Πολιτικη & Οικονομια

Μάρδας για πρόσφυγες - επενδυτές: Κάποιοι έχουν επικοινωνήσει μαζί μας

Θερινό Νταβός, ακριβή Μπιγιονσέ και διαπραγμάτευση

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μιλώντας στην εκπομπή της Εύας Αντωνοπούλου στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, είπε μεταξύ άλλων ότι «οι λάτρεις της μιζέριας αντιμετώπισαν την πρόταση για το “θερινό Νταβός” πολύ βιαστικά, με επικριτικό και ειρωνικό τρόπο».

Αναφερόμενος στην πρότασή του για προσέλκυση επενδυτών μεταξύ των προσφύγων, διευκρίνισε ότι απευθύνεται σε Σύρους επιχειρηματίες, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν υπάρξει κάποιες συνεργασίες.

Χαρακτήρισε δυσάρεστη την κατάσταση με τα capital controls, εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν επηρεάζουν άμεσα την τουριστική κίνηση. Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, παρουσιάστηκε βέβαιος ότι δεν θα επαναληφθεί το σκηνικό του 2015.

Μεταξύ άλλων ο Μάρδας είπε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να συμμετέχει το κράτος στην προς ιδιωτικοποίηση εταιρία και τόνισε ότι «Έχουν συμφωνηθεί κάποια θέματα για ιδιωτικοποιήσεις, αυτές θα γίνουν, εκείνο που δεν μας αρέσει είναι η δωροδοποίηση», πρόσθεσε.

Μιλώντας για τους «Σύρους επενδυτές», τόνισε ότι «Αναφερόμουν σε επιχειρηματίες. Ότι υπάρχουν πράγματι υπάρχουν. Έχουν γραφτεί σε εφημερίδες, για αγορά μιας εταιρείας από Σύρους πρόσφυγες. Ότι έχουν χρήματα κάποιοι από αυτούς, έχουν... Το ζητούμενο είναι εφόσον κάποιοι έχουν χρήματα και είναι πρόθυμοι να τα τοποθετήσουν σε αυτή τη χώρα, μπορούμε να τους εκμεταλλευτούμε. Υπήρχε πρόταση που κατατέθηκε, υπάρχουν διάφοροι που έχουν επικοινωνήσει μαζί μας».

Για τα capital controls, υπογράμμισε ότι «μπορείς να βγάλεις 420 μετρητά» και «κινείς όσα θέλεις ηλεκτρονικά εντός της χώρας». Πρόσθεσε πως κάποιοι από αυτούς αγόρασαν ολόκληρη ναυτιλιακή εταιρία και ήθελα να αγοράσουν και τρία πλοία μέσα στο 2015.

Θερινό Νταβός

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου για το θερινό Νταβός, ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «το Νταβός είναι μία ωραία προσπάθεια. Ενθουσίασε πολύ κόσμο. Κάποιοι είπαν ότι είναι φαραωνικό έργο. Είναι όμως μία επένδυση της τάξης του 9,6 δισ στην Αιγιλεία. Δεν θα πάρουμε χρήματα από τον προϋπολογισμό της χώρας. Θα χτιστεί με ένα ιδιαίτερο τρόπο. Δεν χρειάζεται να υπάρχει βιασύνη για κάτι που γίνεται πρώτη φορά στη χώρα. Το εγχείρημα περπατά. Το παρουσίασα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος μου υπέδειξε κάποια πράγματα πολύ χρήσιμα. Υπάρχει κόσμος, εθελοντές, από το οικονομικό επιμελητήριο, από το τεχνικό επιμελητήριο, νομικοί που βρίσκονται γύρω μας και το περπατάνε».

Για τις εργασίες στην Αιγιλεία σημείωσε ότι ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει. «Χρειάζεται ένα στρατηγικό πλάνο. Προκάλεσε έναν ενθουσιασμό η συγκεκριμένη πρόταση σε μία περίοδο που η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε μία περίοδο που θα ήθελε να βρίσκεται. Οι λάτρεις της μιζέριας το αντιμετώπισαν πολύ βιαστικά, με επικριτικό και ειρωνικό τρόπο. Δεν θα ακούσουμε άτομα που τρομάζουν όταν ακούνε ότι πάει να γίνει κάτι διαφορετικό στη χώρα», είπε.

Συνέχισε λέγοντας: «Καταρχάς το νησί δεν θα εξυπηρετήσει ένα συνέδριο έξι ημερών . Θέλουμε να κάνουμε ένα παγκόσμιο πολιτιστικό κέντρο, εκεί να γίνονται συνέδρια οικονομολόγων. Το ίδιο οι γιατροί, οι νομικοί. Το νησί θέλουμε να το κρατήσουμε ζωντανό όλη τη χρονιά».

Κονσέρτο Μπιγιονσέ

Ο κ. Μάρδας αναφέρθηκε στο κονσέρτο Μπιγιονσέ, που δεν πήρε τελικά σάρκα και οστά, εξηγώντας: «Όταν ήμουν στο γενικό λογιστήριο του κράτους μου τηλεφώνησε η κυρία Κουντουρά και μου είπε θέλω 21 εκατ. για τη διαφημιστική καμπάνια. Γυρίζω και τις λέω: ‘δεν θα σου δώσω ψάρια, αλλά θα σου μάθω έναν τρόπο να ψαρεύεις’. Και μου λεει ‘τι εννοεί’; Και τις απαντώ: ‘έλα να σου πω ένα εκπληκτικό σχέδιο που έχω’. Και ήταν αυτό το κονσέρτο με την Μπιγιονσέ. Ένα κονσέρτο που θα μπορούσε να φτιαχτεί χωρίς πολλά χρήματα, ή με ελάχιστα χρήματα, όπου τα μηνύματα που θα βγάζε αυτό το κονσέρτο θα μπορούσε να ήταν διαφημιστικά μηνύματα σε όλες τις χώρες του κόσμους για δύο, τρία, τέσσερα χρόνια. Έδωσα αναλυτικότατη πρόταση στην κυρία Κουντουρά». Ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «είναι ένας καινούργιος τρόπος διαφήμισης της χώρας. Αν είναι να υλοποιηθεί θα είναι από του χρόνου. Θέλει αρκετή δουλειά. Θέλουμε να χτίσουμε κάτι χωρίς πολλά χρήματα και με μεγάλη αποτελεσματικότητα».

Αποκάλυψε πως είπε στην κ. Κουντουρά ότι «αν είχαμε χρήματα το χτίζαμε σε μία ημέρα το συγκεκριμένο κονσέρτο». Αποκάλυψε ότι πρότεινε μία λύση στην κ. Κουντουρά αλλά «αυτή δεν θα σας την πω. Θα δούμε πως θα περπατήσει. Ο καθένας έχει το πρόγραμμα του».

«Ένα μικρό στοιχείο θα σας πω. Δεν έχει πρόβλημα ένας μεγάλος ηγέτης που θα στείλει μία πρώτη φωνή να χρηματοδοτήσει και αυτή την αποστολή. Δεν είναι πολλά χρήματα γι αυτόν. Όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Πούτιν , ο πρόεδρος της Κίνας. Δεν είναι πολλά χρήματα για εκείνον να κάνει κάτι τέτοιο. Και επιπλέον θα στείλει και την πρώτη φωνή της χώρας του, σε μία εκδήλωση που θα γίνει κάτω από την ακρόπολη. Αυτά όλα όμως τα αναλαμβάνει η κυρία Κουντουρα. Εγώ έδωσα αναλυτικό σχέδιο με τεχνικές λεπτομέρειες. Δύσκολο αλλά εφικτό εγχείρημα», τόνισε.

Capital controls

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, είπε πως τα capital controls είναι μία δυσάρεστη κατάσταση και «ήρθα για να φύγουν. Φέτος τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα στις επιχειρήσεις» και πρόσθεσε «Οι πολίτες υιοθέτησαν το πλαστικό χρήμα και πολλοί δεν παίρνουν τα 420 ευρώ που δικαιούνται» Επίσης τόνισε  ότι δεν είναι ακόμα η ώρα για κατάργηση των capital controls.

Διαπραγμάτευση

Ο Δημήτρης Μάρδας, αναφέρθηκε στην διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι ποτέ δεν ήθελε να βρίσκεται εκεί και ποτέ δεν συμμετείχε. «Με ενδιαφέρουν άλλα πράγματα, όπως η διαχείριση και η στρατηγική. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόβλημα πληρωμών ή πρόβλημα ρευστότητας η διαχείριση Τσακαλώτου είναι αποτελεσματική», πρόσθεσε.

Έκανα αναφορά στη κόντρα με τους δανειστές, λέγοντας ότι είναι κάτι σύνηθες. «Φέτος δεν είμαστε στον ίδιο βαθμό με πέρσι. Σαφώς καλύτερα, Απείρως καλύτερα. Δεν πρόκειται να ζήσουμε επανάληψη του 2015», σημείωσε.

Φορολόγηση

Για την φορολόγηση, ο Δημήτρης Μάρδας τόνισε πως τα μέτρα είναι 5,4 δισ έναντι των 60 δισ των προηγούμενων τριών χρόνων. «Αναφέρομαι στον προϋπολογισμό. Οι επιχειρήσεις δεν είναι σε ένα φιλικό περιβάλλον. Ό,τι εφαρμόζεται είναι σε βραχυχρόνια περίοδο. Αν αυτή η κυβέρνηση δεν αγαπούσε την επιχειρηματικότητα δεν προσπαθούσε να απλουστεύσει τον κυκεώνα της διαπλοκής και της διαφθοράς που έχει σχέση με την αδειοδότηση των επενδύσεων», πρόσθεσε. Αναφορικά με τις φορολογικές επιβαρύνσεις, ο κ. Μάρδας είπε ότι «έως τα 40.000 ευρώ δεν θίγουν πολύ, δεν θίγουν καν τα εισοδήματα αυτού του κόσμου».