Πολιτικη & Οικονομια

Τι αλλάζει το χτύπημα στο Παρίσι

Προς πολιτικές ανακατατάξεις στην ΕΕ

67987-174763.jpg
Γιώργος Κύρτσος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
114130-226293.jpg

Το χτύπημα της ισλαμικής τρομοκρατίας στο Παρίσι αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές πολιτικές και διεθνοπολιτικές εξελίξεις.

Δεξιά δυναμική

Σε πολιτικό επίπεδο είναι πολύ πιθανόν να δημιουργηθεί μια δεξιά δυναμική στη βάση της προάσπισης της ασφάλειας των πολιτών.

Η Γαλλία πηγαίνει σε περιφερειακές εκλογές στις αρχές Δεκεμβρίου, οι οποίες αναμένεται να αναδείξουν πρώτη δύναμη την κεντροδεξιά του κ. Σαρκοζί και δεύτερη το Εθνικό Μέτωπο της κ. Λεπέν. Ο Νικολά Σαρκοζί, πρώην υπουργός Εσωτερικών μεταξύ των άλλων, υιοθετεί αυστηρές έως σκληρές θέσεις στα ζητήματα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της διαχείρισης του προσφυγικού, μεταναστευτικού. Επιδίωξή του είναι να περιορίσει την ανάπτυξη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Οι σοσιαλιστές βρίσκονται στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις και προσπαθούν να βελτιώσουν την προοπτική τους υιοθετώντας μέσω του πρωθυπουργού κ. Βαλς αλλά και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ολάντ ένα πρόγραμμα «νόμου και τάξης», δηλώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Η δεξιόστροφη δυναμική προβλέπεται να ενισχυθεί και στη Γερμανία, όπου η κοινή γνώμη στρέφεται ήδη κατά της καγκελαρίου κ. Μέρκελ θεωρώντας ότι η πολιτική της στο προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ιδιαίτερα φιλόδοξη και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα κοινωνικής συνοχής. Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών η δημοτικότητα των Χριστιανοδημοκρατών έπεσε από το 41% στο 34%, με μεγάλους κερδισμένους τους δεξιούς ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για τη Γερμανία οι οποίοι έχουν ανεβεί στο 10% εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη μαζική ενσωμάτωση των πολιτικών προσφύγων από τη Συρία.

Η μοναξιά της καγκελαρίου κ. Μέρκελ ενισχύεται και από την απόφαση των δεξιών ευρωσκεπτικιστών που επικράτησαν στις πρόσφατες εκλογές στην Πολωνία, να θέσουν τη χώρα εκτός του συστήματος των ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφύγων. Η προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση πλήρωσε ακριβά στις κάλπες την απόφασή της να συμμετάσχει η Πολωνία στην κατανομή των προσφύγων σε χώρες-μέλη της ΕΕ.

Τα γεγονότα του Παρισιού αναμένεται να ενισχύσουν το συντηρητικό ευρωσκεπτικισμό του Ντέιβιντ Κάμερον στο Ηνωμένο Βασίλειο και να αυξήσουν τα ποσοστά των υποστηρικτών του BRexit. Είναι γνωστό ότι τόσο ο κ. Κάμερον, ο οποίος επιδιώκει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ υπό όρους, όσο και οι αντιευρωπαίοι που υποστηρίζουν το Brexit, τάσσονται υπέρ των περιορισμών στη μετακίνηση εργαζομένων από άλλες χώρες της ΕΕ, προσφύγων και μεταναστών προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συμμαχία κατά των ισλαμιστών

Μετά το χτύπημα στο Παρίσι οι Ρώσοι δέχθηκαν, για πρώτη φορά επίσημα, ότι η έκρηξη στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο ρωσικού αεροσκάφους, με 224 νεκρούς, οφείλεται σε βομβιστική ενέργεια των ισλαμιστών. Είναι φανερό ότι όσο το ισλαμικό κράτος πιέζεται στα πεδία των μαχών στο Ιράκ και στη Συρία τόσο θα κλιμακώνει τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των αντιπάλων του. Πρώτα είχαμε το προεκλογικό χτύπημα στην Άγκυρα, με πάνω από 100 νεκρούς. Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα ενισχύεται το σενάριο της τιμωρίας των Κούρδων από τους ισλαμιστές οι οποίοι έχουν υποστεί σημαντικές στρατιωτικές ήττες από τους Κούρδους μαχητές στη Συρία και το Ιράκ. Στη συνέχεια είχαμε την ανατίναξη εν πτήσει του ρωσικού αεροσκάφους με το σκεπτικό ότι ο πρόεδρος Πούτιν στηρίζει, με την πολεμική αεροπορία της Ρωσίας, την άμυνα του καθεστώτος Άσαντ έναντι των ισλαμιστών. Στη Βυρηττό είχαμε βομβιστική ενέργεια με πάνω από πενήντα νεκρούς, σε περιοχή που ελέγχεται από την οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία και αυτή συμμετέχει στον πόλεμο κατά των ισλαμιστών στη Συρία.

Οι ισλαμιστές χτύπησαν στο Παρίσι με το σκεπτικό ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Ολάντ έχει διατάξει αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων του ισλαμικού κράτους στη Συρία και στο Ιράκ.

Η διεθνής εκστρατεία των ισλαμιστών τρομοκρατών και το χτύπημα στο Παρίσι δημιουργούν νέες διεθνοπολιτικές συμμαχίες. Η Ρωσία και η Γαλλία –σε μικρότερο βαθμό συνολικά η ΕΕ– προσπαθούν να βάλουν σε δεύτερη μοίρα τις διαφορές τους για την Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία και να συντονίσουν τη διπλωματική και στρατιωτική τους προσπάθεια εναντίον του Iσλαμικού Kράτους. Στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών που αναζητούν μια λύση στο πρόβλημα της Συρίας, στη Βιέννη, αποφασίστηκε να επιχειρηθεί η εξομάλυνση της κατάστασης και η μετατροπή των ισλαμιστών σε μοναδικό στόχο των αντιμαχόμενων φατριών ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για διενέργεια ελεύθερων εκλογών στη Συρία, το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες η εκατόμβη του Παρισιού να οδηγήσει σε καλύτερη συνεννόηση μεταξύ Ρωσίας, ΕΕ και ΗΠΑ και να δημιουργήσει δυναμική τερματισμού του εμφυλίου στη Συρία μέσα από τη στρατιωτική ήττα του Iσλαμικού Kράτους. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.