Πολιτικη & Οικονομια

Απεργία στο μετρό: σχόλια στην ανακοίνωση του σωματείου

Διαζύγιο με την κοινή λογική

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
124163-278625.jpg

Για σήμερα Πέμπτη, 24 του Μάρτη, οι συνδικαλιστές του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση που έβγαλαν για να ενημερώσουν τους επιβάτες του μέσου είναι η εξής (εγώ έχω βάλει μόνο τα Α,Β,Γ, Δ και α, β, γ)

«Α. Το σωματείο μας την Πέμπτη 24.2.2016 προχωράει σε στάση εργασίας από την έναρξη έως τη λήξη της κυκλοφορίας διαμαρτυρόμενο για τη διαρκή υπονόμευση δομών και υποδομών καθώς και για τη στοχοποίηση των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ με ηθικό αυτουργό την πολιτική ηγεσία των συγκοινωνιών.

Β. Δεν είναι τυχαίο ότι τη στιγμή που εκπονούνται σχέδια ιδιωτικοποίησης τομέων και υπηρεσιών των συγκοινωνιών (α), αυξάνεται η τιμή του εισιτηρίου (β) και στοχοποιούνται οι εργαζόμενοι ως υπεύθυνοι για τα παραπάνω (γ).

Γ. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η διαπόμπευση συναδέλφων από αγνώστους με τελικό στόχο την τρομοκράτησή τους, προκειμένου να αποδεχθούν τα σχέδια της ιδιωτικοποίησης.

Δ. Θεωρούμε το σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας ως συναδέλφους με κοινά αιτήματα και αγώνες με πρώτο και κυρίαρχο την υπεράσπιση των κεκτημένων ενάντια στον μεσαίωνα που μας επιβάλλουν οι κυβερνητικές πολιτικές».

Παρακαλώ ξαναδιαβάστε την ανακοίνωση, ώστε να μπορέσουμε να την ερμηνεύσουμε και να τη σχολιάσουμε. Πάμε. 

Σε μη συνδικαλιστικά ελληνικά:

Α. «Υπονόμευση δομών και υποδομών»: Εννοούνται οι πρόσφατες καταστροφές στο Μοναστηράκι.

«Στοχοποίηση εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ»: Εννοείται η δημοσίευση των ονομάτων 125 ελεγκτών στο ίντερνετ.

«Με ηθικό αυτουργό την πολιτική ηγεσία των συγκοινωνιών»: Άρα για τα παραπάνω ευθύνονται οι υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς συγκοινωνιών και το ΔΣ της ΣΤΑΣΥ (=Σταθερές Συγκονωνίες).

Β. «Δεν είναι τυχαίο… οι εργαζόμενοι ως υπεύθυνοι»: Επομένως, τη στιγμή που γίνεται το α, επίτηδες γίνονται το β και το γ.

Γ. «Διαπόμπευση, με σκοπό να αποδεχθούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης»: Δηλαδή οι 125 ελεγκτές αντιστέκονται στην ιδιωτικοποίηση και γι’ αυτό γίνεται η διαπόμπευσή τους.

Δ. Είδος απολογίας συνδικαλιστών προς τους εργαζόμενους - χρήστες του μετρό.

Παράγωγες σκέψεις

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και το ΔΣ της ΣΤΑΣΥ έβαλαν τους μπαχαλάκηδες να κάνουν τις καταστροφές στο Μοναστηράκι και τους αναρχικούς να «κρεμάσουν» στο ίντερνετ τους 125 ελεγκτές, επειδή αυτοί οι τελευταίοι αντιστέκονται στην ιδιωτικοποίηση του μετρό.

Κι ακόμα, η αύξηση του εισιτηρίου έγινε ενόψει της ιδιωτικοποίησης (μόνο που δεν προβλέπεται καμιά ιδιωτικοποίηση).

Εξάλλου εμείς οι συνδικαλιστές που βγάζουμε την ανακοίνωση έχουμε διάφορα «κεκτημένα», ενώ εσείς που μετακινήστε δεν έχετε και σας δυσκολεύουμε να πάτε στη δουλειά σας, αλλά παρόλα αυτά «σας θεωρούμε συναδέλφους με κοινά αιτήματα και αγώνες».

Τέλος, επειδή ισχύουν κατά πλήρη λογική αναγκαιότητα όλα τα παραπάνω, απεργούμε. Τι δεν καταλαβαίνεις;

Συμπέρασμα

Αχταρμάς, κινδυνολογία, ετσιθελισμός, αυταπόδεικτες «αλήθειες», απουσία σχέσης αιτίου - αιτιατού, διαζύγιο με την κοινή λογική. Και όσο για τη κήρυξη της απεργίας, «κουκιά ξέρω, κουκιά μολογάω»: αυτό ξέρω να κάνω, αυτό κάνω. (Άσε που την κολλάω και στο τριήμερο της 25ης Μαρτίου, όλο και κάποιοι θα ωφεληθούν. Τι με νοιάζουν εμένα οι Βρυξέλλες. Η απεργία είναι «ιερό» δικαίωμα).

Υστερόγραφο

Τι θα μπορούσε να κάνει ένα σοβαρό σωματείο (αν υποθέσουμε ότι υπάρχει πράγματι τέτοιο είδος): Να μιλήσει συγκεκριμένα για τα δύο μοναδικά πραγματικά στοιχεία που τώρα απλά λανθάνουν στην ανακοίνωση (καταστροφές στο Μοναστηράκι - δημοσιοποίηση των 125 ονομάτων) και να υποβάλει μήνυση και αγωγή κατ’ αγνώστων. Λέμε, τώρα.

Εξάλλου, και η «πολιτική ηγεσία των συγκοινωνιών» θα μπορούσε, εξίσου καλά, να υποβάλει μήνυση και αγωγή εναντίον του σωματείου, επειδή αυτό τη θεωρεί «ηθικό αυτουργό» για τα παραπάνω. Λέμε, τώρα.


d.fyssas@gmail.com

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.