Πολιτικη & Οικονομια

Μουζάλας: Σε ένα μήνα ο καταυλισμός της Ειδομένης θα έχει διαλυθεί

Τι είπε ο υπουργός Μετανάστευσης στη Βουλή

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε ένα μήνα ο de facto καταυλισμός της Ειδομένης θα έχει διαλυθεί, διαβεβαίωσε ο υπουργός από το βήμα της Βουλής, 

Ο κ. Μουζάλας παραδέχτηκε ότι θα μπορούσε αυτό να είχε γίνει και νωρίτερα «αλλά αυτά τα πράγματα δεν γίνονται με μαγικά ραβδιά».

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε καλές συνθήκες, δηλαδή την εντύπωση ότι στην Ειδομένη θα φτιάξουμε camp» εξήγησε ο υπουργός σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα εξελίσσετο σε ένα «νέο Καλαί, μία πηγή ανωμαλίας».

Παράλληλα αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε πρόσκληση στους μετανάστες – πρόσφυγες να έρθουν στην Ελλάδα, λέγοντας: «Δεν είπαμε ποτέ ανοίξαμε και σας περιμένουμε». «Η Γερμανία – αντέτεινε – είναι που έλεγε ότι θέλει 1.200.000 πρόσφυγες. Υπερτιμάτε την κυβέρνηση και τις δυνατότητές μου» ανέφερε ο ίδιος απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, με την έννοια ότι καμία ενέργεια εκατέρωθεν δεν θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την σημερινή κατάσταση.

Για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ο Γ. Μουζάλας σημείωσε ότι «η κυβέρνηση είχε στρατηγική για το θέμα» και επανέλαβε ότι είναι «δύσκολη αλλά η καλύτερη δυνατή» ζητώντας από την αντιπολίτευση να βάλει πλάτη για να εφαρμοσθεί.

«Σε αυτή την φάση είναι η μόνη λύση», υπογράμμισε.

Επίσης είπε ότι η κυβέρνηση ουδέποτε ήθελε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ αλλά κατέφυγε σε αυτή τη λύση για να αντιμετωπίσει το παιχνίδι ανταλλαγής ευθυνών σε βάρος της χώρας και της Frontex για το ζήτημα της φύλαξης των συνόρων.

Παραδέχτηκε εξάλλου ότι η Αμυγδαλέζα δεν έκλεισε ποτέ, απλώς υπολειτουργεί όλο αυτό το διάστημα, με λιγότερο προσωπικό. Ο Γ. Μουζάλας αρνήθηκε τέλος ότι φταίει η κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχουν μειωθεί οι ροές μεταναστών και προσφύγων: «Επιρρίψτε την ευθύνη στο ΝΑΤΟ αν θέλετε αλλά βοηθήστε να στραφεί το ενδιαφέρον στην Τουρκία».