- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο Σταύρος Θεοδωράκης επισκέφθηκε πρόσφυγες στα Διαβατά (εικόνες)
Είδε ανοργανωσιά και χάος από το κράτος, αλλά είπε ότι και οι ευρωπαϊκοί λαοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους
Έκκληση προς τους ευρωπαϊκούς λαούς να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους απέναντι στους πρόσφυγες απηύθυνε ο Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος το πρωί του Σαββάτου επισκέφθηκε με στελέχη και μέλη της Κοινότητας Νέων του Κινήματος, το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων στα Διαβατά.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού περιηγήθηκε στο Κέντρο, μπήκε στις σκηνές των προσφύγων και συζήτησε μαζί τους για όλα αυτά που έζησαν αλλά και για αυτά που περιμένουν. Το μόνιμα επαναλαμβανόμενο ερώτημα των προσφύγων από την Συρία είναι πότε θα ανοίξουν τα σύνορα για να μπορέσουν να κατευθυνθούν στην Γερμανία. Οι περισσότεροι είναι ήδη ένα μήνα στην Ελλάδα και πλήρωσαν από 600 μέχρι 1000 δολάρια ο καθένας στους διακινητές για να τους περάσουν στα ελληνικά νησιά.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στους δημοσιογράφους επεσήμανε για άλλη μια φορά την ανοργανωσιά και το χάος που επικρατεί μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών, εξήρε όμως την δράση μεμονωμένων προσώπων από πολλές υπηρεσίες και από τις ΜΚΟ που παρέχουν βοήθεια στους χιλιάδες των προσφύγων και των μεταναστών. Όπως χαρακτηριστικά είπε «Θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Προς το παρόν βέβαια τις ευθύνες τις έχουν αναλάβει η Μαρία, ο Κώστας, ο Σάκης, η Νανά- οι εθελοντές. Δυστυχώς νομίζω ότι το πρόβλημα της έλλειψης συντονισμού όλων των υπηρεσιών από το κράτος παραμένει».
Τον επικεφαλής του Ποταμιού συνόδευε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο Δημήτρης Αρετάκης και η Νίκη Κωνσταντίνου-Σγουρού από τις Κοινότητες Νέων του κινήματος, ο Σπύρος Πέγκας, αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού και ο Γιώργος Τσαούσης συντονιστής του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Όπως είπε ο προσωρινά υπεύθυνος για το Κέντρο Μετεγκατάστασης Σάκης Παπαθεμελής, ενημερώνοντας την αντιπροσωπεία του Ποταμιού: «η χώρα χρειάζεται μόνιμες δομές φιλοξενίας και ένα συμπαγές συντονιστικό κέντρο καθότι οι πρόσφυγες θα μείνουν εδώ για μήνες και οι προσπάθειες των εθελοντών όσο φιλότιμες και αν είναι δεν αρκούν». Η αντιπροσωπεία του Ποταμιού συνεχάρη τα στελέχη του στρατού που φροντίζουν για τις υποδομές του Κέντρου όπως και τα στελέχη των ΜΚΟ για την προσφορά τους στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Η πλήρης δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της επίσκεψης του και ενώ πια είχε αρχίσει να βρέχει στην περιοχή των Διαβατών είναι: «Οι Έλληνες κάνουν το χρέος τους. Το θέμα είναι να κάνουν και οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης το χρέος τους γιατί το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Ξεπερνά τις δικές μας δυνάμεις. Είμαστε ένα πολύ μικρό κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Προς το παρόν βέβαια τις ευθύνες τις έχουν αναλάβει η Μαρία, ο Κώστας, ο Σάκης, η Νανά- οι εθελοντές. Δυστυχώς νομίζω ότι το πρόβλημα της έλλειψης συντονισμού όλων των υπηρεσιών από το κράτος παραμένει. Δεν είναι η στιγμή να πούμε λεπτομέρειες εδώ μπροστά στους πρόσφυγες αλλά νομίζω ότι χρειάζεται ένας κεντρικός σχεδιασμός.
Παρ' όλα αυτά τα παιδιά –οι εθελοντές, προσπαθούν και τα έχουν καταφέρει σ΄αυτές τις δύσκολες συνθήκες να διασφαλίσουν την αξιοπρεπή διαβίωση κάποιων προσφύγων και κάποιων μεταναστών. Για να τους καλύψουμε όλους χρειάζεται όμως μια πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια.
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ζουν σε συνθήκες πολύ προσωρινές και θέλω να ξέρω αν αυτό θα είναι για εβδομάδες ή για μήνες, γιατί δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στη Συρία καθώς πρέπει να συνεχίσουν να επιδιώκουν την ασφάλειά τους. Υπάρχουν δύο ενδιαφέρουσες επισημάνσεις και θα ήθελα να τις πω: Η πρώτη είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν κάποια στιγμή να γυρίσουν στη Συρία αλλά θα πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον κατάπαυση του πυρός και μια ελάχιστη ασφάλεια για τις οικογένειές τους. Δεν έρχονται στην Ευρώπη για να μείνουν μόνιμα. Και η δεύτερη είναι ότι θέλουμε μια απάντηση από τις μεγάλες χώρες –όπως η Γερμανία που φάνηκε στην αρχή να τους κλείνει το μάτι και να τους λέει ελάτε στην Ευρώπη- πότε θα μπορέσουν να ταξιδέψουν. Και αυτή η απάντηση πρέπει να δοθεί».
Από την πλευρά του ο Γιάννης Μπουτάρης ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει «από τον υπεύθυνο του στρατοπέδου να κάνει μια λίστα των δεξιοτήτων που έχουν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στα Διαβατά -μπορεί να έχει ηλεκτρολόγους, μαραγκούς, δασκάλους- για να δούμε πώς μπορούμε να τους απασχολήσουμε για να έχουν μια δημιουργική απασχόληση και να πληρώνονται φυσικά αλλά και να εξυπηρετούν ανάγκες του δήμου».
Μονομερής ενέργεια η συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας
«Μονομερή ενέργεια», χαρακτήρισε ο Σταύρος Θεοδωράκης τη συμφωνία μεταξύ της Ιταλίας και της Αλβανίας που προβλέπει την παρουσία Ιταλών αστυνομικών που θα κάνουν περιπολίες στην Αλβανοελληνική μεθόριο.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό FOCUS FM 103,6 της Θεσσαλονίκης και τον Δημήτρη Βενιέρη, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι «δεν κινδυνεύουμε από τους Ιταλούς αστυνομικούς που θα έρθουν στα σύνορά μας» πρόσθεσε όμως ότι «είναι μια προσβολή των δικών μας δυνατοτήτων. Υποτίθεται ότι η Ιταλία έχει ζήσει το προσφυγικό πρόβλημα, έχει μια κυβέρνηση που είναι θετική σε μια αριστερή λογική, ο Ρέντσι θεωρήθηκε σύμμαχος του κ. Τσίπρα αλλά ούτε αυτούς καταφέραμε να έχουμε στο πλευρό μας.
»Προτιμούν οι Ιταλοί να συνεργάζονται με τους Αλβανούς, παρά να συνεργάζονται με τους Έλληνες. Τι άλλο χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με την πολιτική του κ. Τσίπρα στο εξωτερικό;
»Εδώ και ένα χρόνο το λέω: δεν αντιμετωπίζει καμία χώρα ένα τέτοιο πρόβλημα αν δεν υπάρχει ένα ενιαίο συντονιστικό κέντρο. Χρειάζεται ένας ισχυρός υπερυπουργός ο οποίος θα προσπαθούσε να συντονίσει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό τις δυνάμεις της χώρας».
Αναφερόμενος στο προσφυγικό εξήγησε ότι δεν υπάρχει συνολικός σχεδιασμός. «Είναι αυτό που έλεγε προχθές ένας ξένος δημοσιογράφος: ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κράτος. Είναι άσχημο αυτό να λέγεται στο εξωτερικό αλλά είναι πιο άσχημο το ότι μάλλον κάπως έτσι είναι τα πράγματα στην Ειδομένη», πρόσθεσε. Είπε, ότι δεν θα έδινε χρήματα στην κυβέρνηση για τους πρόσφυγες. «Το πολύ -πολύ να έπαιρνε μερικούς "Καρανίκες" ακόμα στα γραφεία στρατηγικού σχεδιασμού, ανέφερε και συνέχισε: «Σε όλα τα κράτη η αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών γίνονται από ΜΚΟ, σημασία έχει όμως να υπάρχει κατ' αρχήν ένας κρατικός συντονισμός. Να ξέρουν για ποιες ΜΚΟ μιλάνε, ώστε τα λεφτά να πηγαίνουν σε ανθρώπους που έχουν προσφέρει και στο παρελθόν και όχι γενικώς και αορίστως να μοιράζουν λεφτά στις ΜΚΟ».
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Ποταμιού «η Ελλάδα έχει ένα δίλημμα. Ανθρωπισμός και ασφάλεια – ανθρωπισμός για τους πρόσφυγες και ασφάλεια για τους κατοίκους – και από την άλλη το χάος του 2015. Το χάος που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στη μεταναστευτική πολιτική. Αυτό είναι το δίλημμα».
Πρόσθεσε δε, ότι η Ελλάδα, υποχρεούται ως μέλος της Ευρώπης να συνεισφέρει, όσα συνεισφέρουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, στους πρόσφυγες. Το Ποτάμι πρότεινε συνέχισε, κάτι «που έχει δεχτεί και ο πρωθυπουργός για τον διαχωρισμό των προσφύγων από τους μετανάστες με τους δεύτερους να επιστρέφουν είτε στην Τουρκία, είτε στη χώρα προέλευσής τους».
Σχολιάζοντας την πιθανότητα άσκησης βέτο, στο πλαίσιο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε πρόκειται για «δίκοπο μαχαίρι».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στον Focus fm 103,6, τόνισε επίσης οι λύσεις έρχονται από τους ανθρώπους. Δώσε το καλύτερο σχέδιο σ’ έναν ανίκανο άνθρωπο. Από την πρώτη μέρα που μπήκα στην πολιτική φωνάζω ότι οι λύσεις είναι οι άνθρωποι. Κάποιοι αντίπαλοί μας λένε ότι αυτό είναι απολιτικό, αλλά εγώ πιστεύω ότι είναι η πιο πολιτική κουβέντα. Αν επιλέξεις έναν λάθος άνθρωπο δε θα έχεις ποτέ λύσεις.
Φωτογραφίες: Σάκης Γιούμπασης