Πολιτικη & Οικονομια

Σταθάκης σε ξενοδόχους: Πληρώστε τους φόρους σας, σταματήστε να χτίζετε αυθαίρετα

Τι είπε ο υπουργός Οικονομίας και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ιδιαίτερα σκληρό ήταν το μήνυμα του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη προς τους ξενοδόχους,  στο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) 

Από το βήμα του συνεδρίου, ο Σταθάκης, απευθυνόμενος προς τους ξενοδόχους, ειδικά για το θέμα της φορολόγησης του τουριστικού κλάδου, είπε χαρακτηριστικά: «Πληρώστε τους φόρους σας, πληρώστε τις εισφορές των εργαζομένων, σταματείστε να χτίζετε αυθαίρετα, σταματείστε να καταστρέφετε το περιβάλλον, ρυθμίστε τα δάνεια σας και τότε ξαναϋπολογίστε την επίπτωση του ΦΠΑ».

Την ίδια στιγμή, η αν. υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, προανήγγειλε ότι τα παράνομα τουριστικά καταλύματα και οι τουριστικές μισθώσεις κατοικιών, θα βρεθούν στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών. Μάλιστα, όπως τόνισε, σχετικές ρυθμίσεις θα υπάρχουν στο νομοσχέδιο για τον τουρισμό, που πρόκειται να έρθει στη Βουλή και να ψηφισθεί έως το τέλος του έτους.

Η κ. Κουντουρά, στο περιθώριο του συνεδρίου του ΣΕΤΕ αποκάλυψε ότι πρόκειται να θεσπισθούν μικτά κλιμάκια ελέγχου με όλους τους συναρμόδιους φορείς, περιλαμβανομένης και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ώστε να εντοπίζονται αμέσως οι παράνομες δραστηριότητες στο χώρο του τουρισμού.

Η υπηρεσία αυτή αναμένεται να ασχοληθεί και με το θέμα του εντοπισμού των ιδιοκτητών κατοικιών που τις νοικιάζουν στους τουρίστες και δεν αποδίδουν φόρους. Οι πρώτοι πιλοτικοί έλεγχοι των μικτών κλιμακίων έγιναν το καλοκαίρι, όταν ελέγχθηκαν συνολικά περίπου 11.000 επιχειρήσεις σε τουριστικές περιοχές της χώρας.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ, την παραοικονομία, την κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας, τους ξεναγούς, την τουριστική εκπαίδευση, καθώς και για τις ειδικές μορφές τουρισμού, ώστε να αναπτυχθούν νόμιμα και με ασφάλεια.

Η κ. Κουντουρά στον απολογισμό που έκανε για τη φετινή χρονιά, η οποία κλείνει με νέα ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό (σε αφίξεις και έσοδα), αναφέρθηκε στην κινητοποίηση του υπουργείου ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση στις δύσκολες ημέρες μετά τα capital controls.

Όπως είπε, η καμπάνια happening now, που έγινε σε συνεργασία με τον ΣΕΤΕ, απέφερε διπλασιασμό των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, ενώ επανέλαβε ότι ο μείζων στόχος είναι ο 12μηνος τουρισμός (είπε σχετικά ότι αρκετοί τουρ οπερέιτορ επιμήκυναν τα προγράμματά τους από τις 180 στις 220 ημέρες φέτος).

Επίσης, υπογράμμισε ότι πλέον δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων, με το υπουργείο να παρεμβαίνει για το ξεμπλοκάρισμα επενδυτικών σχεδίων ύψους 5 δισ. ευρώ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι θετικές προοπτικές, που διαγράφονται για τον ελληνικό τουρισμό και στα επόμενα χρόνια, θα κινητοποιήσουν το ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Αν. Ανδρεάδης ανέφερε ότι ο τουρισμός αποτέλεσε τον πυλώνα ανάσχεσης της ύφεσης στην ελληνική οικονομία την τελευταία τριετία με τα συνεχή ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η εντεινόμενη υπερφορολόγηση, απειλεί με δραματικό τρόπο τις επιδόσεις του τα επόμενα χρόνια, ενώ είναι πλέον ορατή η απόλυτη αποεπένδυση στον κλάδο του τουρισμού, εάν δεν υπάρξουν άμεσες εμπροσθοβαρείς ενέργειες από την πλευρά της Πολιτείας για την αλλαγή του κλίματος.

Ο κ.Ανδρεάδης υποστήριξε ότι ο ελληνικός τουρισμός δεν μπορεί να αντέξει στον ανταγωνισμό με ΦΠΑ υψηλότερο κατά 7-8 ποσοστιαίες μονάδες από τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου (και όχι μόνο), υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης επαναφοράς των συντελεστών ΦΠΑ στα επίπεδα του 8-10%.

Μπορεί, τόνισε, το 2016, λόγω της γεωπολιτικής συγκυρίας στη γειτονιά μας, να διαφαίνεται ότι θα εξελιχθεί θετικά (αν και η κατάσταση μπορεί να αλλάξει ξαφνικά), από το 2017, όμως, εάν παραμείνουν οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ, "η πραγματικότητα θα είναι αμείλικτη".

"Ο ελληνικός τουρισμός θα τρέχει ασθμαίνων, πίσω από τον διεθνή ανταγωνισμό, βλέποντας διαρκώς την πλάτη του και το κράτος θα εξακολουθεί να χάνει έσοδα και στόχους", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Όσο για το κλίμα αποεπένδυσης στον τουρισμό, εξήγησε με ένα παράδειγμα γιατί κανένας σοβαρός επενδυτής δεν πρόκειται να έλθει στη χώρα μας:

«Μια ξενοδοχειακή επένδυση ανάλογης κατηγορίας και προδιαγραφών, ύψους 10 εκατ. ευρώ, επιστρέφει στον επενδυτή σε μια 10ετία περίπου 5 εκατ. ευρώ περισσότερα εάν γίνει στην Ισπανία, την Ιταλία ή την Τουρκία σε σχέση με την Ελλάδα, λόγω ακριβώς των επιβαρύνσεων, που υπάρχουν στη χώρα μας».

Για την αναγκαιότητα να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων μίλησε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος του αεροπορικού ομίλου Aegean Airlines, Ευτύχης Βασιλάκης.

«Την επόμενη χρονιά είναι απαραίτητο να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Ωστόσο, έχουμε μία σεζόν όπου το Δημόσιο θα λειτουργήσει τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Αλλά πρέπει τα χρήματα που προέρχονται από τις αεροπορικές εταιρείες να κατευθυνθούν εκεί που πρέπει, δηλαδή στην υλοποίηση των απαιτούμενων έργων υποδομής», σημείωσε.

Επίσης, ο κ. Βασιλάκης ανέφερε ότι η φετινή ήταν η χειρότερη χρονιά σε επίπεδο λειτουργίας των αεροδρομίων και της αεροναυτιλίας: «Φέτος είχαμε τη χειρότερη χρονιά στη λειτουργία των αεροδρομίων και της Αεροναυτιλίας. Διότι το κράτος από ένα πλεονασματικό σύστημα αερομεταφορών στέρησε όλα τα έσοδα. Κι ενώ στο παρελθόν έπαιρναν τα μισά -παρατύπως- φέτος πήραν όλα τα έσοδα από την ΥΠΑ με αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις να παραμείνουν χωρίς συντήρηση. Χωρίς τις προσπάθειες αερολιμεναρχών, δεν θα είχαμε μία σχετικά καλή εικόνα σε κάποια σημεία».

Ο κ. Βασιλάκης τάχθηκε ακόμη υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της διοίκησης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και πρότεινε η επιλογή του επικεφαλής να είναι διακομματική.