Πολιτικη & Οικονομια

Le Monde: Τσίπρας και Ολάντ, η ιστορία ενός γάμου από συμφέρον

Η ευρωπαϊκή διπλωματία «πάντρεψε» τους δύο ηγέτες

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τη σχέση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ περιγράφει με εκτενές ρεπορτάζ της η γαλλική εφημερίδα Le Mode.

Στο άρθρο το οποίο υπογράφει η Αντεά Γκιγιό, απεσταλμένη της εφημερίδας στην Αθήνα, και ο πολιτικός συντάκτης Νικολά Σαπουί, περιγράφεται με γλαφυρότητα ο τρόπος με τον οποίο από εντελώς αρνητική που ήταν αρχικά η σχέση των δύο ηγετών, μετατράπηκε προσφάτως σε ειδύλλιο.

«Τσίπρας και Ολάντ, η ιστορία ενός γάμου από συμφέρον» είναι ο τίτλος του άρθρου, στο οποίο αναφέρεται: «(Η σχέση Τσίπρα-Ολάντ) είναι ο ορισμός του γάμου από συμφέρον, που έδεσε με τη διακριτική ευχέρεια των διανυκτερεύσεων στις Βρυξέλλες, στις οποίες επιδίδονται οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες».

Οι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι σχολιάζουν πως πέρασαν περισσότερα από δύο χρόνια για να έρθουν κοντά οι δύο άνδρες, καθώς την άνοιξη του 2012, ο αρχηγός του ριζοσπαστικού αριστερού κι αντιμνημονιακού κόμματος δεν είχε γίνει δεκτός από τον Ολάντ, όταν επισκέφθηκε το Παρίσι και περιορίστηκε στη συνάντηση με τον ηγέτη της γαλλικής αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν.

Τελικά, τον περασμένο Ιανουάριο, σχεδόν αμέσως μετά τη νίκη του στις ελληνικές εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τη Γαλλία και έγινε δεκτός από τον Γάλλο πρόεδρο, με την ελπίδα ότι θα έβρισκε μια σημαντική βοήθεια στο πρόσωπό του, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μέτωπο κατά της λιτότητας από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Όμως και πάλι ο Έλληνας πρωθυπουργός έφυγε απογοητευμένος.

Εκείνη την περίοδο και για πολλούς μήνες - υποστηρίζει το δημοσίευμα - «δεν υπήρξε από ανθρώπινη άποψη, συνάντηση των δύο ανδρών. Ο Τσίπρας ήλπιζε σε μεγαλύτερη υποστήριξη από τον Ολάντ και ο Ολάντ σε μεγαλύτερο ρεαλισμό από την ελληνική πλευρά».

Οι δημοσιογράφοι της Le Monde αναφέρουν πως ο Έλληνας πρωθυπουργός αισθάνθηκε «πικρία».

«Η καλοκαιρινή κρίση, με την ένταση, κυρίως από πλευράς Γερμανίας, για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, είναι αυτή που θα φέρει κοντά τους δύο άνδρες, αλληλέγγυοι στην ανάγκη να αποφευχθεί ένα “Grexit”» αναφέρεται στο άρθρο, στο οποίο επισημαίνεται ότι οι σχέσεις τους πέρασαν μια νέα κρίση όταν ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε δημοψήφισμα.

Η αρχή του ειδυλλίου

Στους δημοσιογράφους μιλά και ο Ηλίας Νικολακόπουλος ο οποίος εκτιμά πως ο Αλέξης Τσίπρας συνειδητοποίησε ότι θα πρέπει να προσεγγίσει τη Γαλλία και τον Φρανσουά Ολάντ όταν απευθύνθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο και εκεί ζυγίζοντας καλά τις ισορροπίες και τις ευρωπαϊκές εντάσεις, κατάλαβε ότι υποστηρίχθηκε από την Ομάδα των Σοσιαλιστών της Ευρωβουλής. Το πιο σημαντικό μέρος αυτής της ομάδας δεν είναι παρά το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS). Αυτό σηματοδότησε και το σημείο καμπής (της στροφής του Αλέξη Τσίπρα): Ο Τσίπρας κατάλαβε ότι πρέπει να προσεγγίσει τη Γαλλία και το PS» αναφέρει ο Έλληνας πολιτικός αναλυτής.

