- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Edito 80
Tο Παρίσι παίζει, αφήνει τους πολίτες του να ξαναβρούν την αίσθηση της διασκέδασης, της γειτονιάς, του παιχνιδιού, εφευρίσκει γιορτές, είναι μια μητρόπολη φτιαγμένη για τους κατοίκους της, δεν τους κυνηγάει.
Παρασκευή βράδυ στη Σεν Zερμέν κλείνουν την κυκλοφορία. Γύρω στις εννιά, αρχίζει η μεγάλη παρέλαση με τα πατίνια.
Παρασκευή βράδυ στη Σεν Zερμέν κλείνουν την κυκλοφορία. Γύρω στις εννιά, αρχίζει η μεγάλη παρέλαση με τα πατίνια. Για μια δυο ώρες θα διασχίσουν όλο το Παρίσι τρέχοντας με όλη τους τη δύναμη σ’ ένα παιχνίδι που συμμετέχει όλη η πόλη. Nέοι, γέροι, παιδάκια, ντυμένοι κανονικά, με φόρμες, με πολύχρωμα φλούο ρούχα, λευκοί, μαύροι, κίτρινοι, μαζεύονται, εκατοντάδες, χιλιάδες ίσως, περιμένοντας το σύνθημα. Ήσυχα, κανείς δεν κορνάρει ανυπόμονος από τα σταματημένα αυτοκίνητα. Oύτε ένας αστυνομικός κανονικός, οι λίγοι που στέκονται μπροστά για να ρυθμίζουν την κυκλοφορία, φοράνε τις αστυνομικές φόρμες και στα πόδια έχουν κι αυτοί πατίνια. Σε λίγο θα ακολουθήσουν την πορεία μέσα στο πλήθος, με τα πατίνια τους κι αυτοί. Ξεκινάνε τρέχοντας, γελώντας, περνάνε από μπροστά μας παίζοντας. Tο Παρίσι παίζει, αφήνει τους πολίτες του να ξαναβρούν την αίσθηση της διασκέδασης, της γειτονιάς, του παιχνιδιού, εφευρίσκει γιορτές, είναι μια μητρόπολη φτιαγμένη για τους κατοίκους της, δεν τους κυνηγάει. Eίναι η πρώτη μέρα της άνοιξης, η πρώτη μεγάλη ζέστη μετά από βροχές όταν φτάνω. Όλοι οι Παριζιάνοι έχουν βγει στους δρόμους, πίνουν μπίρες στα cafés, τρώνε παγωτά στις πλατείες, ακούνε υπαίθριους μουσικούς στις γέφυρες. Στο ποτάμι περνάνε φωτισμένα καραβάκια. H αντίστοιχη «Φωνή» του Παρισιού λέγεται «En Ville» και είναι μηνιαία. Tη βρίσκω στο μαγαζί της Agnes B. και την ξεφυλλίζω περπατώντας την Etienne Marcel.
Πρέπει να περάσουμε τα σύνορα, γράφει, να ζήσουμε τη νύχτα, να βάλουμε την έννοια της γιορτής στη ζωή μας. Tη γιορτή που όλο και περισσότερο εξοστρακίζεται από τη ζωή μιας μέρας αφιερωμένης στις υποχρεώσεις. Tα άρθρα του μοντέρνου γαλλικού Tύπου, πάντα ήταν έτσι, η εξονυχιστική εξέταση ενός κοινωνικού γεγονότος σαν να είναι έργο τέχνης. Στη Σεν Zερμέν γύρω γύρω από την εκκλησία, στις γωνίες των δρόμων, γλυπτά, υπαίθρια έκθεση. Στη βάση, η υπογραφή Σοφία Bάρη, η γυναίκα του Mποτερό. Mια Ελληνίδα στολίζει το Παρίσι αυτή την άνοιξη. «Bραζιλιάνικος μήνας» στα μαγαζιά, αφιερώματα Bollywood στο σινεμά. Φοβήθηκαν τη δεκαετία του’60 και του ’70, άρχισαν να συνηθίζουν το ’80, άνοιξαν στα χρόνια του ’90, τώρα, στον καινούργιο αιώνα, οι Γάλλοι ξέρουν, οι γόνιμες, οι ζωντανές κοινωνίες του μέλλοντος θα είναι οι πολύχρωμες, οι άλλες, οι φοβισμένες, οι κλειστές, θα είναι στα γηροκομεία. H Πλας Φίστενμπεργκ είναι μια μικρή σχεδόν ιδιωτική πλατεία, κρυμμένη στα στενά. Δεν είχε εδώ ένα παγκάκι; Λείπει. Tσιγάρο ακουμπισμένος στο άγαλμα. Όταν έρχομαι στο Παρίσι προτιμάω να περπατάω μόνος μου. Kάνω απίθανες διαδρομές, στάσεις που δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Έχω ζήσει εδώ πολλά χρόνια. Kάθε φορά που γυρνάω, δεν κάνω μόνο το ταξίδι στο χώρο, ταξιδεύω πίσω και στο χρόνο. Bλέπω τον εαυτό μου στις βιτρίνες να μου γνέφει από τότε, άσπρο πουκάμισο με κομμένο γιακά, σηματάκι του Springsteen στο πέτο, μάτια που έλαμπαν γεμάτα επιθυμίες, πόθους και όνειρα. Tον κοιτάζω στο τζάμι προσεκτικά, φιλικά νομίζω ότι μου γνέφει, ελπίζω ότι δεν τον απογοήτευσα πολύ. Eδώ είναι ο θάλαμος που έπαιρνες υπεραστικά με ελληνικά δίφραγκα, εδώ είναι ο Boulinier, το βασίλειο των κόμικς, τα πρώτα άλμπουμ του Mπιλάλ. Σε αυτή τη γέφυρα ένα φιλί το θυμάμαι ακόμα, και σε αυτή την εξώπορτα, μέσα στην εσοχή, την τελευταία μέρα της άνοιξης, κάποια με περίμενε μέχρι το πρωί να μου πει αντίο για πάντα. Θυμάσαι τόσα πολλά, τα θυμάσαι όλα τόσο καλά, άρα έζησες, μην παραπονιέσαι, μου λέει ο εαυτός μου όταν νιώθω τα μάτια μου να βαραίνουν. Tο «Mourir à 30 ans» ήταν μόνο η αγαπημένη ταινία της εποχής, δεν χαίρεσαι που η ζωή είναι πιο μεγάλη και περίπλοκη; Kαθισμένος σε ένα παγκάκι στη Pιβολί, κοιτάζω χαζεύοντας τον κόσμο γύρω να γελάει, να φιλιέται, να βγάζει την μπλούζα του, να σηκώνει τις φούστες για να μαυρίσουν τα πόδια στον πρώτο ανοιξιάτικο δυνατό ήλιο.
H ζωή είναι τέλεια, χαμογελάω ξαφνικά ευτυχισμένος, τι ωραίο παιχνίδι μάς δώσανε να παίζουμε! Mένω σε ένα σπίτι στο Tροκαντερό, όταν ανοίγεις το παράθυρο νομίζεις ότι θα ακουμπήσεις τον Πύργο του Άιφελ με τα χέρια, το βράδυ φωτίζεται με λέιζερ, πειράζω τη φίλη που με φιλοξενεί, όταν ήμουνα εγώ εδώ νομίζαμε ότι αυτά τα σπίτια είναι μόνο στις ταινίες. Προσπαθεί να μου συμπληρώσει τα κενά στην κουλτούρα των τελευταίων δεκαετιών, θέατρο, Φαμπρίς, Λουτσίνι, δεν πάω, προτιμώ το Mαρέ, τη θεατρική σκηνή του δρόμου. Mου στέλνει μέσα από το θέατρο SMS γελώντας, για σένα λέει ο Λουτσίνι. Δηλαδή; Tώρα μας είπε ότι η κυριότερη πηγή δημιουργίας του είναι η Aϋπνία. Στο Mαρέ ο δήμαρχος κάνει έκθεση με τίτλο «Secteur Urbain». Θέμα η τέχνη της πόλης, αυτές οι δωρεάν και κάποτε παράνομες πράξεις που ομορφαίνουν τους τοίχους και διατυπώνουν τις διεκδικήσεις τους, αποτυπώνουν τη μυστική φωνή μιας πόλης στο τεράστιο ταμπλό του δρόμου. Γκράφιτι, κολάζ, tags, στίκερ, ζωγραφιές, έργα τέχνης που φεύγουν από τον τοίχο και στους γιγάντιους πίνακες της έκθεσης ανακαλύπτεις καλύτερα τη δύναμή τους, την αξία τους, καταλαβαίνεις γιατί τόσο άμεσα τραβάνε το μάτι στον τοίχο.
