- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Την προπερασμένη εβδομάδα διεξάγονταν στην Αθήνα δύο συνέδρια. Το ένα ήταν αυτό που ξέρει όλος ο κόσμος, της Νέας Δημοκρατίας.
Στο άλλο, του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S. με θέμα «Πόλη και Κλίμα, με το βλέμμα στην Κοπεγχάγη», συμμετέχουμε στέλνοντας το δικό μας μήνυμα για το περιβάλλον. Πώς να συμμετέχουμε όμως σε κάτι που δεν ξέρουμε; Τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν με το πρώτο, το ανούσιο. Το δεύτερο δεν μας απασχολεί. Αφορά τους μεγάλους. Μια δεύτερη βροχή όμως και πνίγηκαν πάλι άνθρωποι μέσα σε διάστημα δεκαπέντε ημερών. Δεκέμβρης μήνας και κυκλοφορούμε με κοντομάνικα. Βρέχει και πνιγόμαστε. Έχει καύσωνα και καιγόμαστε. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι που προβλέπουν οι επιστήμονες για το μέλλον. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Είναι ήδη γεγονός. Βρισκόμαστε μπροστά από μια κρίση μεγαλύτερη απ’ ό,τι έχουμε φανταστεί. Τα περιθώρια για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών στενεύουν δραματικά όσο οι κυβερνήσεις χρονοτριβούν χωρίς να αναλαμβάνουν ουσιαστική δράση. Είναι και ευθύνη όμως της κοινωνίας των πολιτών η ενημέρωση και η άσκηση πίεσης.
Μέσα στο 2009 έγιναν οι πιο κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το κλίμα, οι οποίες θα ολοκληρωθούν σύντομα στην Κοπεγχάγη. Υπουργοί περιβάλλοντος θα συναντηθούν στις 7 Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη, στη Σύνοδο του Ο.Η.Ε., προκειμένου να καταλήξουν στη συμφωνία που θα διαδεχτεί το Πρωτόκολλο του Κιότο. Η συμφωνία αυτή, παρότι είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχουμε για να ανατρέψουμε τις σημερινές αυξητικές τάσεις των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, δεν θα είναι εύκολη, αφού ως γνωστόν ο μεγαλύτερος ρυπαντής του πλανήτη, οι ΗΠΑ, δεν έχει δεσμευτεί και στην Ε.Ε. υπάρχει διγλωσσία.
Οι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν στην Κοπεγχάγη είναι κατά κύριο λόγο η μείωση των εκπομπών αερίου από τα ανεπτυγμένα κράτη. Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη θα πρέπει να επενδύσουν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Δράσεις για το μετριασμό των κλιματικών αλλαγών θα πρέπει να αναπτυχθούν και στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, που έχουν συνεχώς αυξανόμενους ρύπους, ενώ τα ανεπτυγμένα κράτη οφείλουν να υποστηρίξουν οικονομικά τον αναπτυσσόμενο κόσμο – που «πληρώνει» περισσότερο της συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, έχοντας τη μικρότερη ευθύνη.
Οι αποφάσεις της Κοπεγχάγης δεν αφορούν μόνο τους πολιτικούς ηγέτες – πρέπει να εκφράζουν την κοινωνία και τις ανάγκες των μελλοντικών γενεών. Οφείλουμε, επομένως, να συστρατευθούμε για να φέρουμε αποτέλεσμα. Ο ρόλος των ενεργών πολιτών στη συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης είναι καθοριστικός.