- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Φίλης: Ή αλλάζουν ή καταργούνται τα Θρησκευτικά
«Είμαστε σε διάλογο με εκπροσώπους της Εκκλησίας»
Για να παραμείνει ως μάθημα και μάλιστα υποχρεωτικό αυτό των θρησκευτικών θα πρέπει να αλλάξει, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στην Καθημερινή. Ο υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι το μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να πάψει να είναι ομολογιακό και να γίνει μάθημα γνώσης των θρησκειών, με έμφαση στην ιδιαίτερη παρουσίαση του πολιτισμικού ρόλου της Ορθοδοξίας στη χώρα μας. Όπως αναφέρει στη συνέντευξή του ήδη στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έχουν εκπονηθεί πιλοτικά προγράμματα, προκειμένου τα Θρησκευτικά να πάψουν να είναι ομολογιακό μάθημα. «Είμαστε σε διάλογο με εκπροσώπους της Εκκλησίας. Είναι προφανές ότι η αναμόρφωση των Θρησκευτικών είναι προϋπόθεση για να παραμείνουν υποχρεωτικό μάθημα», συμπλήρωσε ο κ. Φίλης.
Στην ερώτηση αν οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αποδέχονται τις επισκέψεις μητροπολιτών και ιερέων στα σχολεία, ο υπουργός Παιδείας παρέπεμψε στους διευθυντές και στους συλλόγους διδασκόντων, οι οποίοι βάσει νόμου εγκρίνουν την είσοδο τρίτων «για να μετέχουν σε εκδηλώσεις και όχι μαθήματα».
Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «το υπουργείο δεν μπορεί να επιτρέπει σε οποιονδήποτε ιδιώτη ή φορέα να παρεμβαίνει στη διδασκαλία, να υποκαθιστά στο μάθημα τους εκπαιδευτικούς και πολύ περισσότερο να ”συνδιδάσκει” ή να “επιτηρεί” εκπαιδευτικούς».
Ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε νέο νόμο για τα ιδιωτικά σχολεία. «Με ρητή συνταγματική επιταγή αποτελούν τμήμα του ενιαίου εκπαιδευτικού συστήματος παρέχοντας το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης υπό την εποπτεία του κράτους. Ως εκ τούτου είναι αναγκαίο οι δράσεις τους, τα τυπικά προσόντα και οι εργασιακές σχέσεις των διδασκόντων να βρίσκονται υπό την εποπτεία των εκπαιδευτικών αρχών και όχι του υπουργείου Εργασίας ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι απολύσεις στα ιδιωτικά πρέπει να είναι αιτιολογημένες, όπως εξάλλου προβλέπει ο Αναθεωρημένος Ευρωπαϊκός Χάρτης Δικαιωμάτων που εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Βουλή», δήλωσε ο κ. Φίλης, συμπληρώνοντας ότι σύντομα θα πάει η σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.
Φωτογραφία: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