Πολιτικη & Οικονομια

Στίγκλιτς: Το ελληνικό πρόβλημα μεταφέρθηκε στο μέλλον

Το «κούρεμα» είναι απαραίτητο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
108256-214669.jpg

«Το πρόβλημα [της ελληνικής οικονομίας] μεταφέρθηκε στο μέλλον. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί μετά τις εκλογές, αν θα υπάρξει ένας συνασπισμός που θα μπορέσει να σπάσει το παλιό σύστημα των ολιγαρχών. Η τρόικα μέχρι στιγμής δεν έχει βοηθήσει και πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν επικεντρώθηκε στο θέμα των ολιγαρχών».

Αυτό ήταν το κεντρικό σημείο από τη συνέντευξη πoυ έδωσε ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος κ. Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel».

Άλλα σημεία της συνέντευξης:

· Η Γερμανία ευθύνεται για το χάος», αφού ασκεί μεγάλη επιρροή στις αποφάσεις της τρόικας

· «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, ότι η χώρα χρειάζεται ένα κούρεμα του χρέους. Αυτό είναι γεγονός, ανεξάρτητα από το πώς θα το ονομάσει κανείς: κούρεμα, αναδιάρθρωση ή οτιδήποτε άλλο»

· Αν δεν αναθεωρηθούν κάποιοι από τους στόχους που έχει θέσει η τρόικα, «η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερη». Παράδειγμα το πλεόνασμα ύψους 3,5% που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα το 2018 δε θα πρέπει να ξεπεράσει το 1%

· «Αυτό που σκοτώνει την Ελλάδα δεν είναι μόνο η έλλειψη αποδοτικότητας στον δημόσιο τομέα, αλλά και στον ιδιωτικό. Όσο το τραπεζικό σύστημα είναι τόσο κατεστραμμένο, τόσο δεν μπορεί να κάνει πολλά για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, και η Ελλάδα είναι μια χώρα των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ξεκινήσει και πάλι η χρηματοδότησή τους»

· Η πολιτική λιτότητας που προωθεί η Γερμανία «επικίνδυνη…. Η χρηματοδότηση των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων δεν λειτουργεί σε καμία από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Αν αυτό συνεχιστεί για τρία ακόμη χρόνια, ο ασθενής θα πεθάνει»

· Πρέπει «να προχωρήσει γρήγορα η τραπεζική ένωση» στην Ευρωζώνη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει ν΄ ακολουθούν την ίδια οικονομική πολιτική.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το παράσιτο του πελατειασμού στην Ελλάδα και η αντιμετώπισή του
Το παράσιτο του πελατειασμού στην Ελλάδα και η αντιμετώπισή του

Τι είναι εκείνο, όμως, που μετατρεπει μεταρρυθμίσεις μεγάλου βεληνεκούς που επιτυγχάνουν σ’ άλλες χώρες σε παρωδία όταν μεταφέρονται στην δική μας χώρα;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.