- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
ΔΝΤ: Η ελληνική οικονομία απειλείται από εκλογές
Η Ελλάδα στην ίδια θέση με την Αυστραλία, τη Βραζιλία και τη Ζάμπια
Στις χώρες των οποίων η οικονομία απειλείται λόγω της προοπτικής εκλογών ή πολιτικού αδιεξόδου, κατατάσσει και την Ελλάδα το ΔΝΤ.
Στην έκθεσή του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις (Fiscal Monitor), το Ταμείο αναφέρει ότι «ο εκλογικός κύκλος ή τα πολιτικά αδιέξοδα μπορούν να εμποδίσουν την εφαρμογή πολιτικών αποφάσεων ή να αποθαρρύνουν τη λήψη ισχυρής πολιτικής δράσης το 2016 μια σειρά χωρών, περιλαμβανομένων ανεπτυγμένων οικονομιών (Αυστραλία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες), αναδυόμενων (Βραζιλία, Νότια Αφρική, Βενεζουέλα) και αναπτυσσόμενων (Γκάνα, Ζάμπια)».
Αν και γενικότερα το ΔΝΤ δεν προχωρά σε προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας εξαιτίας των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, αποφάσισε να λάβει θέση ως προς το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.
Ως προς τις οικονομικές προβλέψεις του για τη χώρα μας, το ΔΝΤ επαναλαμβάνει τα γνωστά: Σε πείσμα των ελληνικών εκτιμήσεων, επιμένει πως ο περσινός προϋπολογισμός έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6%, τονίζοντας ότι αναμένονται αναπροσαρμογές των στοιχείων σε δεδουλευμένη βάση, δηλαδή μαζί και με τις υποχρεώσεις του Δημοσίου για πληρωμές σε τρίτους, οι οποίες δεν έχουν αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό.
Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης αποφεύγουν να μπουν στις δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2016 και τα επόμενα χρόνια, καθώς είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τους δημοσιονομικούς στόχους και μέτρα, αν και είναι γνωστό ήδη από πληροφορίες, ότι προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 1,5% ως το 2018, έναντι 3,5% που έχει δεσμευτεί και υποστηρίζει πως θα πετύχει η κυβέρνηση.
Σε βάθος χρόνου πάντως, από την ένταξη της χώρας στα Μνημόνια ως τώρα φαίνεται η τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή την οποία έχει πετύχει η Ελλάδα: Από πρωτογενές έλλειμμα 10,1% του ΑΕΠ το 2009, έφτασε σε πλεόνασμα 1,1% το 2013 και μηδενικό έλλειμμα το 2014, πριν γυρίσει πάλι σε πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το ΔΝΤ.