- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο Κατρούγκαλος προανήγγειλε αναπροσαρμογή σε όλες τις συντάξεις
Θα επηρεαστούν περισσότερο αυτές με ποσοστό αναπλήρωσης από 110% και πάνω
«Θα υπολογίσουμε με καινούριο τρόπο τις συντάξεις», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος στον Ant1, σημειώνοντας πάντως πως αν με αυτό τον τρόπο πληγούν οι χαμηλές συντάξεις «θα επέμβουμε για να τις προστατεύσουμε».
Έσπευσε όμως να διευκρινίσει ότι θα επηρεαστούν περισσότερο «οι συντάξεις που έχουν ποσοστό αναπλήρωσης από 110% και πάνω».
Επίσης, εξήγησε ότι βασικός κανόνας για την αναπροσαρμογή των συντάξεων, σύμφωνα με τη δική του πρόταση, θα είναι η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους τους συνταξιούχους, εν ενεργεία και μελλοντικούς. Όπως είπε, αυτή θα βασίζεται στο τρίπτυχο «τι μισθό έπαιρνες, τι εισφορές είχες, τι ποσοστό αναπλήρωσης είχες;».
«Δεν πρόκειται να πάμε σε ένα ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης. Θα πάμε κλιμακωτά. Αναπροσαρμογή θα έχουν αυτοί που είχαν πολύ υψηλά ποσά» συμπλήρωσε.
Σημείωσε ακόμη πως «αυτό είναι δική μου πρόταση» και πως «αποφάσεις λαμβάνει η κυβέρνηση».
Σε ό,τι αφορά στον τρόπο χορήγησης των συντάξεων στο μέλλον, θα βασιστεί στο τρίπτυχο:
- τι μισθό λάμβανε ο δικαιούχος,
- τι εισφορές κατέβαλλε στη διάρκεια του εργασιακού του βίου συνολικά και
- τι ποσοστό αναπλήρωσης έχει η σύνταξή του.
Υπογράμμισε παράλληλα πως «δεν πηγαίνουμε με σκοπό τις μειώσεις», αλλά σκοπός του υπουργείου είναι να βρει αυτό το ποσοστό αναπλήρωσης, που θα κρατά σε βιωσιμότητα το σύστημα.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της εθνικής σύνταξης εξήγησε ότι «επειδή οι μισθοί είναι χαμηλοί και υπάρχει ανεργία, επειδή αυτοί που δουλεύουν δεν έχουν καμία εγγύηση ότι θα έχουν μετά από 35 χρόνια, θα μπει εισφορά, άσχετη με τη μισθοδοσία και τις εισφορές της, η οποία θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και θα αποτελεί το 60% της σύνταξης». «Πάνω σε αυτό θα προσθέσουμε τις εισφορές μας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αυτή τη σύνταξη θα την παίρνουν όλοι, με 15 χρόνια εργασιακού βίου».
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της περικοπής της επικουρικής σύνταξης, σημείωσε ότι δεν θα καταργηθεί, αλλά «θα εγγυηθούμε την προστασία του συνόλου της κύριας και της επικουρικής σύνταξης». «Ισοδύναμη προστασία με αυτήν του ΕΚΑΣ. Δεν καταργείται τίποτα, απλώς αλλάζει το σύστημα» εξήγησε, λέγοντας ότι «αναπηρικές, θανάτου, κτλ» θα υπολογίζονται διαφορετικά.
Στο μεταξύ, για αύριο προγραμματίζεται κρίσιμη συνάντηση ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και στους εκπροσώπους των θεσμών, που βρίσκονται στην Ελλάδα με στόχο την επαναξιολόγηση της πορείας του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Η ώρα της συνάντησης ακόμα δεν έχει καθοριστεί, αλλά ο τόπος είναι γνωστός, καθώς έως τώρα όλες οι επαφές που έχουν οι θεσμοί, με κυβερνητικά στελέχη πραγματοποιούνται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Σε κάθε περίπτωση από το αποτέλεσμα της συνάντησης θα κριθεί η τελική μορφή που αναμένεται να λάβει η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος της χώρας. Θα ακολουθήσει βεβαίως, ευρύς κοινωνικός διάλογος, αλλά από τη συνάντηση θα διαφανεί τι αποδέχεται και τι απορρίπτει η πλευρά των θεσμών, θέτοντας έτσι τους βασικούς άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.