήδη δυσφορίες και αντιδράσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ...