Πολιτικη & Οικονομια

Εφτά μέρες συζητήσεων για συμφωνία μέχρι το Γιούρογκρουπ

Τι γίνεται αν κλείσει και τι αν δεν κλείσει η συμφωνία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τρεις μέρες πολιτικών διαπραγματεύσεων στην έδρα του ΔΝΤ στις ΗΠΑ (15-17 του μήνα) και τέσσερις μέρες τεχνικών συζητήσεων στην Αθήνα (18-21 του μήνα) έχει όλες κι όλες στη διάθεσή της η κυβέρνηση για να συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ) πριν το Γιούρογκρουπ στις 22 του μήνα στην Ολλανδία (ημερολογιακά 10, διαπραγματευτικά μόνο εφτά μέρες).

Αν υπάρξει συμφωνία, τότε θα πρέπει να αναμένονται τα σχετικά νομοσχέδια στη Βουλή (ασφαλιστικό, φορολογικό, «κόκκινα» δάνεια κ.λπ.), είτε πριν το Πάσχα είτε (το πιθανότερο) μετά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: οξύτητα, απεργίες, δοκιμασία για την κυβέρνηση και τη μόλις τριών εδρών πλειοψηφία της. Εφόσον τα νομοσχέδια περάσουν, τότε θα αρχίσει η αποδέσμευση δανειακών δόσεων. Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής των Ελλήνων διαπραγματευτών, τα ξημερώματα Δευτέρας προς Τρίτη, μαζί με το ναυάγιο των τωρινών συνομιλιών, δήλωσε επίσης ότι θα υπάρξει συμφωνία πριν το Γιούρογκρουπ. Αυτό είναι και το πιθανότερο σενάριο. 

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε ισχύει αυτό που είχε δηλώσει ο ίδιος παλιότερα, δηλαδή το «αν οι διαπραγματεύσεις πάνε Μάιο και Ιούνιο, καήκαμε». Στην περίπτωση αυτή, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, από συνέχιση των συζητήσεων με επαχθέστερους για την Ελλάδα όρους όσο θα εξανεμίζονται τα όποια ταμειακά αποθέματα του κράτους, μέχρι εκλογές.