- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Κύπελλο ε; Να!
Και στο ποδόσφαιρο (όπως παντού) η κυβέρνηση απλώς δεν έχει κανένα σχέδιο
84ο λεπτό του ημιτελικού κυπέλλου ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός. Οι –σαφώς καλύτεροι– Πειραιώτες προηγούνται με 2-1. Το γήπεδο της Τούμπας βράζει, κυρίως εναντίον του άπειρου προπονητή των γηπεδούχων, Κροάτη Ιγκόρ Τούντορ αλλά και της διοίκησης. Εκείνη τη στιγμή όμως, ο ικανότατος Σλοβάκος επιθετικός του ΠΑΟΚ, Ρόμπερτ Μακ, ξεφεύγει από την ερυθρόλευκη άμυνα και ανατρέπεται από τον τερματοφύλακα Στέφανο Καπίνο. Πέναλτι και αποβολή που δεν δίνονται από το διαιτητή Παππά, ο οποίος πάντως, μέχρι εκείνη τη στιγμή, μάλλον έχει δυσαρεστήσει τον Ολυμπιακό, τόσο για την μη υπόδειξη πέναλτι σε «περίεργη» φάση με πρωταγωνιστή τον Κώστα Φορτούνη όσο και για την επιλογή του να μη διακόψει το παιχνίδι όταν ο Πορτογάλος προπονητής των φιλοξενουμένων, Μάρκο Σίλβα δέχτηκε ένα γεμάτο μπουκάλι νερό στην πλάτη του. Οι οργισμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ μπουκάρουν στον αγωνιστικό χώρο και το ματς διακόπτεται οριστικά.
Συνηθισμένη περιγραφή ποδοσφαιρικού αγώνα στην Ελλάδα, σχεδόν από τότε που υπάρχει ποδόσφαιρο. Ακόμα πιο συνηθισμένες οι αντιδράσεις της Πολιτείας που ακολουθούν με αναβολές αγωνιστικών, πύρινες δηλώσεις, και υποσχέσεις για πάταξη της γηπεδικής βίας και της διαφθοράς. Το αποτέλεσμα φυσικά, πάντα μηδέν εις το πηλίκον.
Αυτό όμως που έπραξε η κυβέρνηση, διά χειρός του αρμόδιου υπουργού Σταύρου Κοντονή, πραγματικά δεν έχει προηγούμενο: Κύπελλο Ελλάδας 2015-2016 R.I.P.! Ναι, φίλοι μου. Για πρώτη φορά, μετά από πάνω από μισό αιώνα, η δεύτερη σημαντικότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση της χώρας δεν θα ολοκληρωθεί. Γιατί; Μα για να τιμωρηθούν οι ανεγκέφαλοι που κάνουν τα επεισόδια! Με άλλα λόγια, ο Ολυμπιακός (του οποίου οι ποδοσφαιριστές έτρεχαν να ξεφύγουν από τα χουλιγκάνια που έκαναν το ντου ενώ προέβαλλε και ως αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του κυπέλλου), η ΑΕΚ (φαβορί στον δεύτερο ημιτελικό και με καλές πιθανότητες για κατάκτηση του επάθλου – αν κρίνουμε από τον πρόσφατο αγώνα πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό) και –κυρίως– ο ιστορικός Ατρόμητος Αθηνών ο οποίος, μετά από μια επική πρόκριση σε βάρος του Παναθηναϊκού, βρισκόταν ένα βήμα πριν την εξασφάλιση της συμμετοχής του στο Europa League της επόμενης χρονιάς, καθώς θα αντιμετώπιζε στον τελικό τον πρωταθλητή Ολυμπιακό. Μια θέση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις η οποία ενδεχομένως να καταλήξει στο «θύτη» ΠΑΟΚ ο οποίος είναι και η μόνη ομάδα που, ενδεχομένως, να ευνοηθεί από αυτή την ιστορία!
