Πολιτικη & Οικονομια

Σ. Θεοδωράκης: «Ναι» σε συνεργασίες, «όχι» σε εκλογές (video)

Και επίθεση στην κυβέρνηση που διαχωρίζει δικαστές σε «δικούς της» και «τους άλλους»

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Άμεση λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι του Πειραιά ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», λέγοντας: «Δεν υπάρχει χειρότερη εικόνα, και για μας αλλά και για τους τουρίστες που περνάνε από το λιμάνι, από το να βλέπεις ανθρώπους σε αντίσκηνα να συγκρούονται για μια φραντζόλα ψωμί. Είναι ντροπή και για αυτούς και για εμάς και για την κυβέρνηση. Αν μετανάστες και πρόσφυγες επέλεγαν να εγκατασταθούν στην πλατεία Συντάγματος, θα τους άφηνες; Υπάρχουν λύσεις στα σοβαρά κράτη. Παίρνεις τους ανθρώπους και τους μεταφέρεις σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας».

Σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης επιτέθηκε στην Κυβέρνηση η οποία επιμένει να διαχωρίζει του δικαστές στους «δικούς της» και «τους άλλους» επισημαίνοντας ότι η ανικανότητα και ο λαϊκισμός δεν επιτρέπουν στο να δοθούν λύσεις στα ζητήματα της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας.

Χαρακτηριστικά επισήμανε την επιμονή του κ. Παπαγγελόπουλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή να αναφέρεται σε δικαστές που ήταν ή δεν ήταν φίλοι του. ‘Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Το ερώτημα είναι γιατί μια αριστερή κυβέρνηση –να δεχθώ τον ισχυρισμό του κ. Τσίπρα– παίρνει από τους πάγκους της ΝΔ έναν δικαστικό όπως είναι ο κ. Παπαγγελόπουλος, έναν άνθρωπο ο οποίος έχει υπηρετήσει τη ΝΔ στο παρελθόν στο δικαστικό σώμα, που έχει μπει στη θέση του αρχηγού της ΕΥΠ και τον κάνει “δερβέναγα” στη Δικαιοσύνη σήμερα; Προφανώς γιατί "αγοράζει" σύστημα, δεν "αγοράζει" Παπαγγελόπουλο».

Αναφερόμενος στο θέμα των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών που διατίθεται να δώσει η Κυβέρνηση είπε ότι η επιλογή της εξυπηρετεί την διαπλοκή, δίνοντας το εξής παράδειγμα:

«Είναι σε ένα δρόμο οκτώ μαγαζιά και βγαίνει ο αστυφύλακας και λέει αύριο "θα ελέγξω ποια από τα οκτώ μαγαζιά θα συνεχίσουν να δουλεύουν". Τι θα γίνει; Θα καλυτερεύσουν απλώς τα μαγαζιά; Ή θα πάνε οι μαγαζάτορες στον αστυφύλακα και θα του λένε "Εξαίρεσέ με. Από ποιο χωριό είσαι; Να βρούμε μια συγγένεια. Έλα να σε βοηθήσω, έλα να με βοηθήσεις"».

Όπως είπε σχετικά με τα χρέη των κομμάτων, το Ποτάμι από τη γέννηση του έχει δεσμευτεί ότι δεν θα δανειστεί ούτε ένα ευρώ από τις τράπεζες και επανέλαβε την πρόταση του να ελεγχθούν τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ και τόνισε: «Δεν μπορεί να δανείζονται ΜΜΕ όταν δεν μπορούν να δανείζονται οι πολίτες που έχουν πιο σοβαρές επενδυτικές προτάσεις».

Μιλώντας για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάθε 6 μήνες εκλογές γιατί είμαστε με το ένα πόδι στον γκρεμό. Αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει να έρθει στη Βούλα να μας το πει για να το συζητήσουμε».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση των Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου για τη σημερινή συνάντηση του με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Το θέμα δεν είναι να ενωθούμε αλλά να πολλαπλασιαστούμε. Θέλουμε μια νέα συμμαχία αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσοι και ποιοι θα προσέλθουν στο διάλογο. Αν στο τέλος της ημέρας, στο δωμάτιο έχει μείνει η Νέα Δημοκρατία, η Φώφη Γεννηματά και εγώ δεν θα έχει νόημα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Εμείς δεν προτιθέμεθα να συμμετάσχουμε σε μια λαϊκίστικη κυβέρνηση με τον κ. Καμμένο και τον κ. Τσίπρα. Η παρουσία του κ. Καμμένου δεν είναι ο μόνος λόγος. Πάρα πολλοί υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδιοι με τον Καμμένο. Όχι πολιτικά – μπορεί κάποιοι να δηλώνουν αριστεροί και κάποιοι ακροδεξιοί σε αυτή την κυβέρνηση, αλλά στην ουσία της παραγωγής της πολιτικής είναι ίδιοι. Εμείς δεν συμμετέχουμε στην κυβέρνηση. Το έχουμε ξεκαθαρίσει».

«Αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει καλά τη δουλειά της, χρησιμοποιεί ανίκανους και λαϊκίζει. Από εκεί και πέρα όμως δεν μπορεί αυτή η χώρα να κάνει κάθε έξι μήνες εκλογές. Πρέπει να λύνει τις εκκρεμότητες και τα προβλήματα της».

«Οι δικαστές δεν είναι υπεράνω κριτικής. Με βάση το σύνταγμα και τις ευρωπαϊκές αρχές η δικαιοσύνη είναι μια ανεξάρτητη εξουσία και αυτό θα πρέπει να υπερασπιστούμε. Η κυβέρνηση αυτό δεν το υπερασπίζεται και δεν έχει αφήσει τη δικαιοσύνη ανεξάρτητη».

«Ο κύριος Παπανδρέου λέει συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ δεν το βλέπω. Βλέπω μια τεράστια απόσταση από τη λαϊκίστικη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ».

«Το χόμπι των κυβερνήσεων είναι πως θα ελέγξουν τη Δικαιοσύνη. Το κάνανε σχεδόν όλοι οι πρωθυπουργοί οι οποίοι στήσανε ένα παραμάγαζο στη Δικαιοσύνη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να απαντήσει μ’ ένα δικό του παραμάγαζο; Εμείς λέμε λοιπόν ότι θα έπρεπε να πάρει θεσμικές αποφάσεις και να εμπιστευτεί τους ακέραιους δικαστές».

«Η Ευρώπη, όπως και η Μέρκελ, έχει τις ευθύνες της. Καθυστέρησε πάρα πολύ η Ευρώπη να "ξυπνήσει" και να δει τις προσφυγικές ροές που αυξάνονταν. Τώρα που "ξύπνησε" δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Το ότι πολλά κράτη δεν αναλαμβάνουν να απορροφήσουν έναν αριθμό προσφύγων είναι όνειδος για την Ευρώπη. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα της χώρας αυτή την στιγμή. Εμείς έχουμε καθυστερήσει. Το είχαμε επισημάνει στον Πρωθυπουργό με κάθε τόνο».

«Σε μια Ευρώπη που φοβάται, θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί με τις εικόνες που εκπέμπονται στο εξωτερικό, από τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας. Κυκλοφορούν λαϊκιστές και εθνικιστές και λένε ότι πληρώνουμε τους πρόσφυγες από την τσέπη μας. Πρέπει να επισημάνουμε κάτι. Η συμφωνία που έχει γίνει εδώ και καιρό προβλέπει πως όλες οι δαπάνες που αφορούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι δαπάνες της Ε.Ε. Να μη λέμε ψέματα στο λαό».