Πολιτικη & Οικονομια

Πρόωροι ψίθυροι για εκλογές

Τα χρονικά περιθώρια για ελιγμούς στενεύουν

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
126351-283895.jpg

Σενάρια για πρόωρες εκλογές άρχισαν να κυκλοφορούν από το Μαξίμου τις τελευταίες ώρες, καθώς η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την αξιολόγηση μπαίνει στην πιο δραματικη της φάση, με το χρόνο να τελειώνει. Η «διαρροή» από κυβερνητικούς κύκλους συνοδεύτηκε από την προσπάθεια επαναχάραξης των «κόκκινων γραμμών» που ξεθώριασαν στην Ουάσινγκτον μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Δεν είναι σαφές αν το μήνυμα που εκπέμπει η κυβερνηση –ανεπισήμως βεβαίως– έχει ως αποδέκτη το κουαρτέτο που ήδη βρίσκεται στην Αθήνα για συζητήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς ή αφορά στο εσωκομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά μάλιστα και το κείμενο των «53» που ασκούν κριτική για υποχωρήσεις ανεπίτρεπτες. Ούτε είναι καθαρό αν αυτή η παραφιλολογία περί εκλογών συνάδει με τις –επίσης ανεπίσημες– απειλές του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου να τα βροντήξει στο άμεσο διάστημα.

Το σίγουρο είναι πως οι «ψίθυροι» επιμένουν, παρά τις διαψεύσεις που επισήμως κάνει η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη. Ταυτόχρονα, με τις «διαρροές» αυτές εντείνεται το κλίμα αβεβαιότητας, ενώ την ίδια ώρα και η ΝΔ επιμένει στην άμεση διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη νέου κυβερνητικού σχήματος.

Σε μικρότερη ένταση, όχι όμως αμελητέα, ακούγονται και τα περί στησίματος κάλπης για τη διεξαγωγή δημοψηφιίσματος για την αποδοχή ή όχι του «πακέτου» που προτείνουν οι δανειστές. Η πρόταση αυτή συναντά αντιδράσεις και εντός του ΣΥΡΙΖΑ καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που θυμίζουν την περσινή ανατροπή που ακολούθησε το δημοψήφισμα για τη συμφωνία με την τρόικα και οδηγησε στο «μνημόνιο 5».

Υπάρχει ακόμα και σχέδιο για διενέργεια δημοψηφίσματος, αλλά με αντικείμενο είτε την αλλαγή του εκλογικού νόμου είτε τη συνταγματική αναθεώρηση – και τα δύο θεωρούνται προνομιακά πεδία για να αναλάβει η κυβέρνηση πρωτοβουλία κινήσεων.

Μένει να δούμε ποια από τα σενάρια αυτά έχουν βάση, καθώς το Πάσχα των Ορθοδόξων πλησιάζει και τα χρονικά περιθώρια για ελιγμούς στενεύουν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.