Διάλογος για την Παιδεία μετ’ εμποδίων και... αριστερών προσήμων
Μια αποκαλυπτική συζήτηση στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής
Σε μια δαιδαλώδη και χαοτική διαδικασία εξελίσσεται ο διάλογος για την Παιδεία που εγκαινίασε η κυβέρνηση. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η συζήτηση γίνεται σε διάφορα επίπεδα και θεσμούς –Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, Εθνική Επιτροπή Διαλόγου, Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Πλατφόρμα Διαλόγου, διάφορες υποεπιτροπές–, όλα σε μια παράλληλη και ασύμπτωτη πορεία μετ’ εμποδίων και... καταλήψεων, είναι που ανακύπτουν πρωτόγνωρες θεωρίες για «Παιδεία με αριστερό πρόσημο» και άλλα ιδεολογικά μετερίζια... Ενδεικτική είναι η συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών υποθέσεων την περασμένη Τρίτη, για τον ορισμό του κ. Νίκου Θεοτοκά ως προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ). Οι αναφορές στα «αριστερά πρόσημα» οδήγησαν την ανάγνωση των πρακτικών της συνεδρίασης που είναι ενδεικτικά των αντιλήψεων αλλά και του είδους του διαλόγου που υποτίθεται ότι θα συντείνει σε προτάσεις αναβάθμισης της εκπαίδευσης. Μάλιστα τα περιθώρια στενεύουν δραματικά, καθώς στις 15 Απριλίου έρχεται κλιμάκιο του ΟΟΣΑ για την αξιολόγηση των προτάσεων που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση.
Ας ξεναγηθούμε σε ορισμένες στιγμές του διαλόγου στην Επιτροπή της Βουλής για να αντιληφθούμε πού πάει ο διάλογος αυτός.
Η κ. Μερόπη Τζούφη, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, αποκάλεσε τον κ. Θεοτικά «ευπατρίδη από τη γενιά των μορφωμένων ανθρώπων της ανανεωτικής Αριστεράς», αλλά δεν σταμάτησε εκεί. «Στη σημερινή φάση που η Αριστερά βρέθηκε στην εξουσία, όπου η σκληρή πραγματικότητα έχει διαλύσει πολλές αλήθειες και πιθανόν κάποιες αυταπάτες, νομίζω ότι είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να διαχειριστεί από αυτό το πόστο, τον Εθνικό διάλογο για την Παιδεία, από αυτή την πιο κεντρική θέση, χωρίς ψευδαισθήσεις. Βεβαίως, αν προκάνουμε, αφού η Παιδεία είναι και επιλέγεται ως πεδίο οξείας ιδεολογικής αντιπαράθεσης αλλά και επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων». Ωστόσο για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και... ψευδαισθήσεις, κατέληξε: «Αγαπητοί συνάδελφοι, η συναίνεση είναι το ζητούμενο. Όμως, δεν είναι αυτοσκοπός»...
Το... αριστερό πρόσημο στην Παιδεία το έβαλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Εμμανουηλίδης με την παρέμβασή του: «Ας είμαστε συνεπείς τουλάχιστον με τον εαυτό μας, σε κάποιες κρίσεις που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Δεν είναι αδυναμία το να υπάρχει αριστερό πρόσημο στην παιδεία, γιατί το αριστερό πρόσημο στην παιδεία είναι αυτό που δίνει ποιοτικά χαρακτηριστικά στην κοινωνία»! Στη συνέχεια ήταν η σειρά της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας κ. Σίας Αναγνωστοπούλου να εντρυφήσει στα άδυτα της ιδεολογικής πάλης για την εκπαίδευση: «Η ιδεολογική αντιπαράθεση θεωρώ ότι αυτό είναι πολιτική ζωή... Σας ρωτώ, που οι περισσότεροι από εσάς, εάν όχι όλοι, γνωρίζετε, ο Μπαλιμπάρ ή ο Μπουρντιέ ή διάφοροι άλλοι μεγάλοι διανοητές, δεν είναι μεγάλου διαμετρήματος; Δεν είναι πολίτες οι οποίοι έχουν δώσει πάρα πολύ σημαντικά πράγματα, όχι μόνο στην Αριστερά, γενικά στο χώρο της Παιδείας, στο χώρο της σκέψης, στο χώρο της διανόησης, είχαν ή δεν είχαν ιδεολογικό πρόσημο;».
Εν μέσω... προσήμων, κ. Θεοτοκάς πάντως σε μία από τις τοποθετήσεις του αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, «ανεξάρτητο από την εκάστοτε κυβερνώσα συνθήκη, δηλαδή, από το κάθε κόμμα που είναι στην κυβέρνηση. «Άκουσα με πολύ ενδιαφέρον την τοποθέτησή σας περί ανεξάρτητου Ε.ΣΥ.Π.» του απάντησε η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Χαρά Κεφαλίδου, «αλλά θα ήθελα να μου απαντήσετε πώς θα μπορέσετε αυτό να το κάνετε πράξη με αριστερό πρόσημο στην παιδεία; Εγώ, έχω μεγάλη απορία... Θα σας πω κάτι το οποίο ζούμε εμείς τελευταία, ότι είναι πάρα πολύ σωστό να στηρίξουμε την ανεξαρτησία των θεσμών. Εδώ όμως, τελευταία, ξέρετε τι ζούμε; Μία απαξίωση, μία αποδόμηση, μία χειραγώγηση, ό,τι έχει θεσπιστεί τόσα χρόνια στις Ανεξάρτητες Αρχές, είτε είναι το Ε.Σ.Ρ. είτε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, είτε οι Ρυθμιστικές αρχές... αυτή η κυβέρνηση ενοχλείται από την ανεξαρτησία των Θεσμών».
Αυταπάτες προσφέρθηκε να διαλύσει και ο κ. Ιωάννης Δελής από το ΚΚΕ με την τοποθέτησή του: «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι για εμάς το ζήτημα της παιδείας είναι ταξικό, όπως και κάθε άλλωστε ζήτημα σε μια τάξη και κοινωνία. Εθνικό το βαφτίζει πάντοτε η κυρίαρχη τάξη για καλύψει τον ταξικό χαρακτήρα των επιλογών της και στο χώρο της εκπαίδευσης, οι οποίες, βεβαίως, την εξυπηρετούν και οι οποίες, συγκρούονται μετωπικά με τις λαϊκές ανάγκες στη μόρφωση».
Ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι σημείωσε πως «στο πρόσωπο του, καθόλα συμπαθέστατου θα έλεγα, κ. Θεοτοκά γίνεται μια επιλογή ενός φιλικά διακείμενου προσώπου προς την κυβέρνηση για το ρόλο του Προέδρου του Ε.ΣΥ.Π. Και αυτό το κρίνω από ένα άρθρο που είχε γράψει στην «Αυγή» στις 8/2/2015, λέγοντας: «Μετά τις πρόσφατες εκλογές η χώρα μας απέκτησε την καλύτερη, την ευρωπαϊκότερη και την πιο αδιάφθορη κυβέρνηση που είχε ποτέ».
Άκουσα και την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ να λέει «ότι ο χώρος μας θα είναι περήφανος», εννοώντας ποιον; Το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ ή το χώρο της εκπαιδευτικής κοινότητας;» αναρωτήθηκε η κ. Μαρία Αντωνίου, βουλευτής της ΝΔ.
Η συζήτηση θα συνεχιστεί στις επιτροπές, προφανώς προς αναζήτηση προσήμου...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πλάνο για τους ενοίκους μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα
«Κατέθεσα μήνυση διότι έχει πει πολλά συκοφαντικά ψέματα κατά εμού και ινστιτούτων που ίδρυμα πριν 33 χρόνια» ανέφερε.
Τι αποκαλύπτει ο δικηγόρος της πολιτικού για τον κοινό τους στόχο
Κάλεσμα στους υποστηρικτές του να δώσουν το «παρών» στην αυριανή εκδήλωση απεύθυνε ο Στέφανος Κασσελάκης
Οι Κυριακές με ανοιχτά καταστήματα
«Είναι σαφές ότι δεν σέβονται την ψήφο των πολιτών» δήλωσε για τις ανεξαρτητοποιήσεις Τζάκρη και Πούλου
Αιχμές από τον υποψήφιο για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές στην Κουμουνδούρου
«Τις ανεμογεννήτριες τις ξέρω πολύ καλά, με πίεζε ο χρόνος», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
«Μακάρι να επαναληφθεί και να ανανεωθεί η θητεία της» σημειώνει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
Ποιο είναι το σχέδιο δράσης για το 2025
«Ο Κώστας Καραμανλής τοποθετείται με ευπρέπεια», λέει ο Παύλος Μαρινάκης
Ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε μεν αλλά άφησε ανεξίτηλο λεκέ στο συλλογικό υποσυνείδητο
Η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς έχει κηρυχθεί μνημείο
«Αυτή είναι η επιτυχία της φορολογικής μας πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά
Όποιο και αν είναι το στιλ σας, το να προσθέσετε την ενσυναίσθηση στις τεχνικές σας, θα σας φέρει μόνο αύξηση πωλήσεων
«Εμείς ψυχραιμία»: Πώς σχολιάζει τις εξελίξεις για το κόμμα που γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής
Τι απάντησε στις κατηγορίες περί «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ»
Με αφορμή την έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από την αξιωματική αντιπολίτευση
Από την μικρασιατική καταστροφή και μετά, η Ελλάδα ασκεί την εξωτερική της πολιτική με μάλλον φοβικό τρόπο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.