Πολιτικη & Οικονομια

Στίγκλιτς: Το ελληνικό πρόβλημα μεταφέρθηκε στο μέλλον

Το «κούρεμα» είναι απαραίτητο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Το πρόβλημα [της ελληνικής οικονομίας] μεταφέρθηκε στο μέλλον. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί μετά τις εκλογές, αν θα υπάρξει ένας συνασπισμός που θα μπορέσει να σπάσει το παλιό σύστημα των ολιγαρχών. Η τρόικα μέχρι στιγμής δεν έχει βοηθήσει και πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν επικεντρώθηκε στο θέμα των ολιγαρχών».

Αυτό ήταν το κεντρικό σημείο από τη συνέντευξη πoυ έδωσε ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος κ. Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel».

Άλλα σημεία της συνέντευξης:

· Η Γερμανία ευθύνεται για το χάος», αφού ασκεί μεγάλη επιρροή στις αποφάσεις της τρόικας

· «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, ότι η χώρα χρειάζεται ένα κούρεμα του χρέους. Αυτό είναι γεγονός, ανεξάρτητα από το πώς θα το ονομάσει κανείς: κούρεμα, αναδιάρθρωση ή οτιδήποτε άλλο»

· Αν δεν αναθεωρηθούν κάποιοι από τους στόχους που έχει θέσει η τρόικα, «η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερη». Παράδειγμα το πλεόνασμα ύψους 3,5% που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα το 2018 δε θα πρέπει να ξεπεράσει το 1%

· «Αυτό που σκοτώνει την Ελλάδα δεν είναι μόνο η έλλειψη αποδοτικότητας στον δημόσιο τομέα, αλλά και στον ιδιωτικό. Όσο το τραπεζικό σύστημα είναι τόσο κατεστραμμένο, τόσο δεν μπορεί να κάνει πολλά για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, και η Ελλάδα είναι μια χώρα των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ξεκινήσει και πάλι η χρηματοδότησή τους»

· Η πολιτική λιτότητας που προωθεί η Γερμανία «επικίνδυνη…. Η χρηματοδότηση των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων δεν λειτουργεί σε καμία από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Αν αυτό συνεχιστεί για τρία ακόμη χρόνια, ο ασθενής θα πεθάνει»

· Πρέπει «να προχωρήσει γρήγορα η τραπεζική ένωση» στην Ευρωζώνη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει ν΄ ακολουθούν την ίδια οικονομική πολιτική.