Έτσι, Γάλλοι τεχνοκράτες ήταν σε συνεχή επαφή με τους διαπραγματευτές και των δύο πλευρών, με αποτέλεσμα τα ξημερώματα της 13ης Ιουλίου να επιτευχθεί επιτέλους μια συμφωνία.

«Οι δύο ηγέτες που σέβονται ο ένας τον άλλο»

«Από αυτές τις ατέλειωτες νύχτες του Ιουλίου, παρέμεινε ένα αίσθημα σιωπηρής συμφωνίας ανάμεσα στους δύο άνδρες, οι οποίοι διατηρούν κάποια διακριτική απόσταση στις προσωπικές τους σχέσεις […] αλλά είναι δύο ηγέτες που σέβονται ο ένας τον άλλον» επισημαίνουν οι δημοσιογράφοι της Le Monde επικαλούμενοι πηγές από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι Έλληνες θεωρούν, σύμφωνα με τον Αντώνη Μαρκόπουλο που μίλησε στη γαλλική εφημερίδα, ότι «ο Ολάντ μας προσφέρει τη στήριξή του με αντάλλαγμα πως θα διαπραγματευτεί, ώστε οι γαλλικές επιχειρήσεις που αγοράσουν ορισμένα από τα τμήματα των ιδιωτικοποιήσεων στις οποίες έχουμε δεσμευθεί να προχωρήσουμε».

Από την πλευρά του, ο Ολάντ μέσω της στήριξής του στον Αλέξη Τσίπρα, μπορεί, σύμφωνα με τους Γκιγιό και Σαπουί, να στείλει ένα μήνυμα στη γαλλική αριστερά. «Με την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και με έναν Αλέξη Τσίπρα στο πλευρό του, ο οποίος τον φροντίζει ιδιαίτερα ως τον καλύτερο ευρωπαίο εταίρο του, στέλνει ένα μήνυμα στη γαλλική αριστερά. Είναι το είδος της αμοιβαία ωφέλιμης συμφωνίας win-win που και οι δύο ηγέτες καλλιεργούν» γράφουν οι Γάλλοι δημοσιογράφοι.

Διότι - και ίσως αυτό τους φέρνει πιο κοντά - μιλούν μεταξύ τους την ίδια γλώσσα, που είναι αυτή των πολιτικών ελιγμών, δηλώνει Γάλλος διπλωμάτης που προσθέτει: «Γνωρίζετε πολλούς ηγέτες που εκλέγονται σε ένα πρόγραμμα του Ζαν Λυκ Μελανσόν (επικεφαλής του γαλλικού Αριστερού Μετώπου), που οργανώνουν ένα δημοψήφισμα, που το κερδίζουν, που παραμένουν στην εξουσία εφαρμόζοντας μια πολιτική τύπου Ζαν Φρανσουά Κοπέ (γαλλική δεξιά) και κατορθώνουν να επανεκλεγούν; Ο Τσίπρας είναι ένας πραγματικός Μακιαβέλ - και αυτό αρέσει στον Ολάντ» καταλήγει ο διπλωμάτης.

Η Le Monde εκτιμά ότι αυτό ακριβώς, αλλά με άλλα λόγια, εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος με τις δηλώσεις του στις 14 Ιουλίου, λέγοντας για τον Αλέξη Τσίπρα: «Εκλέχθηκε με ένα πολύ αριστερό πρόγραμμα και βρέθηκε να εφαρμόζει πολύ δύσκολες μεταρρυθμίσεις, υπήρξε θαρραλέος».