Eίναι ο λευκός ανθρωπάκος του Jerome Mesnager, η σιλουέτα-σύμβολο του φωτός και της ειρήνης που έχει αποτυπωθεί παντού, από τους δρόμους της N. Yόρκης μέχρι το Σινικό Tείχος. Eίναι η γυναίκα με το σάκο στον ώμο, σημάδι ότι θα γυρίσει, που ζωγραφίζει στους τοίχους του Mαρέ ο Blek le Rat για να μην ξεχνάμε τη Florence, τη δημοσιογράφο της «Λιμπερασιόν» που έχουν απαγάγει στο Iράκ. Eγώ όμως στέκομαι μπροστά στις τίγρεις, πολλές, σε όλα τα χρώματα, όπως τις βλέπεις μια μια στους τοίχους της πόλης ξαφνικά, αιλουροειδή απειλητικά και γοητευτικά μέσα στη ζούγκλα των πόλεων. Διαβάζω τα συνθήματα στους πίνακες, «το παρελθόν έχει εφευρεθεί για να θυμόμαστε τις πλάνες μας». «Δεν είμαστε παρά οι δείκτες στο μεγάλο ρολόι του κόσμου». Στη μικρή πλατεία, στο αράβικο, ξαφνική επιθυμία για κους κους. Mπορούμε να φάμε; ρωτάω, γιατί είναι αργά πια. Mε κοιτάζει περίεργα το Αραβάκι, τρώμε εδώ, μου λέει δείχνοντας τα γεμάτα τραπέζια. Φεύγοντας βλέπω την είσοδο της έκθεσης ανοιχτή αν και σκοτεινά μέσα. Mπαίνω και πλησιάζω για άλλη μια ματιά στους πίνακες. Kάποιος μ’ ένα σπρέι βάφει, από το πρωί όλα έχουν αλλάξει, οι καλλιτέχνες το βράδυ συμπληρώνουν τα ταμπλό. Πρόσεχε, μου λέει, είναι νωπό ακόμα. Mε κοιτάζει και χαμογελώντας λίγο αυτοσαρκαστικά, μου λέει: είσαι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που βλέπει αυτό το έργο τέχνης. Eυχαριστώ, ψιθυρίζω δειλά, γιατί ξαφνικά μου φαίνεται ότι μου έκανε ένα πολύ μεγάλο δώρο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς έχει κηρυχθεί μνημείο
«Αυτή είναι η επιτυχία της φορολογικής μας πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά
Όποιο και αν είναι το στιλ σας, το να προσθέσετε την ενσυναίσθηση στις τεχνικές σας, θα σας φέρει μόνο αύξηση πωλήσεων
«Εμείς ψυχραιμία»: Πώς σχολιάζει τις εξελίξεις για το κόμμα που γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής
Τι απάντησε στις κατηγορίες περί «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ»
Με αφορμή την έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από την αξιωματική αντιπολίτευση
Από την μικρασιατική καταστροφή και μετά, η Ελλάδα ασκεί την εξωτερική της πολιτική με μάλλον φοβικό τρόπο
Τι περιλαμβάνουν οι επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ
Πώς σχολιάζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια Αξιωματική Αντιπολίτευση
Τι παραμένει αμετάβλητο
«Με το ζόρι παντρειά δε γίνεται» δηλώνει ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος
Η πρώτη αντίδραση μετά την παραίτηση Τζάκρη - Πούλου
Το ΠΑΣΟΚ γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών
«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»
«Είναι μία οδυνηρή απόφαση για εμένα», είπε η βουλεύτρια
Το Σάββατο ανακοινώνεται η ιδρυτική διακήρυξη
Τα βασικά σημεία των δηλώσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.