- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πόρισμα-μαχαιριά για τις συντάξεις από την Επιτροπή Σοφών
Ποιοι ασφαλισμένοι πλήττονται πρώτοι από τις αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο
Τη δραστική ενοποίηση ταμείων, την εναρμόνιση εισφορών παροχών και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, προβλέπει το πόρισμα της επιτροπής σοφών για το ασφαλιστικό, το οποίο θα παραδοθεί το μεσημέρι της Πέμπτης στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, τους κοινωνικούς φορείς και τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.
Τονίζεται ότι το νέο ασφαλιστικό οικοδόμημα, το οποίο θα πάρει μορφή με το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί εντός του Νοεμβρίου, θα προβλέπει ενιαίους κανόνες για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων (που θα οδηγήσουν σε μειώσεις) από το 2016 - μαζί με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.
Στόχος του νέου ασφαλιστικού είναι να περιοριστεί η συνταξιοδοτική δαπάνη μέσω της στενότερης σύνδεσης των παροχών με τις εισφορές που έχουν καταβάλλει οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια ακόμη και ολόκληρου του εργασιακού βίου.
Με το προωθούμενο μέτρο θα αλλάξει ο ισχύον υπολογισμός της σύνταξης όπως πχ με βάση τον τελευταίο μισθό (Δημόσιο - ΔΕΚΟ) ή την καλύτερη πενταετία ή διετία όπως και τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του μισθού (ακόμη και πάνω από 70%) που εξακολουθούν να λαμβάνονται υπόψη για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010.
Τον Νοέμβριο η αντιστοίχηση του εισοδήματος με τις ασφαλιστικές κλάσεις
Κατά τα άλλα, η αντιστοίχηση του εισοδήματος με τις ασφαλιστικές κλάσεις, η οποία θα περιλαμβάνεται στο επόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα επιλύσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις ασφαλιστικές κλάσεις των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ, όπως διευκρίνισε τοποθετούμενος στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών επί του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Σημείωσε δε ότι η σχετική ρύθμιση έχει προβλεφτεί στο μνημόνιο και σημείωσε ότι ειδικά για το άρθρο αυτό συνεχίζεται η διαπραγμάτευση, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποσυρθεί η διάταξη που καταργεί τη θετική ρύθμιση έως την τελική ψήφιση του νομοσχεδίου στο σύνολό του.
Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε αφορά μόνο τα προαπαιτούμενα και δεν επιδιώκεται η συνολική αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού, η οποία θα γίνει τον επόμενο μήνα. Εκεί, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, θα επιδιωχθεί η μείζων μεταρρύθμιση, με την οποία θα αντιμετωπισθούν όλα τα ζητήματα.
Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι αντίθετα με ό,τι λέγεται, η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε όλες τις προτάσεις των δανειστών. «Για παράδειγμα», είπε, «παρά την έντονη απαίτηση των δανειστών δεν ανακαλέσαμε τη ρύθμιση που αποποινικοποιούσε τις οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών προς τα ταμεία. Αντίθετα, δεχθήκαμε την ανάκληση ορισμένων ρυθμίσεων οι οποίες είτε έχουν εκπληρώσει τον σκοπό τους, είτε θα αντιμετωπιστούν διαφορετικά με τη συνολική αντιμετώπιση των αντίστοιχων θεμάτων στο νομοσχέδιο του Νοεμβρίου».
Για το θέμα των ανασφάλιστων υπερηλίκων, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι στο επόμενο νομοσχέδιο θα υπάρξει διάκριση μεταξύ προνοιακών κι ασφαλιστικών παροχών και το θέμα αυτό θα εξετασθεί με βάση αυτή τη διάκριση.
Όπως είπε ο κ. Κατρούγκλος, εάν οι δικαιούχοι της ρύθμισης που αποσύρεται προέρχονται από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και έχουν εργασιακό ιστορικό θα μπορούσαν να το αναγνωρίσουν στο πλαίσιο μιας διμερούς συμφωνίας και να λάβουν ασφαλιστικοί σύνταξη. Οι υπόλοιποι θα καλυφθούν από ρυθμίσεις προνοιακού χαρακτήρα.
Δημόσιοι υπάλληλοι και ένστολοι οι πρώτοι που πλήττονται από τις αλλαγές
Εν τω μεταξύ, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι στρατιωτικοί και όσοι έχουν πάρει από το Δημόσιο πρόωρη σύνταξη θα πληρώσουν το πρώτο κύμα των αλλαγών στο Ασφαλιστικό.
Συγκεκριμένα, από τις ρυθμίσεις του Πολυνομοσχεδίου θα υπάρξουν:
- Δυσμενείς συνέπειες λόγω της μικρής μείωσης της σύνταξης των υπαλλήλων-λειτουργών του Δημοσίου καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την Υπηρεσία από 1-9-2015 και μετά.
- Δυσμενείς συνέπειες λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 19-8-2015 και μετά.
- Δυσμενείς συνέπειες σε όσους η σύνταξη καταβάλλεται μειωμένη λόγω πρόωρης αποχώρησης, αφού το ποσό της μειωμένης αυτής σύνταξης μειώνεται περαιτέρω κατά 10% ως τη συμπλήρωση τού κατά περίπτωση προβλεπόμενου νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.