Πολιτικη & Οικονομια

ΔΝΤ: Πρόοδος στο φορολογικό - Σενάριο «βόμβα» για αφορολόγητο στις 4.500 ευρώ

Ικανοποιημένο το Ταμείο στο ασφαλιστικό

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σημαντική πρόοδο στο φορολογικό και το ασφαλιστικό σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε ανακοίνωσή του, εκτιμώντας ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ σε επίσημη ανακοίνωσή του, αναφέρει: «Η Αποστολή ήταν παραγωγική. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον, η αποστολή σημείωσε σημαντική πρόοδο σχετικά με τις βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν κατά το διάλειμμα των εορτών του Πάσχα. Οι επικεφαλής της Αποστολής θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου για να επαναλάβουν τις συνομιλίες με σκοπό να τις ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό».

Για πρόοδο έκαναν λόγο την Κυριακή και εκπρόσωπος της Κομισιόν, αλλά και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σενάριο-βόμβα για επιβολή ενιαίας κλίμακας στα εισοδήματα

Την ίδια ώρα, σαν βόμβα έσκασε το σενάριο που θέλει να έχει πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές το ενδεχόμενο επιβολής ενιαίας κλίμακας στα εισοδήματα, αλλά και για πρόταση του Ταμείου για αφορολόγητο στις 4.500 ευρώ.

Σύμφωνα με το Mega, εξετάζεται η επιβολή ενιαίας κλίμακας στα εισοδήματα που στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα αθροίζονται όλα τα εισοδήματα, δηλαδή μισθωτές υπηρεσίες και μπλοκάκια. Έτσι, θα μπαίνουν όλοι σε μία νέα κλίμακα, η οποία, όμως, έχει πολύ υψηλότερους συντελεστές.

Με βάση τη νέα πρόταση, ένας εργαζόμενος που έχει εισόδημα 25.000 ευρώ από μισθωτές εργασίες και 15.000 εισόδημα από μπλοκάκι, δηλαδή συνολικό εισόδημα ύψους 40.000 ευρώ ετησίως, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 11.000 ευρώ. Ο αντίστοιχος φόρος που είχε πληρώσει πέρυσι για το ίδιο εισόδημα, ανέρχονταν σε 7.700 ευρώ, όπως μετέδωσε το Mega.

Επιπλέον, υπάρχουν πληροφορίες περί αλλαγών και στην έκτακτη εισφορά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, το ΔΝΤ πρότεινε μείωση του αφορολογήτου ορίου των μισθών και των συντάξεων από τα 9.545 στα 4.500 ευρώ.  

Η απαίτηση αυτή από την πλευρά του ΔΝΤ ήταν και η αιτία για την οποία η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αντέδρασε έντονα την περασμένη Παρασκευή, φθάνοντας στο σημείο να επιτεθεί φραστικά στο Ταμείο με την επισήμανση ότι «οι ισχυρισμοί των στελεχών του αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική» και ότι «ο... παραδοσιακός υποστηριχτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!».

Τυχόν εφαρμογή της πρότασης αυτής του ΔΝΤ θα είχε ως συνέπεια ακόμη και εργαζόμενοι με μισθούς πείνας της τάξεως των 350-400 ευρώ να πληρώνουν φόρο εισοδήματος!

Κατρούγκαλος: «Κλείδωσε» στα 384 ευρώ η εθνική σύνταξη

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε μετά το τέλος της τελευταίας του συνάντησης με τους θεσμούς πως είναι δεδομένη η διατήρηση της Εθνικής Σύνταξης στα 384 ευρώ με 20ετία, αλλά και η διάσωση των κύριων συντάξεων, ενώ η προσωπική διαφορά συζητείται μόνο για «τεχνικά θέματα».

Αντίθετα υπάρχει απόκλιση στα ποσοστά αναπλήρωσης. Επί του θέματος ο υπουργός σημείωσε ότι το πόσο αναλογικό θα είναι το σύστημα είναι απόφαση της ελληνικής πλευράς. «Δεν συγκυβερνούμε και δεν υπάρχει δέσμευση που να απορρέει από το μνημονίο», είπε χαρακτηριστικά.

Παραμένει η διαφορά και στο θέμα της αύξησης των εισφορών, με το ΔΝΤ να εμφανίζει και σε αυτό το σκέλος τις μεγαλύτερες ενστάσεις. Σημειώνεται ότι αν δεν περάσει το μέτρο η κυβέρνηση θα κληθεί να προχωρήσει σε περικοπές έως 600 εκατ. ευρώ στις επικουρικές.

Σύμφωνα με τον ίδιο με τις κυβερνητικές προτάσεις πιάνεται ο στόχος για 1% του ΑΕΠ συν τη προβολή για επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ έως το 2018 με την ωρίμανση των μέτρων.