Το απόλυτο θύμα της απόφασης Κοντονή είναι το, καταταλαιπωρημένο, ελληνικό ποδόσφαιρο.Το ελληνικό ποδόσφαιρο το οποίο διασύρεται για δεύτερη φορά διεθνώς μετά από τη σύγκρουση του Κοντονή με UEFA και FIFA, πριν μερικούς μήνες, η οποία λίγο έλειψε να οδηγήσει τις ελληνικές ομάδες εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Ένας κίνδυνος που επανεμφανίστηκε μετά την ετσιθελική κίνηση διακοπής του κυπέλλου και την, εύλογη, αντίδραση της ΕΠΟ.
Για ποιο λόγο λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο ο υφυπουργός Αθλητισμού; Προσωπικά πιστεύω πως δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Χ ή του Ψ συλλόγου. Άλλωστε, μέσα σε ένα χρόνο ο Κοντονής έχει κατορθώσει να αδικήσει και να εξοργίσει όλες ανεξαιρέτως τις μεγάλες ομάδες της χώρας. Μια ερμηνεία είναι το μίσος που τρέφει ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ για τον επαγγελματικό αθλητισμό. Το γεγονός ότι αθλητικοί σύλλογοι είναι και Ανώνυμες Εταιρίες ακούγεται υπερβολικά «νεοφιλελεύθερο» και μόνη λύση θα ήταν μια επιστροφή στον αγνό και άδολο ερασιτεχνισμό. Σας φαίνεται απλοϊκό; Τραβηγμένο; Ίσως. Από τον Ιανουάριο του 2015 και δώθε όμως τίποτα δεν είναι σε θέση να μας προκαλέσει έκπληξη.
Το πιο πιθανό πάντως είναι πως και στο ποδόσφαιρο (όπως παντού) η κυβέρνηση απλώς δεν έχει κανένα σχέδιο. Κινείται στα τυφλά, αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα, αδιαφορώντας για την επόμενη μέρα. Συνεχίζει δηλαδή με συνέπεια το καταστροφικό της έργο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε εξέλιξη πρόγραμμα 500.000 ωφελούμενων για αναβάθμιση δεξιοτήτων και επανακατάρτιση
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μιλάει για τις δυσκολίες αλλά και την πρόοδο της κοινωνικής πολιτικής
Τα λάθη και η πελατειακή νοοτροπία είδαμε πού μας οδήγησαν. Οι επιλογές που γίνονται σήμερα θα καθορίσουν αν θα αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση ή αν θα ξαναμπούμε στον φαύλο κύκλο.
Τι προβλέπεται για την κύρια σύνταξη και τη προσωπική διαφορά
Το μήνυμα προς τους αγρότες - Τι λέει για τους οδικούς αποκλεισμούς
Τι θα παρέχει στους δικαιούχους
«Με ευθύνη της κυβέρνησης, έχουν χαθεί πόροι δισεκατομμυρίων για τον πρωτογενή τομέα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
«Η Αθήνα δεν αντέχει άλλες χαμένες χρονιές» σημειώνει η «Αθήνα Ψηλά»
Στόχος η πλήρης εξόφληση των διακρατικών δανείων του Μνημονίου έως το 2031
Οι ημερομηνίες πληρωμής των τριών δόσεων
Επενδύσεις 420 εκατ. ευρώ και νέοι κανόνες στον σιδηρόδρομο με αυστηρότερες ρήτρες
Στην Ιερουσαλήμ ο πρωθυπουργός για την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ
Υπεγράφη συμφωνία ανάμεσα σε Hellenic Train και Alstom
Τα ονόματα που θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος
Αφορά την προκήρυξη 1Κ/2024
Ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα η πιλοτική εγκατάσταση καμερών
«Δεν είναι ασφαλής ένας δρόμος που στη μία του άκρη είναι παρκαρισμένα τρακτέρ», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Έως 5 Ιανουαρίου 2026 οι αιτήσεις
«Η ιστορία αυτή δεν μπορεί να διαγραφεί ούτε να παραχαραχθεί», σημειώνει ο ευρωβουλευτής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.