Πολιτικη & Οικονομια

Η σκιά του Brexit απλώνεται στην Ε.Ε.

Το δημοψήφισμα στην Ολλανδία και τα Panama Papers ενισχύουν τους αντιευρωπαίους

Γιώργος Κύρτσος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι τελευταίες εκτιμήσεις στις Βρυξέλλες αναφέρονται σε μεγάλη πιθανότητα επικράτησης του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Δύο είναι οι εξελίξεις που ενισχύουν τους αντιευρωπαίους του Ηνωμένου Βασίλειου. Πρώτον, η απόρριψη από τους Ολλανδούς με δημοψήφισμα της οικονομικής και πολιτικής συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ε.Ε. Δεύτερον, οι αποκαλύψεις των Panama Papers οι οποίες θίγουν προσωπικά τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Κάμερον, βασικό «ατού» μέχρι πριν μερικές ημέρες των υποστηρικτών της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε.

Το ΟΧΙ των Ολλανδών

Οι Ολλανδοί ψήφισαν με ποσοστό 62% εναντίον της εφαρμογής της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ε.Ε. Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα ήταν πολύ χαμηλό, μόλις 32%, αλλά ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι τα δημοψηφίσματα με ποσοστό συμμετοχής πάνω από 30% είναι έγκυρα.

Στην Ολλανδία δημιουργήθηκε μία ετερόκλητη πολιτική συμμαχία κατά της συμφωνίας σύνδεσης με την Ουκρανία η οποία περιλάμβανε από την άκρα δεξιά του Βίλντερς, η οποία πλέον έχει κατακτήσει άνετη δημοσκοπική πρωτιά, μέχρι τους ριζοσπάστες της Αριστεράς, τους Πράσινους και τους εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών. Όλοι αυτοί θέλησαν να στείλουν πολιτικό μήνυμα στη Χάγη και στις Βρυξέλλες ότι αντιτίθενται στη συνεργασία με ένα διεφθαρμένο καθεστώς, όπως αυτό της Ουκρανίας και πως δεν εμπιστεύονται τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών ούτε τις πολιτικές επιλογές της υπέρ της Ουκρανίας, της Τουρκίας και της μαζικής οικονομικής και κοινωνικής ενσωμάτωσης προσφύγων.

Με βάση τις αποκαλύψεις των δημοσιογράφων που έφεραν στη δημοσιότητα τα Panama Papers ο πρόεδρος - ολιγάρχης της Ουκρανίας κ. Ποροσένκο οργάνωσε την επιχειρηματική του παρουσία στο φορολογικό παράδεισο του Παναμά, το καλοκαίρι του 2014, την περίοδο κατά την οποία τα στρατεύματα της Ουκρανίας υπέστησαν μεγάλη ήττα από τους Ρωσόφιλους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.

Η παράλειψη του Κάμερον

Το ΟΧΙ των Ολλανδών δημιουργεί δυναμική υπέρ του Brexit. Η Ολλανδία είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΟΚ, μετέπειτα Ε.Ε. και από τη στιγμή που οι πολίτες της έχουν αρχίσει να κρατάνε αποστάσεις ασφαλείας από την Ε.Ε. διευκολύνονται στην αποστολή τους οι αντιευρωπαίοι του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μέχρι πριν λίγες εβδομάδες οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν κάτι περισσότερο από το 50% των Βρετανών να είναι υπέρ του Brexit με κάτι λιγότερο από το 50% να υποστηρίζουν την παραμονή στην Ε.Ε. και το 25% των ερωτηθέντων να δηλώνουν αναποφάσιστοι. Υποτίθεται ότι η παρέμβαση του Ντέιβιντ Κάμερον, στην τελική ευθεία προς το δημοψήφισμα, θα οδηγούσε στη σχετικά άνετη επικράτηση των υποστηρικτών της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. Ο κ. Κάμερον εμφανίζεται στα Panama Papers να έχει συμμετοχή, μέσω του πατέρα του ο οποίος απεβίωσε το 2010, σε εξωχώρια εταιρεία που είχε στόχο τη διαχείριση κεφαλαίων χωρίς την καταβολή φόρων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά από κάποιες αρχικές διαψεύσεις που δεν έπεισαν ο κ. Κάμερον παραδέχτηκε τη συμμετοχή του, σε μικρή κλίμακα, εφόσον η αξία των μετοχών του δεν ξεπερνούσε τις 30.000 λίρες, στο μεγάλης αξίας επενδυτικό σχήμα του πατέρα του.

Η δημοτικότητα του Βρετανού πρωθυπουργού μπήκε σε διάστημα λίγων εικοσιτετραώρων σε φάση κατάρρευσης ενώ η επιρροή του στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους για το δημοψήφισμα έχει περιοριστεί δραστικά ή μπορεί και να αποδειχθεί αρνητική.

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν πλέον ότι ο συνδυασμός του ολλανδικού δημοψηφίσματος και της πολιτικής απαξίωσης του Ντέιβιντ Κάμερον μέσω των Panama Papers μπορεί να οδηγήσει στην επικράτηση του Brexit στο κρίσιμο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Ιουνίου.

Βρετανική «διαπλοκή»

Η εικόνα της Ε.Ε. είναι ιδιαίτερα αρνητική γιατί εξελίσσονται σε αυτήν σημαντικές κρίσεις από το προσφυγικό μέχρι την άνοδο της άκρας δεξιάς και τη νέα αποσταθεροποίηση σημαντικού τμήματος του τραπεζικού συστήματος της νότιας Ευρώπης και ο πολιτικός ηγέτης ο οποίος θα βοηθούσε τους συμπατριώτες του να ξεπεράσουν τις αμφιβολίες τους και να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. δεν είναι πια αυτός που ήταν. Το φορολογικό ατόπημα του κ. Κάμερον προσπαθούν να αξιοποιήσουν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι οι οποίοι θέλουν να αλλάξουν την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και της κυβέρνησης μέσω Brexit. Βασικός διεκδικητής της ηγεσίας είναι ο δήμαρχος του Λονδίνου και βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος πρωταγωνιστεί στην εκστρατεία υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Μπορεί ο κ. Κάμερον να βαρύνεται με φορολογικό ολίσθημα αλλά ο κ. Τζόνσον λαμβάνει, όπως αποκαλύφθηκε μετά τη δημοσίευση της φορολογικής του δήλωσης, 250.000 λίρες το χρόνο από την εφημερίδα «Daily Telegraph» η οποία απευθύνεται σε συντηρητικό και κατά βάση αντιευρωπαϊκό κοινό. Η αρθρογραφία του κ. Τζόνσον, ο οποίος ήταν δημοσιογράφος προτού αναμειχθεί στην πολιτική, σίγουρα δεν αξίζει αυτό το υπέρογκο ποσό το οποίο πρέπει να έχει και διαπλεκόμενη βάση. Ο «αφορολόγητος» Κάμερον εναντίον του «διαπλεκόμενου» Τζόνσον μέχρι την τελική αναμέτρηση για την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε.