Πολιτικη & Οικονομια

Τσακαλώτος στους FT: Εφικτή η επιστροφή στην ανάπτυξη το β' του εξάμηνο του 2016

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Προαπαιτούμενα η θετική αξιολόγηση, η ελάφρυνση χρέους και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη έως το δεύτερο εξάμηνο του 2016, εφόσον είναι θετική η αξιολόγηση του προγράμματος, ανοίγοντας τον δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Ο κ. Τσακαλώτος αναμένει η αξιολόγηση των πιστωτών να γίνει προς τα τέλη Νοεμβρίου. Όπως δήλωσε στους FT, αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ανοίξει τη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους πριν από τα Χριστούγεννα.

Είναι απολύτως κρίσιμης σημασίας να πάρουμε κάτι σχετικά με την ελάφρυνση χρέους. Μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2016, αν έχουμε μια θετική αξιλόγηση, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ελάφρυνση χρέους, δεν βλέπω κανένα λόγο που να μας εμποδίζει να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη” δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση - σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες, συμπεριλαμβανομένης της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ - θα κάνει σοβαρή προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής των πλούσιων ολιγαρχών.

«Θα είναι μια από τις κεντρικές πτυχές των πολιτικών μας, η οποία θα καθορίσει την επιτυχία της κυβέρνησης, επειδή είναι ο μοναδικός τρόπος ο ελληνικός λαός να αποδεχθεί τα δύσκολα μέτρα που δείχνουν ότι είμαστε όλοι στο ίδιο πλοίο» επισημαίνει και τονίζει ότι ο ίδιος δεν τρέφει αυταπάτες ότι η κυβέρνηση θα συναντήσει ατίσταση στην επιβολή των μεταρρυθμίσεων που οι δανειστές επιθυμούν στο φορολογικό σύστημα, την αγορά εργασίας, τη λειτουργία της αγοράς και της αναποτελεσματικής περιβόητης ελληνικής γραφειοκρατίας.

Ένας άλλος κίνδυνος, σημειώνουν οι Financial Times, είναι ότι θα υπάρξουν διαμάχες για την κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών και των επιδοτήσεων των Ελλήνων αγροτών και για το μέλλον της ΔΕΗ, το συνδικάτο της οποίας είναι εχθρικό στις απαιτήσεις των πιστωτών για απελευθέρωση.

«Υπάρχουν πολλές ομάδες που εκπροσωπούν συμφέρονται, κάποιες για καλό σκοπό και κάποιες όχι για τόσο καλό, που θα αντισταθούν στις μεταρρυθμίσεςι, ωστόσο θεωρώ ότι οι προοπτιικές είναι θετικές. Στο μυαλό μας, εμείς στην κυβέρνηση είμαστε πιο οργαωνμένοι από ό,τι πριν», τονίζει από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός.

Ο κ. Τσακαλώτος είναι εντελώς ανοικτός σχετικά με τις αριστερές απόψεις του, σημειώνουν οι FT. «Είμαι ένας από τους πιο αριστερούς υπουργούς της κυβέρνησης, μιλώντας πολιτικά», δήλωσε, προσθέτοντας: «Ωστόσο, θέλω να κάνω πράγματα, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μπορώ να κάνω πράγματα που δεν είναι ιδιαίτερα αριστερά».

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι είναι σημαντικό η κυβέρνηση να κάνει μία ισχυρή αρχή με τις μεταρρυθμίσεις τον Οκτώβριο, επειδή αυτό θα ξεκλείδωνε την υποδόση των 3 δισ. ευρώ του προγράμματος με βάση τη συμφωνία του Αυγούστου.

Επιπλέον είναι ιδιαίτερα σημαντικό, πρόσθεσε, να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν από το τέλος του έτους. Αν αυτό δεν συμβεί, υπάρχει ο κίνδυνος να εφαρμοσθούν οι νέοι κανόνες της Ε.Ε., οι οποίοι θα επιβάλουν «κούρεμα» των καταθέσεων όσων έχουν πάνω από 100.000 ευρώ σε έναν τραπεζικό λογαριασμό, αναφέρει η εφημερίδα.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