Πολιτικη & Οικονομια

Το κάνουν και αυτό επί χρόνια: βάζουν ΦΠΑ στο φόρο!

Ελάχιστο αποτέλεσμα μπορούν να έχουν οι λιγοστές φιλελεύθερες φωνές... 

Νίκος Κτιστάκης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το να κλέβει το κράτος τους πολίτες του έχει γίνει στη χώρα μας τόσο φυσιολογικό και αναμενόμενο που δεν απασχολεί ιδιαίτερα κανέναν. Μετά από χρόνια κλεψιάς, υπερφορολόγησης, κοροϊδίας και εμπαιγμού, έχουμε υιοθετήσει στάσεις απάθειας, αδιαφορίας και αποδοχής. Τελευταία γίνεται μεγάλη συζήτηση για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και το βοδινό κρέας, αλλά κανείς δεν ασχολείται με το γεγονός πως το κράτος επιβάλλει 23% ΦΠΑ στο φόρο!

Πάρτε για παράδειγμα ένα λογαριασμό κινητής τηλεφωνίας και μελετήστε την ανάλυση των ποσών. Θα παρατηρήσετε πως αθροίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες (πακέτο σταθερής, Ίντερνετ κτλ) και το τέλος κινητής τηλεφωνίας, που είναι φόρος 12 % επί των προηγούμενων ποσών. Μετά θα δείτε πως στο συνολικό ποσό που προκύπτει μπαίνει 23% ΦΠΑ. Δηλαδή υπολογίζουν και μας χρεώνουν ΦΠΑ στα τέλη κινητής, δηλαδή φορολογούν το φόρο. Το αντίστοιχο θα ήταν για τα τέλη κυκλοφορίας, που είναι καθαρός φόρος, να έβαζαν και ΦΠΑ, ή και στο ποσό του φόρου εισοδήματος.

Ακόμη και στη μοναδική χώρα του κόσμου (τη δική μας) που φορολογείται ο φόρος, αυτό είναι παράνομο. Γιατί σύμφωνα με τον κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, νόμος 2859 ΦΕΚ Α 247 από 7/11/2000 Κεφάλαιο Α Πεδίο εφαρμογής, άρθρο 2: «Αντικείμενο του φόρου είναι: α) η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών β) η εισαγωγή αγαθών γ) η ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών δ) η ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών τα οποία υπάγονται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης». Πουθενά δεν αναφέρεται και φυσικά είναι παράνομη η επιβολή φόρου 23% στο φόρο.

Με πρόχειρους υπολογισμούς, που είναι δικοί μου και αυθαίρετοι αφού δεν έχει γίνει καμία μελέτη επί της κρατικής απάτης που μας υποβάλλουν 23 χρόνια που υπάρχει η κινητή τηλεφωνία, λαμβάνοντας υπόψιν 8,5 εκ.συνδρομητές, μέσο όρο επί 7 ευρώ τέλη, έχουμε: 7 ευρώ φόρος x 23% ΦΠΑ x 8,5 εκ. συνδρομητές x 12 μήνες = 164 εκατομμύρια 220 χιλιάδες ετησίως και επί 23 χρόνια προκύπτουν 3 δις και 800 εκατομμύρια περίπου. Επαναλαμβάνω πως οι υπολογισμοί είναι αυθαίρετοι με μέσους όρους, στα πρώτα χρόνια είχαμε λιγότερους συνδρομητές αλλά μεγαλύτερες χρεώσεις, άρα μεγαλύτερο τέλος. Εν πάση περιπτώσει, ίσως κάποτε γίνουν εμπεριστατωμένες μελέτες που να δείξουν μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσό, αλλά πλέον δεν έχει σημασία αν όλα αυτά τα χρόνια μάς έκλεψαν (και μας κλέβουν) 3 ή 2,5 ή 4 δις φορτώνοντας φόρο ΦΠΑ στο φόρο. (Θα δεχόμουν οποιαδήποτε άλλη ανάλυση που θα εκπονούσε άλλος ενδιαφερόμενος με αυξομείωση των ποσών, δεν έχει διαφορά στο συλλογισμό.)

Άραγε οι καταναλωτικοί σύλλογοι είναι τόσο αδύναμοι που δεν μπορούν να αναδείξουν τόσο εξόφθαλμη παρανομία; Οι δικαστές τι κάνουν; Γιατί ο εισαγγελέας δεν διατάσσει τη σύλληψη του γενικού γραμματέα εσόδων (και όλων των προηγούμενων), για παράβαση του κώδικα ΦΠΑ, αλλά και του ποινικού κώδικα άρθρο 244 (υπάλληλος που εν γνώσει του εισπράττει φόρους, δασμούς, τέλη ή άλλα φορολογήματα, που δεν οφείλονται) για ιδιαιτέρως μεγάλα ποσά (εκατοντάδες εκατομμύρια ετησίως) και να τους διώξει για κακούργημα;

Να τους τρομοκρατήσουμε και εμείς λίγο, γιατί προβάλλουν ηθικοπλαστικά προσχήματα τύπου «να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή» και κάθε τόσο διαρρέουν αυταρχικά μέτρα με εξαγγελίες αυστηρότητας (έλεγχος στα σπίτια, που μετά διαψεύδονται αλλά αφήνουν εντυπώσεις προθέσεων), ανθρωποκυνηγητού και καταπίεσης, αυτοί που παράνομα φορολογούν το φόρο.

Η επιτυχία της μεθόδου δεν έγκειται μόνο στο μικρό ποσό 1 ή 1,5 ευρώ μηνιαίως που αρπάζουν από τον κάθε συνδρομητή, ώστε να μην υπάρχει διάθεση για διαμαρτυρία, παρόλο που κλέβοντας λίγα από τόσο πολλούς διογκώνονται τα εκατομμύρια, αλλά στην περιρρέουσα νοοτροπία που λέει: «το κράτος είναι πάντα κλέφτης, δεν βαριέσαι», και η χειρότερη εκδοχή: «ακόμη κι αν παράνομα εισπράττει το κράτος, αυτό ωφελεί το δημόσιο συμφέρον».

Αλλά αφού αυτές οι απόψεις είναι οι επικρατέστερες, ελάχιστο αποτέλεσμα μπορούν να έχουν οι λιγοστές φιλελεύθερες φωνές που λένε:«δημόσιο συμφέρον είναι το σύνολο των ατομικών δικαιωμάτων».