Πολιτικη & Οικονομια

Liberation: Ολάντ-Τσίπρας, μια ιδιαίτερη σχέση

«Κάτι σοβαρό τρέχει μεταξύ τους»

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μεταξύ τους «υπάρχει κάτι σοβαρό», διαβεβαιώνει ένας σύμβουλος του Γάλλου προέδρου στη γαλλική εφημερίδα «Liberation» η οποία στο κεντρικό της άρθρο φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ για την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Ελλάδα, με τον τίτλο: «Ολάντ-Τσίπρας, μια ιδιαίτερη σχέση».

Μάλιστα, η δημοσιογράφος Λορ Μπρετόν αναρωτιέται: «Ο Φρανσουά Ολάντ, ένας μεταρρυθμιστής πρόεδρος με χαμηλή δημοτικότητα, και ο Αλέξης Τσίπρας, ένας ριζοσπάστης πρωθυπουργός που αναγκάστηκε να γίνει ρεαλιστής, αλλά ταυτόχρονα νικητής για δεύτερη φορά των εθνικών εκλογών, να είναι τώρα οι καλύτεροι σύμμαχοι στον κόσμο»;

Η επίσκεψη Ολάντ στην Ελλάδα, η πρώτη μετά την αποφυγή του Grexit το περασμένο καλοκαίρι, χαρακτηρίζεται από τη γαλλική εφημερίδα ως μια επίσκεψη που βρίθει συμβολισμών που στοχεύουν να υπογραμμίσουν την «ιδιαίτερη σχέση» μεταξύ των δύο χωρών.

«Ένας δεσμός της εμπιστοσύνης που έχει οικοδομηθεί μέσα σε δύσκολες ώρες» σχολιάζει ο Γάλλος σύμβουλος των Ηλυσίων.

«Πολιτικά ζώα»

Η Γαλλίδα δημοσιογράφος συνεχίζει την ανάλυσή της θυμίζοντας στους Γάλλους πως όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί το Παρίσι τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά την πρώτη του εκλογική νίκη, «δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους Γάλλους κι Ευρωπαίους σοσιαλιστές» και «τρόμαζε τους οπαδούς της realpolitik, όπως ο Ολάντ (καθώς) αρνιόταν τα σχέδια λιτότητας, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη νομιμότητα του χρέους και υποσχόταν την αύξηση μισθών και εθνικοποιήσεις». Τότε, αναρωτιέται η Μπρετόν, ο ΣΥΡΙΖΑ «θύμιζε αυτό που θα μπορούσε να είναι η “πραγματική” Αριστερά»;

Η Liberation επικαλούμενη πληροφορίες μέσα από το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα αναφέρει ότι πέρυσι οι περισσότεροι αναρωτιόνταν «ποιος είναι αυτός ο Τσίπρας; Ένας σύμμαχος που θα επαναπροσανατολίσει την Ευρώπη ή ένας αντίπαλος ο οποίος θα παίξει με τον λαό κόντρα στο σύστημα».

Η ίδια πηγή αναφέρει στην εφημερίδα πως η προ 8 μηνών επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι είχε πάει καλά τότε, καθώς και οι δύο ηγέτες είναι «πολιτικά ζώα, γαλουχημένοι μέσα στην ισορροπία δυνάμεων. Δεν δείχνουν τα συναισθήματά τους» και από τότε «υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός. Ολάντ και Τσίπρας επικοινωνούν θαυμάσια κι ας μην ανήκουν ιδεολογικά στο ίδιο σώμα, (αλλά ο Τσίπρας) αναγνωρίζει πως είναι κοντά με τον Ολάντ. Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη εγγύτητα του Τσίπρα με τη γαλλική αριστερά από ό,τι με τον Ρέντσι. Άλλωστε και ο Ολάντ είναι πρόεδρος της γαλλικής αριστεράς».

Η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο ανδρών χτίστηκε βήμα-βήμα μέσα στο πέρασμα των μηνών. Ωστόσο, αυτή η εμπιστοσύνη κλυδωνίστηκε αρκετές φορές με αποκορύφωμα την ημέρα της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος από τον Αλέξη Τσίπρα.

Η Γαλλίδα δημοσιογράφος σχολιάζει: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός κερδίζει βέβαια το δημοψήφισμα, αλλά το βράδυ της νίκης ο Ολάντ τον υποδέχεται ψυχρά: “Κέρδισες, αλλά είσαι δύο βήματα από το να βγεις από την ευρωζώνη, βοήθησέ με για να σε βοηθήσω”του λέει στο τηλέφωνο».

Γάλλος αξιωματούχος κάνοντας αναδρομή στην ταραγμένη Σύνοδο Κορυφής αναφέρει στη Liberation πως ούτε και τότε ο Τσίπρας έλαβε το μήνυμα που του έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος. «Είδαμε να φτάνει στης Βρυξέλλες ένας Τσίπρας με τα χέρια μέσα στις τσέπες, με αυτό το μπλαζέ χαρακτηριστικό του ύφος». Αποτέλεσμα ήταν ο Ολάντ να υψώσει τους τόνους: «Έχεις μόνο 24 ώρες» και όπως διαβεβαιώνει ο ίδιος αξιωματούχος, το εννοούσε.

«Στη δραματική νύχτα της 12ης προς 13 Ιουλίου, όταν όλα χτυπήσει κόκκινο, με τη Γερμανία να δείχνει απίστευτη ακαμψία και την Ελλάδα να είναι στο χείλος της εξόδου από το ευρώ, ο Τσίπρας εξαφανίστηκε. Αυτός που ήταν συνήθως τόσο αλαζονικός και μπλαζέ έδειχνε πια εξουθενωμένος. Ο Ολάντ κατέβηκε έναν όροφο στο κτίριο στις Βρυξέλλες για να συναντήσει την ελληνική αντιπροσωπία. Ο σοσιαλιστής πολιτικός πείθει τον Βενιαμίν της Ευρώπης. Ακόμη κάποιες ώρες μπρα ντε φερ και λίγο πριν από την αυγή η συμφωνία επετεύχθη: η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ» γράφει η Μπρετόν.

«Αξιοπρέπεια»

H δημοσιογράφος της Liberation σχολιάζει πως ο Ολάντ «από τη στιγμή που ο Τσίπρας ζήτησε τη συμβουλή του, δεν τσιγκουνεύτηκε καθόλου». Προσέφερε τη βοήθεια της Γαλλίας, με Γάλλους διπλωμάτες να είναι σε συνεχή επαφή με τις Βρυξέλλες και σχολιάζει πως «επειδή τα Ηλύσια επέμεναν, η Ελλάδα είναι πια μακριά από το να βγει από την ευρωζώνη», με μία προϋπόθεση βέβαια: Να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Και βέβαια μετά, θα μπορέσουν να ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις για το χρέος.

Επίσης, η γαλλική εφημερίδα επισημαίνει ότι η γαλλική προεδρία μετάφρασε ως εξής την επανεκλογή του Τσίπρα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου: «Είναι ένα σημαντικό μήνυμα για την ευρωπαϊκή αριστερά, είναι η νίκη του συνδυασμού αξιών, προόδου, πίστης και ρεαλισμού».

«Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν θαρραλέος» είπε προ ημερών στο Ευρωκοινοβούλιο ο Φρανσουά Ολάντ και πρόσθεσε: «Έχει μια αίσθηση αξιοπρέπειας εντός της ελληνικής πολιτικής σκηνής: με αυτόν οι Έλληνες νιώθουν ότι αντιστέκονται».

Κατά τον Λικ Καρρβουνάς, πρόεδρο της Ελληνογαλλικής φιλίας στη Γαλλική Γερουσία, ο Τσίπρας «έκοψε την αριστερή του πτέρυγα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, και αναδιοργάνωσε τα πάντα γύρω από την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων και τον ρεαλισμό στην κυβέρνηση. […] Δεν είμαστε εμείς αυτοί που έγιναν πιο αριστεροί, αλλά ο Τσίπρας είναι αυτός που πλησίασε στις θέσεις μας».

Τέλος, άνθρωπος από το στενό περιβάλλον του Ολάντ ο οποίος δεν κατονομάζεται, αναφέρει: «Αν συνεχίσει έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταλήξει σαν το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα».